Maradékmentő ötletek a húsvéti kalácshoz és tojáshoz - ezeket a recepteket az egész család imádni fogja

Forrás: Shutterstock -
recept húsvét kalács maradék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A húsvéti menüből sok kalács és tojás maradt meg? Ne aggódj, nem kell kidobnod a maradékot! Mutatunk néhány szuper receptet maradékmentésre.

Ha túl sok kalácsot sütöttél és túlzásba vitted a tojásfőzést, akkor se aggódj, hoztunk néhány szuper maradékmentő ötletet, amiket az egész család imádni fog.

Kalácspuding

Hozzávalók: 4 dl tej, 1 dl habtejszín, 10 dkg vaj, 4 db tojás, 5 evőkanál cukor, 1 db citrom, 40 dkg erdei gyümölcs, 1 db fonott kalács

Kalácspuding Forrás: Shutterstock

Elkészítés:

A tejet, a habtejszínt, a felolvasztott vajat, a tojást és a cukrot egy tálban alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat.

Vajazzuk ki a sütőformát, majd szórjunk bele egy jó marék erdei gyümölcsöt. Ezután a felszeletelt kalácsot rakjuk sorba a sütőformában. Öntsük rá a tejes-tojásos keveréket, majd szórjuk meg a tetejét maradék gyümölccsel.

Fedjük le a formát alufóliával és süssük 20 percig 180 fokos sütőben, majd fólia nélkül további 10 percig.

Kalácsfelfújt csicseriborsóval

Hozzávalók: 600 g kalács,1 konzerv csicseriborsó, cayenne bors, olívaolaj, vaj, 150 g füstölt tarja, 4 db tojás, 150 ml tejszín, 400 ml tej, 1 tk dijoni mustár, só, bors, frissen reszelt szerecsendió, 150 g cheddar sajt

Kalácsfelfújt csicseriborsóval Forrás: Shutterstock

Elkészítés:

Az olívaolajjal és cayenne borssal meghintett csicseriborsót egy tepsiben 190 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük. Közben a tarját felkockázzuk, vajon és olívaolajon megpirítjuk. ha kész a csicseriborsó, 180 fokra visszavesszük a sütő hőfokát.
A tejet, tejszínt, mustárt, tojásokat összekeverjük, belereszeljük a sajt jórészét, összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és meghintjük frissen reszelt szerecsendióval és egy csipet cayenne borssal. A kalácsokat kb. 1 centi vastagra szeleteljük és egy kivajazott tűzálló edénybe belepakoljuk, majd leöntjük az öntet egy részével. Erre mehet a csicseriborsó és a sült tarja, amit leöntünk az öntet maradékával. reszelünk rá sajtot és kb. 30 perc alatt arany barnára sütjük.

Tojáskrém

Hozzávalók: 4 db tojás, só, bors, fél fej vöröshagyma, 4dkg vaj, fél pohár tejföl, 1evőkanál mustár, petrezselyemzöld ízlés szerint

Tojáskrém Forrás: Shutterstock

Elkészítés:

A húsvétról maradt keményre főtt tojásokat reszeljük le sajtreszelőn, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Ezután keverjük hozzá az apróra vágott hagymát.
A vajat keverjük habosra, tegyük hozzá a tejfölt és a mustárt, valamint a reszelt tojásokat. Szintén ízlés szerint hintsük meg apróra vágott friss petrezselyemzölddel és jól keverjük össze.
Ahhoz, hogy igazán krémes állagot kapjunk, tegyük a masszát hűtőbe néhány órára. Utána már fogyaszthatjuk is.

Tojásos fasírtgolyó

Hozzávalók: 6db tojás, 2db zsemle, 1dl tej, 50dkg darált hús, 1csomag carbonara spagetti alap, 1csokor petrezselyem, só, bors, 2 evőkanál liszt

Tojásos fasírtgolyó Forrás: Shutterstock

Elkészítés:

Vágjuk kockára a zsemléket és áztassuk tejbe, majd jól nyomkodjuk ki.
A darált húst egy tálban keverjük össze a zsemlével, a carbonara alappal, a petrezselyemmel, sóval és borssal, majd alaposan gyúrjuk össze.
A húsvétról maradt főtt tojásokat forgassuk meg lisztben, majd a gombócra formázott darált hús közepébe helyezzük el és fedjük be a hússal teljesen.
A gombócokat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd 190 fokon süssük 25 percig.
Tipp! A sült fasírtgolyókhoz remekül illik egy kis maradék pirított kalács.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.