Mariyka az egyetlen gyerek, aki Csernobilban született és nevelkedett az atomerőmű-baleset után. A 21 éves egészséges és boldog életet él.

Az 1986. április 26-án történt szörnyű atomkatasztrófa dátuma mindannyiunk emlékezetébe beégett. A Csernobilba özönlő katasztrófa-turisták eddig csak a szellemvárosként emlegetett Pripjaty városát látogathatták, és az atomerőművet is csak kívülről szemlélhették. Mihail és Lydia Sovenko viszont azon kevesek közé tartoznak, akik annak idején úgy döntöttek, hogy nem hagyják el a régiót, és illegálisan továbbra is a 4-es reaktortól mindössze 30 km-re található otthonukban maradtak.

CsernobilForrás: HBO

Itt született meg 1999 júniusában, 13 évvel a robbanás után a pár kislánya, Marynka. Mivel Lydia a vajúdás kezdetéig nem tudta, hogy terhes, nem kapott orvosi segítséget, így a férje segített neki a szülésnél, és ő vágta el a köldökzsinórt. Születését először eltitkoálták az ukrán hatóságok, mert nem akarták, hogy kiderüljön, élnek még emberek a sugárzásban gazdag övezetben. Lydiát sokszor bűnözőnek nevezték és többször figyelmeztették, hogy veszélybe sodorja a lányát azzal, hogy olyan tejjel itatja, mely a szennyezett legelőkön legelésző tehenektől származik - írja a Daily Mail.

A kislány azonban szerencsére nem lett mutáns, az egyetlen szívfájdalma az volt, hogy rajta kívül nem volt más gyerek a körzetben. 7 éves korában végül ki kellett költöznie a fertőzött körzetből, hogy iskolába járhasson. Ma már egyetemre jár, közben pedig egy menő bárban dolgozik, hogy fizesse a tanulmányait.

Jól vagyok, dolgozom, eltartom magam. Ennyi' - nyilatkozta Marynka.

Bár a teljesen egészséges 21 éves lány ma már a szennyezett területen kívül él és dolgozik, időnként engedélyt kap 66 éves édesanyja meglátogatására, aki továbbra is ugyanott él. Édesanyja nagyon büszke rá, főleg azok után, amilyen körülmények között a lány született és nevelkedett.