Ezeket az ételeket fogyaszd, hogy természetes módon kollagénhez juttasd a szervezetedet

tippek-tanácsok kollagén szép bőr magazin szépség bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kollagén egyfajta fehérje, amely nagyban hozzájárul csontjaink, fogaink, bőrünk, hajunk, körmeink ízületeink és izmaink jó állapotához. Most pedig megmutatjuk a legjobb természetes kollagénforrásokat is.

A kollagén igazi csodaszer, amely az egészségünk és a szépségünk egyik záloga lehet. A kollagén voltaképpen olyan, akár egy ragasztó, amely összetartja az emberi testet és rugalmassá, életerőssé teszi. Nem véletlen, hogy a szervezetben található fehérje 30%-át is ez teszi ki.

A kollagén élettani hatása számos területen megmutatkozik. Serkenti a haj és a köröm növekedését és javítja az állapotukat is. Feszesíti a bőrt, valamint kisimítja a ráncokat. Nagyban növelheti a csontok, a porcok, az ízületek rugalmasságát, így kiváló a mozgásszervi megbetegedések megelőzésére is. A baj csupán az, hogy minél idősebbek leszünk, annál kevesebb kollagént állít elő a szervezetünk. Többek között ezért is válunk egyre ráncosabbá, lesz élettelen, száraz a hajunk, kopnak az ízületeink vagy válnak törékennyé a csontjaink.

A kollagéntermelés már a húszas éveink táján elkezd csökkeni és az ötvenes éveinkre szinte teljesen leáll.

Ez jól nyomon követhető a kinézetünkön és az általános egészségi állapotunkon. De mit tehetünk ellene?

Tehetünk-e bármit?

A válasz egyértelműen IGEN. Bár az öregedést nem fordíthatjuk vissza vagy állíthatjuk le, jelentősen csökkenthetjük, ha megfelelő mennyiségű és minőségű kollagént juttatunk a szervezetünkbe – méghozzá belülről, azaz az étkezésünkkel. Manapság már rengeteg étrendkiegészítőt lehet kapni, amely kollagént tartalmaz, akik azonban a természetes megoldások híve, és a mindennapi étkezéssel növelnék a napi kollagéntbevitelt, azoknak a következő ételek fogyasztását ajánljuk.

Húsleves (kocsonya)

A húsleves mindenre IS jó. Megfázásra, gyomorpanaszokra és igen, a kollagénszint növelésére is. Minél kocsonyásabb hidegen a levesünk, annál értékesebb a kollagén szempontjából is.

A húsleves a kollagénszint növelésére is jó Forrás: Shutterstock

Zselatin

Az étkezési zselatint olyan fehérjék alkotják, mint a kollagént, így kiváló pótlóanyag, ráadásul mivel semleges ízű, így számos édes és sós ételhez felhasználható.

Húsfélék

Valószínűleg nem meglepő, hogy ha a húsleves kiváló kollagénforrás, akkor a különféle húsok is azok. Érdemes nem csupán magát a húst, hanem a ragacsos, zselés szaftot valamint a hal bőrét is elfogyasztani, mert ezek is igen gazdagok kollagénben.

Érdemes nem csupán magát a húst, hanem a ragacsos, zselés szaftot is elfogyasztani Forrás: Shutterstock

Zöldségek és gyümölcsök

A zöldségek és gyümölcsök többféleképpen is hatnak a szervezet kollagénszintjére. A zöld színűek kiválóan védenek a szabad gyökök ellen, amelyek a kollagén ősellenségei, míg a sárga és piros fajták serkentően hatnak magára a kollagéntermelésre.

Tojás

A tojás szintén kiváló választás, ha növelni szeretnénk a kollagénszintünket. Egyrészt maga a tojás is tartalmaz kollagént, másrészt pedig tele van olyan anyagokkal, amelyek támogatják a termelését.

A tojás is tartalmaz kollagént és tele van olyan anyagokkal, amelyek támogatják a termelését Forrás: Shutterstock

+1

Plusz információként pedig érdemes megjegyeznünk, hogy bár rengeteg kozmetikumra ráírják, hogy kollagént tartalmaz, ezek bizony semmit sem érnek! A kollagén ugyanis olyan nagyméretű molekula, amely képtelen a bőrön keresztül be-, illetve felszívódni, így maximum ideiglenes hidratálást lehet elérni az ilyen készítményekkel, de tartós javulást semmiféleképpen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.