Karikó Katalin 1978-ban kezdte meg kutatói karrierjét, de hamarosan megérkezett a kislánya, így nem volt egyszerű összeegyeztetni a gyereknevelést a munkájával. Elárulta, a bölcsőde nagy segítség volt.

Nem volt könnyű dolga Karikó Katalinnak, az mRNS alapú vakcinák szabadalmaztatójának amikor megérkezett a kislánya, hiszen akkor már aktívan dolgozott kutatóként, és a munka nem állhatott le. Ám terhesen oda kellett figyelnie arra, hogy limitálja a radioaktív anyagokkal vagy vegyszerekkel való foglalkozást.

"Miután megszületett a lányom, már négy hónapos korában a bölcsődébe adtam. Nagyon kedvezményes volt ez az ellátás a '80-as évek elején. A gyermekorvos napi látogatása pedig biztonságot jelentett. Lehetett üzenő füzetbe írni azoknak, akikre rábízta az anya a gyermekét. A dolgozó nő úgy érezhette, hogy szakértők vigyáznak a kicsire, akit közösségben helyezett el" – mesélte a kutató a Doktoranduszok Országos Szövetségének online rendezvényén.

Karikó Katalin elárulta, hogyan egyeztette össze a karriert a magánéletével.Fotó / Karikó Katalin

Kislányának már nagyon korán önállósodnia kellett, hiszen anyukája hajnalban kezdte a munkát, édesapja pedig éjszakai műszakban dolgozott.

"Reggel 5-6 órakor már a laboratóriumban kezdtem a napot. A kislányom már második-harmadik osztályos korában tudta, hogy egyedül kell felkelnie, fel kell öltöznie... Ha a férjem az éjszakai műszakból hazajött, elvitte az iskolába. Később már egyedül ment a buszmegállóba, ahol az iskolabusz felvette. Én pedig délután mentem érte az iskolába."

Karikó Katalin gyakran csak lányán keresztül tudott kommunikálni a férjével, mert mindig elkerülték egymást.

Lánya Francia Zsuzsanna egyébként szintén nagy sikereket ért el a maga területén: élsportoló lett belőle, és evezésben már két olimpiai aranyérmet is nyert.