A belső szerveink masszőre: jógázz a kiegyensúlyozott hormonháztartásért! - Gyakorlatok

Forrás: Shutterstock -
belső szervek jógapózok hormonháztartás egészség hormonok jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Segítsd elő jógával belső szerveid helyes működését, hogy ellenállóképességed és mentális erőd is fokozódjék.

Hallottál már arról, hogy a jógapózok belülről masszíroznak? Bizony, a jóga nem csupán edzi a testet és gyarapítja a szellemet, de jótékony hatással van a belső szerveink egészségére is. Többek között harmonizálja a hormonok működését, serkenti emésztésünket és méregteleníti a testet. A jóga eme kevésbé ismert hatásaival Révai-Bere Anita, az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ jógatanára fog megismertetni.

Tudtad, hogy csakráink, hormonjaink és egészségünk összefügg?

Modern társadalmunkban meglehetősen nehéz a harmóniát megtalálni. Folyton rohanunk, hogy minél többet elérjünk, ezt testi, lelki és mentális egészségünk is megsínyli. Hormonháztartásunk állapota jól mutatja, mennyire vagyunk egyensúlyban. Hormonjaink olyan kémiai anyagok, amelyeket a belső elválasztású mirigyek termelnek, és a testünkben lévő összes működésért felelnek, agyunkkal és teljes idegrendszerünkkel bonyolult viszonyban vannak. Ezen a hálózaton keresztül kommunikálnak egymással szerveink. Amikor hormonjaink kiegyensúlyozottan működnek, jól érezzük magunkat. Manapság folytonos stresszben élünk, helytelenül táplálkozunk és alig mozgunk, keveset alszunk. Ez az életmód hormonjaink egyensúlyát felborítja.

A belső elválasztású mirigyek és a csakrák elhelyezkedése megegyezik. A csakrák energiaközpontok, jógázás közben ezeken is dolgozunk, tehát hormonjaink működését is befolyásoljuk. Jógázz, hogy egészségesebb légy!

Forrás: Shutterstock

Tényleg létezik egy idegrendszer a hasban?

A több ezer éves múltra visszatekintő jóga mindig is azt vallotta, hogy a test képes hatni az agyra. Eredeti célja ugyan nem maga a fizikai gyakorlás. A jógapózok, azaz ászanák azonban nagyon fontosak. Ezek készítik elő és erősítik meg testünket, ami így alkalmassá válik a szellemi gyakorlásra. A tudománynak köszönhetően tudjuk, hogy bizonyos ászanák és a hasi légzés finoman masszírozza a bolygóideget, ami az agytörzsből kiindulva testünk egészen távoli pontjait, így a hasüreget is eléri. Ez a finom masszázs bekapcsolja idegrendszerünk „nyugodt" üzemmódját, ami a regenerálódásért és az emésztésért felel. Tehát ha megváltoztatjuk testtartásunkat vagy légzésünket, képesek leszünk nyugodttá válni.

Ismerd meg azokat a gyakorlatokat, amik a leghatékonyabban masszíroznak!

Végezz előrehajlásokat!

Az ülő helyzetben végzett előrehajlások a belső szerveinket aktivizáló ászanák csoportjának fontos részét képezik, segítségükkel azok üdítő masszázsban részesülnek. Miközben fokozzák az alhasi nyomást, testünk teljes hátsó részét is megnyújtják. Egyes ászanák úgy hozzák működésbe a belső szerveket, hogy térdeinket fekvő helyzetben hasunkhoz húzzuk. Az előrehajlások a belső szervek és az érintett izmok átmasszírozásával nem csak emésztőrendszerünket indítják be, hanem hormonrendszerünkre is hatnak, így szorongásainkon is enyhíthetnek.

Forrás: Shutterstock

Gyakorolj hátrahajlásokat!

A hátrahajlásokkal úgy masszírozhatjuk át belső szerveinket, hogy közben hasizmainkat, mellkasunkat, torkunkat megnyújtjuk. A belekben létrejött blokkok így kioldódnak, azok tartalma könnyebben távozik. Ezek a biztonságosan kitartott hátrahajló pózok a légzésen, a hasban létrejött nyomáson és nyújtáson keresztül közvetlenül hatnak a bolygóidegre, aktiválják, erősítik azt. Ennek eredményeként az agyunk bekapcsolja a „nyugodt" üzemmódot, emésztésünk javul, szívverésünk lassul, légzésünk mélyül.

Forrás: Shutterstock

A gerinccsavarások is hatékonyak

A csavarások különösen hatékonyan masszírozzák a belső szerveket. Először a gerinc két végét stabilizáljuk, majd függőleges tengelye mentén tetejének vagy aljának jobbra, illetve balra forgatásával csavarhatjuk egyik vagy másik irányba. Ahogy a belső szervek összenyomódnak, zsigereink működése felpezsdül, ez az elhasznált vér eltávozását és a friss vér beáramlását is segíti. Emésztésünk és női hormonjaink is egyensúlyba kerülnek.

Forrás: Shutterstock

Lábakat fel!

Ahogy idősödünk, belső szerveink a gravitációnak köszönhetően megsüllyednek, bizonyos mértékben megváltoznak. A fordított testhelyzetek a gravitáció irányának megfordításával új energiával töltik fel belső szerveinket és a megereszkedésükből adódó elváltozásokat csökkentik. Vérereinkre is rendkívül jó hatással vannak, javítják a vérkeringést. Ezekben a pózokban a lábakból könnyebben jut el a vér a szívhez. A szív átpumpálja a vért a tüdőn, így friss vér áramlik vissza a lábakba.

Ahogy a gravitáció fordítottan hat, a gerincre nehezedő nyomás megszűnik, a tüdőkapacitás nő, az emésztőszervek aktívabbá válnak, immunrendszerünk erősödik. A fordított pózok is masszírozzák a bolygóideget, így megnyugszunk, valamint pozitív hatással vannak a hormonrendszerünkre is, amitől jobb kedvünk lesz. Összességében tehát fizikailag, érzelmileg és mentálisan is egészségesebbé válunk. Emiatt nevezik gyakran a fejenállást (Sirsászana) és a gyertyát (Szarvangászana) az ászanák királyának.

Forrás: Shutterstock

FONTOS

Mindig kellő körültekintéssel gyakorolj. Ha kezdő vagy, szakember segítségével sajátítsd el a gyakorlás alapjait. A pózok helyes kivitelezésével előzd meg a sérüléseket.

A jóga rövid távú hatásai: akár már egy gyakorlás után is érezhetedhttp://www.life.hu/eletmod/20210110-a-joga-rovid-tavu-hatasai-akar-mar-egy-gyakorlas-utan-is-erezheted.htmlEszedbe jutott már néhányszor, hogy kipróbálnád a jógát, de inkább erősíteni vagy tornázni jársz? Talán el is határoztad, hogy a jövő héten lemész a közeli jógastúdióba? De a jövő hét mindig a következő hétre tolódik... Ha ismerted volna a jóga nagyszerű hatásait, bizonyára rögtön nekilátsz a gyakorlásnak, melyet jól képzett, gyakorlott oktatóval már online is biztonságosan végezhetsz. ÉletmódOrigoKávé helyett ébreszd fel reggel a testedet 5 jógagyakorlattal http://www.life.hu/eletmod/20180709-kave-helyett-ebreszd-fel-reggel-a-testedet-5-joga-gyakorlattal-jogapozok.htmlA koffein a legtöbb ember számára elengedhetetlen ébredéskor. Sokan vallják, a reggeli kávéjuk előtt szinte képtelenek gondolkodni, testük és elméjük számára is fontos tehát a serkentő. Ám van egy olyan mozgásforma, mellyel egyrészt nem ébreszted fel sem a családot, sem a szomszédokat, másrészt fokozatosan ébreszted fel a szellemedet és a szervezetedet: a jóga. ÉletmódOrigoA fiatalon tartó 5 tibetijóga-gyakorlathttp://www.life.hu/eletmod/20181003-tibeti-joga-gyakorlatok-a-fiatalsagert.htmlEzek a bárki számára könnyen elvégezhető gyakorlatsorok a tibeti szerzetesek tudásán alapul. Ezt az ősi módszert a fiatalság forrásának is hívják. Méregdrága fiatalító kozmetikumok, vitalitást ígérő kapszulák megvásárlása helyett egy fillér kiadás nélkül, napi 15 perc időráfordítással otthon is elvégezhetők ezek a rítusok, amiknek valóban stresszcsökkentő, fiatalság- és életerő megőrző hatásuk van. ÉletmódOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.