Hideg, szeles tél után nagyon fontos hogy tavasszal figyeljünk a bőrünk jelzéseire. Akik rendszeresen járnak kozmetikushoz, jól tudják, hogy a tél a legmegfelelőbb évszak arra, hogy bőrhámlasztó, bőrmegújító kezeléseket végezzünk, akár kúraszerűen, heti rendszerességgel. Aki azonban erről lemaradt vagy szeretné a hideg időszak után kellőképpen felkészíteni a tavaszi napsütésre az arcbőrét, annak Dömötör Rita kozmetikus fog most tippeket, tanácsokat adni.

Mi történik a bőrünkkel a téli időszakban?

Bőrünk télen nagyon érzékennyé válhat a kinti hideg, benti meleg hőmérsékletváltozásokra. Kiszáradhat, vízhiányossá válik. A bőr felületét védeni kell. Különböző C-vitamin, E-vitamin, makadámiadió olaj vagy hialuronsav tartalmú téli krémek alkalmasak erre. A táplálkozás télen hiányossá válik ami bőrünkön is megmutatkozhat, így fontos, hogy a vitaminpótlás rendszeres legyen.

Dömötör Rita kozmetikusForrás: Dömötör Rita

Hogyan tudunk kellőképpen felkészülni a tavaszra és megújítani a bőrünket?

Tavasszal az időjárás még igen szeszélyes, így kora tavasszal még végezhetünk bőrmegújító, hámlasztó kezeléseket, de amint beköszönnek az első napsugarak fokozott figyelemmel kell eljárnunk. Tavasszal a leggyakrabban jelentkező problémák a következők: hámlás, bőrirritációk, túlzott elszarusodás, vitaminhiány, tavaszi fáradtság.

A fényviszonyok változására a bőr válaszol. Az anyagcsere és az energiaháztartás stimulált állapotba kerül. A bőr érzékennyé válik. A szervezet energiaszintje csökken, fáradság jelentkezik. Egyaránt fontosnak tartom a testi-lelki egyensúlyt, hogy bőrünk megfelelően tudjon működni és reagáljon a különböző kozmetikai kezelésekre. Kívül-belül oda kell figyelni a testünk jelzéseire. Testi-lelki egyensúlyban segít a szauna, a nyirokmasszázs, ahol a felesleges méreganyagok kiürülnek szervezetünkből. Sokat tehetünk magunkért, ha beiktatjuk mindennapjainkba a rendszeres testmozgást, ezzel növelve a szervezet energiaszintjét.

Milyen kezeléseket lehet igénybe venni ebben az időszakban?

Bőrünkre pakolásokkal, maszkokkal, szérumokkal, krémekkel, ultrahangos hatóanyag bejuttatással, tűnélküli mezoterápiával, kozmetiai arcmasszázzsal tudunk hatást gyakorolni. Néhány hatóanyagot említenék, amelyeket a kozmetikában ilyenkor előszeretettel alkalmazunk.

Bőrünkre pakolásokkal, maszkokkal, szérumokkal, krémekkel, ultrahangos hatóanyag bejuttatással, tűnélküli mezoterápiával, kozmetiai arcmasszázzsal tudunk hatást gyakorolniForrás: Shutterstock

Ilyenek a hosszú és rövid láncú hialuronsav, kaviár kivonat, svájci alma őssejtek, peptidek. Fontosak a kozmetikai kezelések,  hogy bőrünk megfelelően működjön, de ne feledkezzünk meg az otthoni ápolásról sem.

Milyen otthon is elvégezhető arcápolási technikákat, praktikákat ajánlasz a hölgyeknek?

Legegyszerűbb esetben alapos arclemosás után egy hatóanyagos szérumot tegyünk fel, majd egy hidratáló, ápoló krémet használjunk. Heti rendszerességgel beiktathatunk arcradírozást, amely a leválni kívánó hámsejtek eltávolítását teszi lehetővé, valamint hidratáló arcmaszk használatát, hogy otthon is fenntartsuk a kozmetikában elért eredményt.

A nyár közeledtével egyre többet tartózkodunk a szabadban.

Legegyszerűbb esetben alapos arclemosás után egy hatóanyagos szérumot tegyünk felForrás: Shutterstock

Különös figyelmet kell helyeznünk a fényvédelemre, ami megvédi bőrünket a káros napsugaraktól. Gyulladásra hajlamos, szeplős, pigmentfoltos bőrtípusra fokozottabban kell figyelni.

Rengeteg tavaszi-nyári krémben megtalálható a fényvédő, valamint megtalálhatjuk a bőrszínünkhöz igazodó színezett formában is.

A kora tavasszal megkezdett napozás, tartós barnaságot okoz, de fontos, hogy mértékletesen szoktassuk hozzá bőrünket a napozáshoz. A szervezet folyadék visszapótlására figyeljünk oda, és a napozás utáni bőrtáplálás is elengedhetetlen. Élvezzük a jó időt és a szabadban töltött perceket de mindig gondoljunk bőrünk védelmére, hiszen védelem nélkül könnyen leéghetünk és károsodhat a bőr kollagén-elasztin szerkezete, így bőrünk sokkal hamarabb fog öregedni.