Magyarországon 1993-tól tartják a Nemzeti Rákellenes Napot, méghozzá minden év április 10-én. Bár az orvostudomány ezen a területen is nagyon sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, hazánkban mégis túl sokan halnak meg daganatos megbetegedések következtében.

A magyar emberek többsége nem eléggé egészségtudatos, ez tény. Sokan csak akkor döbbennek rá, mekkora kincs az egészségük, amikor megbetegednek - esetleg visszafordíthatatlanul. Az önvizsgálat, a prevenció, a szűrőprogramok és a helyes életmód kevesek életében számít rutinnak, legtöbben csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már baj van. Pedig egy kis odafigyeléssel és némi életvitelbeli reformmal sok betegség – köztük a daganatos megbetegedések – előfordulása is csökkenthető.
A rákot a legtöbb esetben a középkorúaknál vagy az idősebb generációnál diagnosztizálják, ám a sejtszinten történő elváltozások, amelyek a rákhoz vezetnek, már jóval a daganat felfedezése előtt megkezdődnek, ezért nagyon fontos, hogy minimalizáljuk azokat a tényezőket, amely ezeket okozhatják.

Az Európai Rákellenes Kódex – amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részeként működő Nemzeti Rákkutató Ügynökség és az Európai Bizottság együtt dolgozott ki - például remek kiindulópont ahhoz, hogyan csökkentsük a daganatos megbetegedések kockázatát.

Az Európai Rákellenes Kódex szerint a rendszeres mozgással drasztikusan csökkenthetjük annak az esélyét, hogy rákosak legyünkForrás: Shutterstock

Mit tehetünk mi magunk?
A Kódex 12 pontban szedte össze azokat a javaslatokat, amelyeket betartva drasztikusan csökkenthetjük annak az esélyét, hogy rákosak legyünk:

 1. Ne dohányozzunk és tegyük dohányfüstmentessé a környezetünket
 2. Tartsuk az egészséges testsúlyunkat
 3. Mozogjunk rendszeresen
 4. Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan
 5. Mértékkel fogyasszunk alkoholt
 6. Figyeljünk az UV-sugárzásra – használjunk fényvédőt
 7. Kerüljük a szennyező, rákkeltő anyagokat
 8. Óvakodjunk a természetesen is előforduló magas radonsugárzástól – szellőztessünk naponta
 9. A kismamák szoptassanak – ez ugyanis csökkenti a daganatok kialakulásának esélyét
 10. Csak akkor használjunk hormontartalmú készítményeket, ha feltétlenül szükséges
 11. A gyerekeket oltassuk be Hepatitis és Humán papillomavírus ellen
 12. Járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra

A Kódexet 1987-ben adták ki először és folyamatosan aktualizálják a rendelkezésre álló legfrissebb kutatások, információk és bizonyítékok alapján. A kódexen dolgozó rákspecialisták, tudósok és szakemberek állásfoglalása szerint, ha mindenki betartaná a fenti pontokat, a rák okozta halálozásokat a felére lehetne csökkenteni Európában.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!