Egyre gyakoribb a zaklatás és a bántalmazás az online térben

Forrás: Shutterstock -
online zaklatás online bűnözés magazin bántalmazás cyberbullying online bántalmazás zaklatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az internetes bántalmazás, internetes zaklatás vagy más néven cyberbullying egyre gyakoribb jelenség mind a kamaszok körében, mind pedig általánosságban a közösségi oldalak felhasználói között. De mit is takar pontosan a netes zaklatás, bántalmazás fogalma?

Az interneten mindenki olyan képet fest magáról, amilyet akar. Azt oszt meg, amit akar. Azzá válik, amivé akar. És sajnos sok esetben – névtelenül és arctalanul – azt tesz, amit akar. A közösségi média felületein pedig egyre nagyobb mértéket ölt az online erőszak, azaz az olyan ellenséges és ismétlődő megnyilvánulások, – hozzászólások, üzenetek, lejárató kampányok stb. -, amelyeknek a megfélemlítés, megalázás, manipulálás a célja.

Az ilyen viselkedés manapság gyakran tapasztalható a tizenévesek körében. Mondhatnánk, hogy

a csúfolódás, kiközösítés, froclizás nem új keletű dolog a gyerekközösségekben, ám az internetes formája sokkal komolyabb hatással bír, mint az offline változat.

Az online zaklatásnál például nincs térbeli és időbeli elhatárolódás, tehát a gúnyolódás nem ér véget a suli után, a hétvégén, a szünidőben - non stop folytatódhat. Ráadásul az online megszégyenítésnek sok esetben nem csupán a szűk környezet – például az osztály – lehet szem- és fültanúja, hanem különféle netes felületekre feltöltve, bárki láthatja, hallhatja azt. A rágalmazások, rosszhír-keltés futótűzként terjedhet a mobiltelefonok segítségével vagy a közösségi média felületein...

Egyre gyakoribb a zaklatás és a bántalmazás az online térben Forrás: Shutterstock


A zaklatás ezen formája azonban nem csak a fiatalok körében egyre elterjedtebb. Számos híresség kap a képei alá rosszindulatú kommenteket vagy privát mocskolódó üzeneteket. Sőt,

nem is kell celebnek vagy közszereplőnek lenni, ahhoz, hogy valaki megtapasztalja az online agresszió különféle formáit,

mert bárki, aki kiírja a gondolatait, véleményét vagy feltesz egy képet a közösségi média felületeire, célponttá válhat.

De kit nevezhetünk zaklatónak?

A zaklatást – legyen online vagy offline – három dolog jellemzi:

  • a zaklató erősen negatív tartalmakat közvetít – megaláz, fenyeget, sérteget stb.
  • a zaklató rendszeresen és/vagy tartósan gyakorolja a cselekedetet
  • a zaklató valamilyen vélt vagy valós előnnyel rendelkezik, emiatt pedig fölényben érzi magát – anyagi fölény, társadalmi fölény, szakmai alá- fölérendeltség, arctalanság (ez utóbbi a netes zaklatásokra különösen igaz)

Az online erőszak esetében a fent említett kritériumok éppen úgy megvalósulnak, mint az offline zaklatásnál, a különbség, hogy mindez különféle kommunikációs technológiák és eszközök segítségével történik.

Jó, ha tudjuk, hogy a zaklatás – online formája is - bűncselekmény, amelyért egy év szabadságvesztés járhat – de a testi épséget vagy életet fenyegető formájáért több is.

Bárki, aki kiírja a gondolatait, véleményét vagy feltesz egy képet a közösségi média felületeire, célponttá válhat Forrás: Shutterstock


Nagyon fontos, hogy a fiatalok felismerjék, az egyszerű heccelés és az online bántalmazás közötti különbséget

és tudják, hogy nem kötelesek elviselni az ilyesfajta atrocitásokat. Merjenek beszélni róla és merjenek segítséget kérni!

Szintén fontos, hogy a felnőttek körében történő online zaklatás is felszínre kerüljön. A különféle ismétlődő, kéretlen üzenetek, képek és fenyegetések nem egyszerűen bosszantó cselekedetek, hanem kimerítik a zaklatás fogalmát.

Az online bántalmazás különféle formáiról következő cikkünkben olvashatsz részletesen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.