Dr. Brittany Bankhead-Kendall texasi baleseti sebész a Twitter oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen maradandó károsodást okozhat a tüdőben a koronavírus. 

 A texasi baleseti sebész, Dr. Brittany Bankhead-Kendall három röntgenképet tett közzé a Twitter oldalán, amellyel arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus miatt a fertőzöttek tüdeje rosszabb állapotba kerülhet, mint a dohányos embereké - írja a Daily Mail.

A képek közül az elsőn egy egészséges tüdő, a másodikon egy dohányzó ember tüdeje, a harmadikon egy koronavírus-fertőzésen átesett ember tüdeje látható.

Az első fotón jól látszik a fekete, sértetlen terület, amelynek köszönhetően elegendő oxigént tud belélegezni a páciens. A második fotón már láthatóak a dohányzás miatt kialakult fehér elszíneződések, amelyek károsodásra utalnak. A harmadik fotón azonban szinte az egész tüdőt elborítják a fehér elszíneződések, amelyek többek közt folyadékot, fertőzött területet és kiterjedt hegeket jelölnek a röntgenfotón.

"A Covid-fertőzés után a tüdők sokkal rosszabbul festenek, mint bármilyen mértékű, dohányzás miatti károsodás után. Összeomolhatnak, a vérrögök elzárhatják a légutakat, és a légszomj hosszú időn át kitarthat. Ha valaki ma még panaszmentes, de így fest a röntgenlelete, az valószínűsíti, hogy később komoly gondjai lesznek a tüdejével" - írta a doktornő az oldalán.