Kétségtelen, hogy a 2020-as év soha nem látott módon növelte az otthon jelentőségét. A konyhákat például még azok is aktívan elkezdték használni, akik addig csak a kész ételek melegítő helyiségként tekintettek rájuk. Amennyiben arra jutottál, hogy idén felújítod a konyhát, jó, ha ismered, hogy mik a 2021-es év legszuperebb trendjei.

Bár úgy tűnik, ez az év nem lesz olyan bezárt, mint a tavalyi, az otthoni kényelem iránti igény nem fog elenyészni, sőt, valójában csak tovább fog nőni. A következő tippeket felhasználhatod a konyhád stílusától és méretétől függetlenül.

 

Vesd bele magad a 2021-es konyhai trendekbe!  

Használd a sötét, természetes zöldet! Idén rettentően trendi a zöld sötét, meleg árnyalata a falakon, de a konyhában a szekrények is pompázhatnak ebben a színben. Mellé mindenképp valamilyen semleges színt válassz, hogy uralkodhasson a zöld.

Ez az árnyalat nagy felületen szűkítheti a teret, így ha nem túl világos vagy épp pici a konyhád, elég, ha csak egy-egy bizonyos részen használod, a többi felületet pedig fehérre vagy világos fára cseréled.

Használd a sötét, természetes zöldet!Forrás: Shutterstock

Válts exkluzív, különleges megjelenésű edényekre! Elég a zsírfoltos tepsikből és a már háromszor leégett edényekből! Inkább legyen csak pár, de igazán jó minőségű, esztétikai élményt nyújtó darabod, mint sok, igazából már használhatatlan, csúnya edényed. Ami a cserével még együtt jár, az a bennük való tálalás - amivel csökkented a mosatlanok számát -, valamint a szekrényekben nyert hely, hiszen nem kell többé elrejtened, tárolhatod akár a pult feletti falon is őket.

Adj a tárolásra! Azok a szerencsések, akiknek van egy kis plusz helyiségük a konyhából nyílóan, azaz kamrájuk, gondolják át, miként tudnák ezt a helyiséget a lehető legpraktikusabbá tenni. Új polcok, falitárolók, rendszerezés.

Nincs kamrád? Sebaj! Az alsó szekrényekben – például az edények volt helyén – is tökéletesen kialakítható egy kisebb spájz. Kosarakkal, egymásra tehető műanyag edényekkel és plusz polcokkal máris kész a saját kis éléskamrád.

Cseréld le a konyhai gépeket! A 2021-es évben a praktikum mellett az esztétika is fontos szerephez jut. A tűzhely és a hűtő nagy falat, hiszen drágák lehetnek, de gondolj bele, hogy mennyivel jobb érzés lenne szép, új, modern és tökéletesen működő nagygépekkel felszerelt konyhában tevékenykedni. A kisgépekből – mint a pirító, a kávéfőző vagy épp a turmixgép – is döbbenetes dizájnnal megáldott darabokat lehet már kapni, melyek így gyakorlatilag egyszerre válhatnak használati és dekorációs elemmé.

Nyisd meg a konyhát! Amennyiben a nappali és a konyhának van közös, nem tartó fala, úgy könnyedén összenyithatod őket. Az is remek, ha nem veszed ki az egész falat, csak a felétől felfelé nyitod meg a nappali felé, alulra pedig egy pultot teszel. Sokan azért nem szeretnek a konyhában tevékenykedni, mert elzárják magukat a közösségi tértől, nem tudnak részt venni a család életében, amíg főznek, sütnek. Számukra ez tökéletes megoldás.

Nyisd egybe a konyhát a nappalival!Forrás: Shutterstock

Természetesen a legfontosabb, hogy a konyha a lehető legjobban kihasználható funkcionális tér legyen, de ne feledd, hogy sok időt töltesz itt, így érdemes az esztétikumra is adni.