szépségápolás bőrradír magazin bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavasz a megújulás időszaka, amikor magunk mögött hagyjuk a téli ruhákat, a téli kilókat, a téli sötétséget és végre fellélegzünk minden szempontból. A bőrünket is érdemes ilyenkor felkészíteni a tavaszra, például egy jó kis radírozással.

A peeling avagy radírozás elengedhetetlen, ha ragyogó és egészséges bőrrel szeretnénk nekivágni a jó időnek. A fűtés és a nem megfelelő folyadékbevitel bőrünk kiszáradásához vezethet, a télen preferált zsírosabb ételek pedig ronthatják általános állapotát. Annak érdekében, hogy ismét feszes és szép legyen, mind kívülről, mind belülről támogatnunk kell abban, hogy meg tudjon újulni. Igyunk napi 2-3 liter vizet, együnk vitaminban gazdag, könnyű ételeket és használjunk tápláló krémeket. Ahhoz azonban, hogy ez utóbbiak valóban ki tudják fejteni a hatásukat és puha, selymes bőrt eredményezzenek,

meg kell szabadulnunk az elhalt hámsejtektől, amelyek nem engedik, hogy az értékes összetevők a bőr mélyebb rétegeibe is beszívódjanak.


Házi bőrradír testre

Rengeteg típusú peelinget lehet kapni a drogériákban, aki azonban inkább olyan bőrradírt használna, amelyről pontosan tudja, mit tartalmaz vagy kifejezetten a személyre szabott szépségápolás híve, annak érdemes otthon elkészítenie a saját változatát.

Hozzávalók testradírhoz
3 evőkanál kókuszzsír
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál méz
2 evőkanál cukor
1 evőkanál só (ha lehet durvább szemcséjű)

Érdemes otthon elkészíteni a testradírt Forrás: Shutterstock

Elkészítés
A mézet keverjük ki a cukorral, a sóval és az olívaolajjal. A kókuszzsírt kanalazzuk egy nagy bögrébe és langyosítsuk fel – radiátoron vagy mikróban. Ne legyen forró, csak az a cél, hogy folyékony halmazállapotot kapjunk! Adjuk hozzá a másik keveréket és dolgozzuk össze. Elsőre biztosan nem kapunk egységes masszát, ez ne vegye el senki kedvét! Kanalazzuk az egészet egy kis befőttesüvegbe vagy egy műanyag, csavaros tetejű tégelybe és tegyük a hűtőbe. 30-40 perc múlva vegyük ki és jól keverjük át az egészet. Ekkor már egy sűrű, homogén masszát kell kapnunk. Rakjuk vissza a hűtőbe még 20 percre, majd ismételjük meg a kevergetést. Ezalatt a kókuszzsír teljesen megdermed, de a méz és az olívaolaj miatt pont kenhető lesz az állaga. Fürdésnél nedves bőrre vigyük fel, jól masszírozzuk át vele magunkat, öblítsük le és élvezzük a csodás puhaságot.
Az olívaolaj és a kókuszzsír remekül táplálja a bőrt, a méz tele van értékes hatóanyagokkal, antioxidáns valamint antibakteriális hatású, a só és a cukor pedig eltávolítják az elhalt hámsejteket. A maradékot zárjuk vissza – ezért kell valamilyen fedeles edénybe tenni - és használjuk heti rendszerességgel, amíg el nem fogy.
TIPP: aki bőrpanaszokkal küzd, az adhat a keverékhez különféle gyógynövényolajokat is, például körömvirágot, amely hámosít vagy ligetszépeolajat, amely nyugtatóan hat az irritált bőrre.

Ezt a keveréket arcra ne alkalmazzuk, mert a só és a cukor túlságosan durva ahhoz, hogy ezen a kényes területen radírozzunk vele, ráadásul túl zsíros is ez a típusú peeling.
Arcradír készítéséhez inkább a következő receptet próbáljuk ki

Házi bőrradír arcra

Hozzávalók arcradírhoz
1 evőkanál méz
1 evőkanál kávézaccal
pár csepp olívaolajjal

Házi bőrradír arcra Forrás: Shutterstock

A hozzávalókat keverjük jól össze és masszírozzuk át vele a megtisztított, enyhén benedvesített arcot. Ez sokkal gyengédebben hámlaszt, mint a cukros-sós változat, így biztosan nem karistolja fel az arc érzékeny bőrét, nem csípi ki és nem irritálja, ráadásul zsíros utóérzetet sem hagy maga után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.