Az, hogy ma már mindenki szelektíven gyűjtse a szemetet, alapvető és elengedhetetlen dolog a bolygónk (még amennyire lehet) megóvása érdekében. Egyre kevesebben vannak azok, akiket nem érint meg ez a téma, így összességében elmondható, nem a szándék, hanem a tudás hiányzik, ha a szelektív hulladékgyűjtésről van szó.

Bár a környezetvédelem fontosságával mindenki egyetért, a szelektív hulladékgyűjtésnek hazánkban még nincs évtizedekre visszanyúló kultúrája. Sokan azt hiszik, hogy a különféle gyűjtőkből származó hulladékot összeöntik a kukásautókban, és ezért nem figyelnek oda arra, hogy miként gyűjtik a szemetet. Pedig ez nem igaz, azokat külön dolgozzák fel, így egyáltalán nem értelmetlen már otthon is külön kezelni őket. Igaz, macerásabb, mint ha mindent egy zsákba dobálsz bele, de a környezetvédelem kedvéért ennyi "kellemetlenséget" be kell vállalni. 

A szelektív hulladékgyűjtés azt jelenti, hogy a különböző anyagú hulladékokat külön gyűjtjük. Ehhez fontos, hogy megvásárolt élelmiszerek és fogyasztási cikkek csomagolóanyagát már a háztartásunkban különválasztjuk, majd az anyaguk alapján elkülönített szelektív hulladékgyűjtő-szigetek megfelelő edényeibe dobjuk. Ma már egyre több társasház rendelkezik külön szelektív konténerekkel, így még a kapualjból sem kell kimenni ahhoz, hogy környezettudatos legyél.

 

Az, hogy ma már mindenki szelektíven gyűjtse a szemetet, alapvető és elengedhetetlen dolog a bolygónk megóvása érdekébenForrás: Shutterstock


A papírt a kék kukába dobd!

A kék színű konténer a papírhulladéknak van fenntartva, ide kerülnek az újságok, füzetek, könyvek, a csomagolópapír, a kartondobozok. A tejes- és gyümölcsleves papírdobozoknak is itt van a helyük, de lényeges, hogy kimossuk és összelappítsuk azokat. A szennyezett vagy műanyaggal kombinált papírszemét nem dobható ide, de a zsíros pizzásdoboznak sem itt van a helye. A használt pelenkának sem itt van a helye, azt az egyéb hulladékos kukába kell gyűjteni.

Fehér üveg a fehér, a színes a zöld kukába

Az üvegeket a fehér illetve a zöld konténerekben tárolják. Az átlátszó üvegből készült hulladékok a fehér kukába valók, ide dobhatjuk az üres konzerves, befőttes vagy parfümös üvegeket, az üvegpalackokat, de a tükör vagy a villanykörte vagy a szemüveg lencséje például már nem ide való. A zöld vagy barna üvegek a zöld kukába kerülhetnek - előtte ne felejtsd el levenni a fémkupakokat!

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A műanyagot a sárga gyűjtőbe tegyük

A sárga gyűjtőkbe kell tenni a tiszta műanyag hulladékot, a PET palackokat, a tejfölös és joghurtos poharakat, a - tisztán - a műanyag zacskókat, valemint  a ketchupos, mustáros, majonézes flakonokat is. Jó, ha tudod, a vegyszeres flakonokat, fogkeféket, gyerekjátékokat nem ide, hanem a kommunális gyűjtőbe kell tenni.

A legtöbb műanyag talán az ásványvizes palackokból kerül ki, ezeket taposd össze, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak. A palackok mellett a sárga kukába kerülhetnek a kiöblített háztartási és tisztálkodószeres flakonok is. 

A fém a szürke gyűjtőbe való

A fém csomagolódobozok, melyekből a sört, az üdítőitalt isszuk, vagy a konzervet esszük, a szürke gyűjtőbe valók, ide dobhatod a nem használt háztartási kis fémhulladékokat, például az evőeszközöket is. A szintén gyakorta felgyűlő állateledeles fémdobozok is ide kerülhetnek, de előtte jobb elmosni, vagy legalább elöblíteni őket.

Zöld hulladék

A lehullott lomb, ágak, galyak szintén semmiképp se menjenek a kommunális hulladék közé. Ezekre speciális zsákokat lehet kérni, amelyben ugyanúgy, mint a többi szemetet, elszállítják.