Az Ázsiából érkező csípőszúnyogok veszélyes vírusokat hozhatnak Magyarországra

szúnyog csípőszúnyog Magyarország Ázsia vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dr. Garamszegi László evolúcióbiológus-ökológus szerint bárki segíthet a veszélyes fajok felmérésben: azt is elárulta, hogyan.

„Gondoljunk bele, hogy amikor felpakolják az árut valahol Ázsiában, ráesik egy kis eső, ott meggyűlik egy kis tenyérnyi tócsa, amibe az ottani szúnyogok belerakják a tojásaikat, és ezt felpakolják egy kamionra. Az se baj, ha ez a tócsa ki is szárad közben, ezek a tojások elég ellenállóak. Ezeken a szállítmányokon ott vannak az úgynevezett kis tojásbankok. Mikor ideérnek, itt kipakolják egy nyílt telephelyen, víz éri őket és kikelnek a lárvák"

-kezdte Dr. Garamszegi László, az MTA doktora.

A Magyarországon fellelhető 50 őshonos csípőszúnyogfaj mellett a 2000-es évek elejétől megjelentek az ázsiai országokból származó, inváziós fajok, amelyek amellett, hogy máshogy néznek ki, több betegség kórokozójának terjesztésére is képesek.

„Mind a vírus behurcolásában, mind a terjesztésben lehet szerepük, de ez egy potenciális veszély, míg a valós fenyegetettségről nem sokat tudunk. Fő feladatunk, hogy megismerjük, hogy a hazai faunába beépülve, az inváziós csípőszúnyogok konkrétan milyen kórokozók terjesztésében vesznek részt a természetben (...)

-nyilatkozta Garamszegi a szeretlekmagyarország.hu-nak.

„Ezeknek a fajoknak melegre és gyakori csapadékra van szükségük a hatékony megtelepedéshez, a sikeres szaporodáshoz és az elterjedéshez. Ezek a fajok megtanultak az ember közelében élni, bármilyen kis vízfelületen képesek szaporodni.

-mondta a doktor, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a veszély felmérésébe most bárki segíthet a „SzúnyogMonitor" projekten keresztül.

A beküldött fotókról és mintákról minden esetben visszajelzést kap a beküldő, valamint az eredmények a szunyogmonitor.hu oldalon április 1-jétől immár látványos infografikák formájában is nyomon követhetők, melyeket a népszerű koronamonitor oldal fejlesztői építettek.

„Ezek az inváziós fajok látványosan csíkozottak. Fekete-fehér csíkokat lehet rajtuk látni, valamint a tori részen, tehát a középső testtájon van egy rajzolat, ami elég karakterisztikus."

-tette hozzá az Ökológiai Kutatóközpont Botanikai Intézetének igazgatója.

„A legegyszerűbb a mobiltelefon. Készítsenek fotókat, majd azt küldjék el nekünk az applikáción vagy egyszerű e-mailen keresztül (szunyog@ecolres.hu). Ha valaki lelkes, akkor meg is foghatja a szúnyogot és egy kis fiolába eltéve postán elküldheti nekünk " -mondta Dr. Garamszegi László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.