Erre számíthatsz, ha a jóga az életed részévé válik!

Forrás: Shutterstock -
hatás magazin jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha az Instagram-on vagy a Facebook-on nézegeted a jógás képeket, gyönyörű helyszíneken nyakatekert pózokban egyensúlyozó fiatalokat látsz. Legtöbbünknek azonban gondot okoz egy egyszerűbb testhelyzet megtartása. A jó hír: nem kell hajlékonynak és húszévesnek lenned ahhoz, hogy a jóga jótékony hatásait élvezd!

A hosszasabb gyakorlás után érzékelhető hatások közül ugyan az egyik a hajlékonyság fokozódása, ugyanakkor testi, lelki és mentális egészségedben is pozitív változásokat tapasztalhatsz meg. A következőkben Révai-Bere Anita, az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ jógatanára ismertet meg minket a kitartó gyakorlás pozitív hatásaival.

Szebb testtartás, fokozódó hajlékonyság

Nem tudsz egyenes háttal ülni, vagy könnyedén előre hajolni? Tudatosíts! Ahogy jógázás közben elsajátítjuk a testünk állapotához igazított gyakorlást és fokozzuk a légzés szabályozásának tudatosságát, miközben a mozgásszegény életmód, illetve a helytelen testtartás következtében kialakuló gerincbántalmak és porckorong problémákat is figyelembe vesszük, megtanuljuk az izmok tudatos megfeszítésének és ellazításának mikéntjét. Egyre könnyebben vesszük észre és javítjuk ki tartásunk hibáit, egyre finomabban és biztosabban haladunk előre a hajlékonyság fokozásában. Néhány hét rendszeres jógagyakorlás után már érezni fogod, ahogy szinte automatikusan kerülsz a helyes testtartásba és feszülés nélkül hajolsz mélyebbre.

Jógázás közben megtanuljuk az izmok tudatos megfeszítésének és ellazításának mikéntjét Forrás: Shutterstock

Több izom

Izmosabb testre vágysz? Ki mondta, hogy súlyzókat kell emelgetned egy tükör előtt? Jógázás során saját testsúlyunkat használjuk, hogy egyik pózból a másikba kerüljünk, vagy azokat egy ideig megtartsuk. Ezzel erősítjük és megnyújtjuk izmainkat, miközben fokozottan figyelünk az ízületek, izmok védelmére. Így lassan, de biztosan izmosabb és egyúttal rugalmasabb leszel és fizikai erőnléted is javul.

Erősebb, rugalmasabb csontok

Szeretnél odafigyelni csontjaid egészségére? Esetleg életkorod, életmódod vagy betegség miatt csontvesztést, csontritkulást tapasztalsz? Izmaink megmozgatásával a csontok vérellátása fokozódik, ez segíti a csontépítéshez szükséges anyagok csontszövetbe való bejutását. Mivel 35 éves kor után csontjaink folyamatosan leépülnek, - a nőknél a menopauza időszakában ez felerősödik - nagyon fontos a tudatos, saját testsúllyal a gravitáció ellenében történő testmozgás. A jóga kiválóan alkalmas az egész test finom átmozgatására, ami a csontanyagcsere javításán túl még egyensúlyérzékedet is növeli, így a mozgásod biztonságát eredményezi.

Hatékonyabb immunrendszer

Gyakran betegeskedsz? Allergiás vagy? A különböző testtartások, a légzőgyakorlatok és a meditáció lágyan és természetes úton erősítik az immunrendszert. A jógagyakorlás csökkenti az immunrendszert gyengítő stresszhormonok szintjét, szabályozza az egész légzőrendszert, serkenti a nyirokrendszer működését, hogy a méreganyagok könnyebben ürüljenek ki a testből és az oxigéndús vér eljuthasson a belső szervekhez, így azok megfelelően működhessenek. A relaxáció során az idegrendszer pihenő üzemmódba kapcsolva még inkább lecsitítja az immunrendszerben zajló káros folyamatokat. A jóga tehát nemcsak a tested egy bizonyos részére összpontosít, hanem egyszerre hat mindenhol.

A különböző testtartások, a légzőgyakorlatok és a meditáció lágyan és természetes úton erősítik az immunrendszert Forrás: Shutterstock

Magas vérnyomás javulása

A magas vérnyomással rendelkezőket gyakran óva intik a testedzéstől, mivel az erős edzés a kardiovaszkuláris rendszert nagyon igénybe veszi, s így megemeli a pulzust és a vérnyomást is. A jógát azonban nem tekintjük kardiovaszkuláris gyakorlásnak, hiszen a jóga ahelyett, hogy a kardiovaszkuláris fitneszre helyezné a hangsúlyt, inkább a test és az elme közti egyensúly létrehozásáról, valamint az energetizálásról szól. Patandzsali Jóga szútrái szerint az ászana (jógapóz) egyszerre szilárd és könnyed. Tehát a jógapózokban nem erőlködünk. Ebben a felesleges izommunkát nélkülöző, ellazult állapotban a vér- és oxigénszükséglet csökken. A tudatos légzéssel végzett ászana gyakorlás és néhány légzőgyakorlat, a relaxáció és a meditáció harmonizálja, stabilizálja az idegrendszered, és szabályozza a vérnyomásodat.

Depresszió és szorongás enyhülése

Nincs energiád, kedvetlen vagy, folyamatosan szorongsz, esetleg nehézséget okoz a hosszabb ideig tartó koncentráció? A jóga segíthet a lehangoltságodon, a koncentrációs nehézségeiden és feltölt energiával. A kontrollált, összpontosítva végzett mozgás elősegíti a test-elme kapcsolat létrejöttét, a mély, tudatos légzés fejleszti a koncentrációt és a meditáció kifejleszti az „itt és most" megélésének képességét. A jógagyakorlás a szerotonin termelődés növelésének egyik természetes módja. A szerotonin a boldogságérzetért felelős hormon, amely jelentős szereppel bír a depresszió leküzdésében. A jóga emellett még azért is kifejezetten hasznos ebben az állapotban, mert lágy, nyugtató és áramló természettel bír. Minden póz személyre szabható, a légzést, a koncentrációt és a finom mozgásokat helyezi előtérbe, a pozitív dolgokra összpontosít, s így megnyugtatja a tested és az elméd.

Egészségesebb életmód

Ha rendszeresen gyakoroljuk a jóga egészét, tudatosabbá válunk mindenben. Egyre körültekintőbbek leszünk tetteinkben, érzéseinkben, érzelmeinkben, étkezésünkben. Ahogy növekszik tudatosságunk, úgy válunk fizikailag, lelkileg és mentálisan is egészségesebbé.

Ha megértjük, hogy a jóga egy élethosszig tartó gyakorlás, mely során a test megerősödik, az elme lecsendesedik, így egy olyan állapot áll elő, amiben a harmónia minden szinten jelentkezik, úgy sokkal kényelmesebb, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életet élhetünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.