Ne dobd ki, használd fel! 10 dolog, ami új értelmet nyer az otthonodban

Forrás: Shutterstock -
újrahasznosítás környezetvédelem magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szelektív szemetesek használata, az egyszer használatos műanyag dolgok kerülése remek dolog. Ám még ennél is többet tehetsz környezetedért – no meg persze a pénztárcádért -, ha engeded fellélegezni a kukádat, és újrahasznosítasz.

Az otthoni, hulladéknak minősülő tárgyak újbóli felhasználása sok pénzt takarít meg, és nem mellesleg a környezetnek is jót teszel vele. Íme, egy kis ízelítő azokból a dolgokból, amiket nem kell kidobnod.

Tojástartó dobozok

Amennyiben kistermelőtől vagy piacon veszed a tojásokat, a tojástartót elég egyszer megvenned, amennyiben mindig visszaviszed, abba fogod kapni az újonnan megvásárolt tojásokat. A városi boltokban azonban erre nincs lehetőség, viszont így se vesznek kárba. Kiválóan alkalmas például csavarok, irodai aprócikkek, ékszerek, kicsi játékok tárolására.

Ha kistermelőtől vagy piacon veszed a tojásokat, a tojástartót elég egyszer megvenned, abba fogod kapni az újonnan megvásárolt tojásokat Forrás: Shutterstock

Ruhák

Kidobásra ítélt, javíthatatlanul foltos, szakadt ruhadarabjaidat számtalan dologra felhasználhatod: összevagdosva dísz-, kerti párna töltőanyagként, rongyként takarításhoz, barkácsoláshoz, kutyafekhely kibéleléséhez... stb.

Gyertya

A gyertyákat előszeretettel helyezik kisméretű üvegekbe. A gyertya leégését követően az apró viaszfolt miatt ezek az üvegek gyakran a kukában végzik. Egy egyszerű módszerrel azonban könnyen kitisztíthatod őket, és így új életet adhatsz nekik, mint fürdőszobai-, konyhai vagy épp sminktároló, bizonyos típusok esetén pohár.

Miután teljesen leégett a gyertya kanóca, hagyd kihűlni, majd helyezd a mosogatóban lévő tálba az üveget és engedj rá forró vizet – fontos, hogy nagyon forró legyen, de ne forrásban lévő víz. Ezzel és némi mosogatószerrel könnyedén eltávolíthatod a viaszt belőle. Fontos, hogy ne engedd le a viaszt a lefolyón, mert lerakódhat a falán, és így eltömítheti azt.

Savanyúságos és egyéb szószos üvegek

A befőttes üvegeket mosd ki, oldalukról körömlakklemosóval egyszerűen szedd le a címkét, majd tárolj benne cukrot, sót, lisztet, akár tésztát, rizst vagy barkácsolós apró kellékeket.

A befőttes üvegeket mosd ki, majd tárolj benne cukrot, sót, lisztet, akár tésztát, rizst Forrás: Shutterstock

Kartondobozok

Nem csak költözéskor használhatóak a kartondobozok, amik egyébként igen borsos áron kaphatóak a barkácsüzletekben. Csomagküldésre, ruháid, egyéb használati tárgyaid tárolására, szállítására is felhasználhatod később. Hajtsd lapjára, és tedd a kamrába vagy egy szekrény mögé, amíg nem kellenek.

Szőnyeg

A szőnyegek kopás, foltok vagy stílusváltás miatti cseréje esetén állj meg egy pillanatra. Lehetséges, hogy egy másik helyiségbe, nyaralóba még jó lehet, illetve szétvágva akár lábtörlőként is használhatod.

Eldobható borotva

A nevében benne van a rendeltetése: egyszer, maximum kétszer használható, utána már nem alkalmas a borotválkozásra. Ám szösz eltávolítóként még remekül működhet.

Az eldobható borotva szösz eltávolítóként még remekül működhet Forrás: Shutterstock

Fogkefe

A fogkeféket minimum félévente le kell cserélni, ám a régit ne a kukába tedd, hanem a tisztítószerek közé. Segítségével ugyanis a nehezen hozzáférhető, ám olykor súrolást igénylő helyekre is beférhetsz.

Újságpapír, reklámújság

Az újságvásárlás manapság nem túl jelentős, de a reklámújságok kéretlenül is gyakran landolnak a postaládában. Mielőtt azonban kidobnád, használd fel őket. Kézműves alkotásokkor kitűnő alátétként szolgálnak, megvédve így az asztallapját, de kiválóan lehet velük ablakot, tükröt is pucolni, így nem kell papírtörlőre költened.

„To go" kávéspoharak

Amennyiben időnként úgy döntesz, hazafelé veszel egy kávét, a papírpoharat és a műanyag tetőt ne dobd egyből egy kukába, miután elfogyott a finom feketéd. Otthon gyorsan kimosva – hogy ne ázzon el -, másnap abba viheted a reggeli kávédat. Egy ilyen papír pohár többször is felhasználható, utána mehet a szelektív szemetesbe.

Ezeken túl is számos dolgot fel tudsz használni újra otthonodban, csak engedd el a fantáziádat és adj hozzá némi kreativitást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.