A húsvéti menüből sok kalács és tojás maradt meg? Ne aggódj, nem kell kidobnod a maradékot! Mutatunk néhány szuper receptet maradékmentésre.
Ha túl sok kalácsot sütöttél és túlzásba vitted a tojásfőzést, akkor se aggódj, hoztunk néhány szuper maradékmentő ötletet, amiket az egész család imádni fog.
Kalácspuding
Hozzávalók: 4 dl tej, 1 dl habtejszín, 10 dkg vaj, 4 db tojás, 5 evőkanál cukor, 1 db citrom, 40 dkg erdei gyümölcs, 1 db fonott kalács

Elkészítés:
A tejet, a habtejszínt, a felolvasztott vajat, a tojást és a cukrot egy tálban alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat.
Vajazzuk ki a sütőformát, majd szórjunk bele egy jó marék erdei gyümölcsöt. Ezután a felszeletelt kalácsot rakjuk sorba a sütőformában. Öntsük rá a tejes-tojásos keveréket, majd szórjuk meg a tetejét maradék gyümölccsel.
Fedjük le a formát alufóliával és süssük 20 percig 180 fokos sütőben, majd fólia nélkül további 10 percig.
Kalácsfelfújt csicseriborsóval
Hozzávalók: 600 g kalács,1 konzerv csicseriborsó, cayenne bors, olívaolaj, vaj, 150 g füstölt tarja, 4 db tojás, 150 ml tejszín, 400 ml tej, 1 tk dijoni mustár, só, bors, frissen reszelt szerecsendió, 150 g cheddar sajt

Elkészítés:
Az olívaolajjal és cayenne borssal meghintett csicseriborsót egy tepsiben 190 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük. Közben a tarját felkockázzuk, vajon és olívaolajon megpirítjuk. ha kész a csicseriborsó, 180 fokra visszavesszük a sütő hőfokát.
A tejet, tejszínt, mustárt, tojásokat összekeverjük, belereszeljük a sajt jórészét, összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és meghintjük frissen reszelt szerecsendióval és egy csipet cayenne borssal. A kalácsokat kb. 1 centi vastagra szeleteljük és egy kivajazott tűzálló edénybe belepakoljuk, majd leöntjük az öntet egy részével. Erre mehet a csicseriborsó és a sült tarja, amit leöntünk az öntet maradékával. reszelünk rá sajtot és kb. 30 perc alatt arany barnára sütjük.
Tojáskrém
Hozzávalók: 4 db tojás, só, bors, fél fej vöröshagyma, 4dkg vaj, fél pohár tejföl, 1evőkanál mustár, petrezselyemzöld ízlés szerint

Elkészítés:
A húsvétról maradt keményre főtt tojásokat reszeljük le sajtreszelőn, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Ezután keverjük hozzá az apróra vágott hagymát.
A vajat keverjük habosra, tegyük hozzá a tejfölt és a mustárt, valamint a reszelt tojásokat. Szintén ízlés szerint hintsük meg apróra vágott friss petrezselyemzölddel és jól keverjük össze.
Ahhoz, hogy igazán krémes állagot kapjunk, tegyük a masszát hűtőbe néhány órára. Utána már fogyaszthatjuk is.
Tojásos fasírtgolyó
Hozzávalók: 6db tojás, 2db zsemle, 1dl tej, 50dkg darált hús, 1csomag carbonara spagetti alap, 1csokor petrezselyem, só, bors, 2 evőkanál liszt

Elkészítés:
Vágjuk kockára a zsemléket és áztassuk tejbe, majd jól nyomkodjuk ki.
A darált húst egy tálban keverjük össze a zsemlével, a carbonara alappal, a petrezselyemmel, sóval és borssal, majd alaposan gyúrjuk össze.
A húsvétról maradt főtt tojásokat forgassuk meg lisztben, majd a gombócra formázott darált hús közepébe helyezzük el és fedjük be a hússal teljesen.
A gombócokat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd 190 fokon süssük 25 percig.
Tipp! A sült fasírtgolyókhoz remekül illik egy kis maradék pirított kalács.