Dr. Garamszegi László evolúcióbiológus-ökológus szerint bárki segíthet a veszélyes fajok felmérésben: azt is elárulta, hogyan.

„Gondoljunk bele, hogy amikor felpakolják az árut valahol Ázsiában, ráesik egy kis eső, ott meggyűlik egy kis tenyérnyi tócsa, amibe az ottani szúnyogok belerakják a tojásaikat, és ezt felpakolják egy kamionra. Az se baj, ha ez a tócsa ki is szárad közben, ezek a tojások elég ellenállóak. Ezeken a szállítmányokon ott vannak az úgynevezett kis tojásbankok. Mikor ideérnek, itt kipakolják egy nyílt telephelyen, víz éri őket és kikelnek a lárvák"

-kezdte Dr. Garamszegi László, az MTA doktora.

A Magyarországon fellelhető 50 őshonos csípőszúnyogfaj mellett a 2000-es évek elejétől megjelentek az ázsiai országokból származó, inváziós fajok, amelyek amellett, hogy máshogy néznek ki, több betegség kórokozójának terjesztésére is képesek.

„Mind a vírus behurcolásában, mind a terjesztésben lehet szerepük, de ez egy potenciális veszély, míg a valós fenyegetettségről nem sokat tudunk. Fő feladatunk, hogy megismerjük, hogy a hazai faunába beépülve, az inváziós csípőszúnyogok konkrétan milyen kórokozók terjesztésében vesznek részt a természetben (...)

-nyilatkozta Garamszegi a szeretlekmagyarország.hu-nak.

„Ezeknek a fajoknak melegre és gyakori csapadékra van szükségük a hatékony megtelepedéshez, a sikeres szaporodáshoz és az elterjedéshez. Ezek a fajok megtanultak az ember közelében élni, bármilyen kis vízfelületen képesek szaporodni.

-mondta a doktor, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a veszély felmérésébe most bárki segíthet a „SzúnyogMonitor" projekten keresztül.

A beküldött fotókról és mintákról minden esetben visszajelzést kap a beküldő, valamint az eredmények a szunyogmonitor.hu oldalon április 1-jétől immár látványos infografikák formájában is nyomon követhetők, melyeket a népszerű koronamonitor oldal fejlesztői építettek. 

„Ezek az inváziós fajok látványosan csíkozottak. Fekete-fehér csíkokat lehet rajtuk látni, valamint a tori részen, tehát a középső testtájon van egy rajzolat, ami elég karakterisztikus."

-tette hozzá az Ökológiai Kutatóközpont Botanikai Intézetének igazgatója.

„A legegyszerűbb a mobiltelefon. Készítsenek fotókat, majd azt küldjék el nekünk az applikáción vagy egyszerű e-mailen keresztül (szunyog@ecolres.hu). Ha valaki lelkes, akkor meg is foghatja a szúnyogot és egy kis fiolába eltéve postán elküldheti nekünk " -mondta Dr. Garamszegi László.