Sokaknak nincs is reggel kávé nélkül. Ám abba csak kevesen gondolnak bele, hogy ez a reggeli rutin hosszú távon milyen hatással van a szervezetükre.

Sokan azért mondanak le a reggeli kávézásról mert attól tartanak, hogy súlyos emésztési gondokat okoz az éhgyomorra fogyasztott koffein. Mások képtelenek felébredni kávé nélkül. De vajon tényleg káros az üres gyomorra fogyasztott kávé?

kávéForrás: Shutterstock

A kutatások szerint az emberek koffeinérzékenysége egyénenként változik. Vannak, akiknek egy csésze is megárt mások akár napi három után is remekül alszanak. Azoknak, akik úgy érzik, hogy túlzottan felpörgeti őket az éhgyomorra fogyasztott kávé érdemes előtte néhány falatot reggelizni. A kávé csersav tartalma így nem fogja irritálni a gyomor nyálkahártyáját sem.

kávéfogyasztásForrás: Shutterstock

A kávé serkentő hatása miatt vannak, akik idegesek stresszesek lesznek tőle, így a kellemes napindítás helyett feszültséget okozhat. Emellett a kávé serkenti a gyomorsav-termelést is, ami egyeseknek – különösen a refluxosoknak– irritálhatja a gyomrát. Ők azok, akiknek tényleg súlyos egészségromlást okozhat egy ébredés után fogyasztott fekete - írta a Ripost.