maradandó károsodás tüdő koronavírus röntgen
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dr. Brittany Bankhead-Kendall texasi baleseti sebész a Twitter oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen maradandó károsodást okozhat a tüdőben a koronavírus. 

A texasi baleseti sebész, Dr. Brittany Bankhead-Kendall három röntgenképet tett közzé a Twitter oldalán, amellyel arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus miatt a fertőzöttek tüdeje rosszabb állapotba kerülhet, mint a dohányos embereké - írja a Daily Mail.

A képek közül az elsőn egy egészséges tüdő, a másodikon egy dohányzó ember tüdeje, a harmadikon egy koronavírus-fertőzésen átesett ember tüdeje látható.

Az első fotón jól látszik a fekete, sértetlen terület, amelynek köszönhetően elegendő oxigént tud belélegezni a páciens. A második fotón már láthatóak a dohányzás miatt kialakult fehér elszíneződések, amelyek károsodásra utalnak. A harmadik fotón azonban szinte az egész tüdőt elborítják a fehér elszíneződések, amelyek többek közt folyadékot, fertőzött területet és kiterjedt hegeket jelölnek a röntgenfotón.

"A Covid-fertőzés után a tüdők sokkal rosszabbul festenek, mint bármilyen mértékű, dohányzás miatti károsodás után.

Összeomolhatnak, a vérrögök elzárhatják a légutakat, és a légszomj hosszú időn át kitarthat. Ha valaki ma még panaszmentes, de így fest a röntgenlelete, az valószínűsíti, hogy később komoly gondjai lesznek a tüdejével"

- írta a doktornő az oldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.