Te is sokat tehetsz a Föld megmentéséért: mutatjuk, pontosan mit - 1. rész

megmentés magazin Föld bolygó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A globális felmelegedés mindannyiunk problémája, és bár elcsépeltnek tűnhet, mindenki életét érinti. Könnyű a gyárakat, az autókat és a multikat hibáztatni a kialakult problémáért, a felelősség azonban mindenki vállát nyomja. Cikkünkben összeszedtük, milyen apró dolgokkal tehetünk a környezetünkért, mert jobb, ha tudod: te is hozzájárulhatsz a Föld megmentéséért.

1. Vásárolj tudatosan, és kevesebbet!

A szemét termelés egyik legfőbb okozója a túlfogyasztás, így már azzal sokat tehetsz a Föld megmentéséért, hogy kevesebbet vásárolsz. Az egészben az a legjobb, hogy nem csak a bolygónk, de a pénztárcád is garantáltan hálás lesz ezért.

2. Támogasd a hazai kistermelőket!

Ha a multinacionális cégek helyett magyar kisvállalkozóknál vásárolsz, azzal több szempontból is jót teszel. Egyrészt a hazai kistermelőket támogatod anyagilag, másrészt a bolygóért is teszel, ugyanis ezek a termékek nem terhelik a Földet a transzportálással keletkezett szén-dioxiddal.

Vásárolj piacon idény zöldségeket és gyülölcsöket és támogasd a hazai kistermelőket minden ágazatban! Forrás: Shutterstock

3. Kerüld a nejlonzacskókat és a szívószálat!

Ideje örökre elfelejteni az egyszer használatos műanyagokat! A zacskók és szívószálak nem bomlanak le, így súlyosan károsítják a környezetet. Utóbbiak nagy szerepet játszanak az óceánok szennyezésében is, és állatfajok százainak életét veszélyeztetik.

Zacskó helyett érdemes anyagból, vagy vászonból készült szütyőt használni, vagy pucéran vásárolni a zöldséget és a gyümölcsöt, hisz fogyasztás előtt úgyis megmossuk őket. Műanyag szívószál helyett pedig használj szalmából, fémből, vagy lebomló papírból készültet, vagy semmilyet.

4. Gyűjtsd szelektíven a szemetet!

Érdemes olyan csomagolású termékeket választani, amik könnyedén újrahasznosítóak (papír, fém). A hulladék csökkentése mindannyiunk felelőssége, ennek egyik lehetősége a szelektív hulladékgyűjtés. Az újrahasznosítható hulladéknak a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken vannak a legjobb helyen, így ugyanis biztosított a hasznosításuk.

Gyűjtsd szelektíven a szemetet! Forrás: Shutterstock

5. Komposztálj!

Ha van lehetőséged, komposztáld a növényi hulladékot. Nem csak a kertedben, de akár a teraszodon is komposztálhatsz. A komposzt javítja a talaj szerkezetét, és pótolja a tápanyagokat. Ha még sosem komposztáltál, érdemes kiválasztani egy megfelelő helyet, egy erre alkalmas edényt, illetve utánajárni, pontosan milyen „hozzávalókból" lehet komposztot készíteni. Ezzel csökkented a kukába kerülő szerves hulladék mennyiségét, és egyenesen csodát teszel a növényekkel! Komposztálhatod például a gyümölcs maradékot, a kerti hulladékot, a levágott füvet, lombot, és a a konyhai hulladékot is.

6. Gyűjtsd össze a használt olajat!

A használt olajat add le egy benzinkúton, ugyanis ők bioüzemanyagot tudnak készíteni belőle. Ugye, mennyivel jobb, mintha a vécédbe borítanád?

A használt olajat gyűjtsd össze és add le egy benzinkúton Forrás: Shutterstock

7. Ne kapcsold be túl sokszor a légkondit!

Bár senki nem szeret nyáron a 30 fokból a még melegebb lakásba belépni, és a légkondi tökéletesen megoldja ezt a problémát, nem érdemes túl sokat használni. A hűtéshez használt gépek energiafogyasztása óriási, ezért használd szakaszosan, csak bizonyos időközönként. Öltözz mindig az időjárásnak megfelelően, igyál hideg vizet, hűtsd magad legyezővel, vagy hideg vizes borogatással!

8. Autó helyett tömegközlekedés, vagy séta

Ha autó helyett a tömegközlekedési eszközöket választod, azzal rengeteget tehetsz a bolygóért, gondolj csak a feleslegesen megtermelt szén-dioxidra. Csak akkor ülj autóba, ha másképp nem tudod megoldani a célba jutásod, de a séta, a biciklizés, a rollerezés, görkorizás, vagy gördeszkázás is szuper megoldást jelenthet, ha csak a közelbe mész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.