A zabpehely igazán trendi alapanyagnak számít manapság. Sokan azt hiszik, a zabpehelyből csak kása készíthető, pedig ez nem igaz. Zabpehelyből rengeteg ízletes, egészséges étel készíthető, és a legjobb, hogy a benne található teljes értékű rostoknak köszönhetően az alábbi receptek diétába is tökéletesen beilleszthetőek.

 

 A zabpehely, mint superfood    

Kis mennyiségben, rendszeresen fogyasztva a zab csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal véd a szív-és érrendszeri betegségektől. Gyulladásgátló, jótékony hatással van az idegrendszerre, biztosítja a jó emésztést, ásványi anyagokban gazdag, megtalálható benne az alumínium, a cink, a foszfor, a kálium, a kalcium, a kobalt, a magnézium és a vas. Ha ez nem lenne elég, magas a B és E-vitamin tartalma is.

Magas fehérjetartalommal bír, ha rendszeresen fogyasztjuk, azzal jót teszünk a hajnak és a bőrnek.

Cikkünkben összeszedtünk néhány tuti receptet, édeset is, és sósat is, hogy mindenki megtalálja a számára legszimpatikusabbat.

 

Édes zabpelyhes tallér  

Amire szükséged lesz hozzá:

  • 15 dkg puhavaj
  • 10 dkg barnacukor
  • 1 db tojás
  • 15 dkg zabpehely
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 kk őrölt fahéj
  • fél kk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 10 dkg tej vagy étcsoki apróra zúzva 
  • ízlés szerint mazsola, vagy aszalt gyümölcsök
Édes zabpelyhes tallérForrás: Shutterstock

Így készítsd el:

Keverd össze a hozzávalókat egy tálba. Formálj kis golyókat a kezeddel, majd lapítsd ki egy kicsit, és tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Süsd 15 percig 180 fokon, lha van rá módod, légkeveréses funkción.

Túrós zabpehely pogácsa

Keverj össze 450 g túrót, 120 g zabpehelylisztet és 80 g zabpelyhet. Tegyél hozzá 2 kávéskanál sót,4 tojást, és alaposan dolgozd össze a masszát! Formázz korongokat, tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire, szórd meg sajttal, szezámmaggal, tökmaggal, vagy baconnel, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd 20-25 percig.

Túrós zabpehely pogácsaForrás: Shutterstock

Zabpelyhes-cukkinis tócsni

Hozzávalók:

  • 500 g cukkini
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • 100 g finom szemű zabpehely
  • 1 db vöröshagyma
  • 50 g sajt (trapista, vagy mozzarella)
  • 2 db tojás
  • kókuszzsír (vagy étolaj) a sütéshez
Zabpelyhes-cukkinis tócsniForrás: Shutterstock

Elkészítés:

Reszeld le a cukkinit egy nagyobb lyukú reszelőn. Sózd, borsozd, és hagyd állni 10 percig, hogy a felesleges nedvesség távozzon. Öntsd le a vizet róla, majd alaposan nyomkodd ki. Add hozzá a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, a zabpelyhet, és a reszelt sajtot. Dolgozd össze alaposan, és formázz tenyérnyi méretű korongokat belőle. Tedd a korongokat forró olajba, mindkét oldalát süsd át jól. Akár magában, vagy fokhagymás joghurttal, tejföllel is isteni finom, de köretként is fogyasztható hús mellé.

Zabpelyhes gofri

Vedd elő a turmixgéped, és szórd bele a hozzávalókat: 12 dkg zabpelyhet, másfél teáskanál sütőport, 110 gram natúr görög joghurtot, 60 ml kókusztejet, 3 db tojást, 150 ml kókuszolajat (folyékony állagban). Adj hozzá egy kis vanília aromát, vagy vaníliarúdból kikapart vaníliát, és ízlés szerint édesítsd mézzel vagy eritrittel. Ha minden meg van, turmixold össze, fújd be a gofrisütőt olívaolajjal, és kanalazd bele a tésztát. Ennyi alapanyagból 4-5 gofri lesz.

Zabpelyhes gofriForrás: Shutterstock

Zabpehely kenyér (almás-joghurtos változat)  

Amire szükséged lesz hozzá:

  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 60 g zabpehely
  • 120 g teljes kiőrlésű liszt
  • 75 g nyírfacukor
  • 115 g görög joghurt
  • 120 ml cukormentes almapüré
  • egy csipet só
  • 1 db alma
Zabpehely kenyérForrás: Shutterstock

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra, és fogj egy tortaformát. Béleld ki sütőpapírral, vagy kend ki margarinnal és szórj rá teljes kiőrlésű lisztet. Keverd össze egy tálban az almaszószt, a joghurtot, a cukrot, a vaníliát, üsd bele a tojásokat, és keverd simára a masszát. Add hozzá a zabot, a szódabikarbónát, a sót, a lisztet, és a fahéjt. Hámozd meg az almát, reszeld le, és nyomkodd ki az almalét egy kis tálba. Ha ez meg van, keverd a tésztához az almát és az a gyümölcslevet.

Öntsd a tésztát a formába, egyengesd el, és süsd 40-45 percig. Ekkor érdemes tűpróbát csinálni, nehogy túlsüljön a kenyér. Ha jó a tűpróba, hagyd kihűlni, aztán ha könnyen kijön a formából, fogyaszthatod is.