Nem volt egyszerű: így egyeztette össze a gyereknevelést a karrierrel Karikó Katalin

Karikó Katalin karrier gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Karikó Katalin 1978-ban kezdte meg kutatói karrierjét, de hamarosan megérkezett a kislánya, így nem volt egyszerű összeegyeztetni a gyereknevelést a munkájával. Elárulta, a bölcsőde nagy segítség volt.

Nem volt könnyű dolga Karikó Katalinnak, az mRNS alapú vakcinák szabadalmaztatójának amikor megérkezett a kislánya, hiszen akkor már aktívan dolgozott kutatóként, és a munka nem állhatott le. Ám terhesen oda kellett figyelnie arra, hogy limitálja a radioaktív anyagokkal vagy vegyszerekkel való foglalkozást.

"Miután megszületett a lányom, már négy hónapos korában a bölcsődébe adtam. Nagyon kedvezményes volt ez az ellátás a '80-as évek elején. A gyermekorvos napi látogatása pedig biztonságot jelentett. Lehetett üzenő füzetbe írni azoknak, akikre rábízta az anya a gyermekét. A dolgozó nő úgy érezhette, hogy szakértők vigyáznak a kicsire, akit közösségben helyezett el" – mesélte a kutató a Doktoranduszok Országos Szövetségének online rendezvényén.

Karikó Katalin elárulta, hogyan egyeztette össze a karriert a magánéletével. Fotó / Karikó Katalin

Kislányának már nagyon korán önállósodnia kellett, hiszen anyukája hajnalban kezdte a munkát, édesapja pedig éjszakai műszakban dolgozott.

"Reggel 5-6 órakor már a laboratóriumban kezdtem a napot. A kislányom már második-harmadik osztályos korában tudta, hogy egyedül kell felkelnie, fel kell öltöznie... Ha a férjem az éjszakai műszakból hazajött, elvitte az iskolába. Később már egyedül ment a buszmegállóba, ahol az iskolabusz felvette. Én pedig délután mentem érte az iskolába."

Karikó Katalin gyakran csak lányán keresztül tudott kommunikálni a férjével, mert mindig elkerülték egymást.

Lánya Francia Zsuzsanna egyébként szintén nagy sikereket ért el a maga területén: élsportoló lett belőle, és evezésben már két olimpiai aranyérmet is nyert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.