Talán minden nő számára ismerős az a szituáció, amikor a párját azon kapja, hogy egy ideje csak bámul a semmibe. Ilyenkor rögtön megkérdezi a férfit, mégis mire gondol és nem tud azzal a válasszal mit kezdeni, hogy „Semmire." Ilyenkor azt hiszi, hogy a férfi titkol valamit. Hisz egy nő mindig gondol valamire, általában több dologra egyszerre és ugyanezt feltételezi a párjáról is.

A férfiak és a nők gondolkodása nagyban eltér egymástól. A férfiak nagyon lineáris módon gondolkodnak és képesek arra, hogy szétválasszák a dolgokat. Mark Gungor szerint a férfiagy kis dobozokból épül fel és mindenre van egy doboz: a pénznek, a kocsinak, a munkának, a feleségnek, a gyereknek, mindennek. Amikor egy férfival beszélhetünk, ő csak azt az adott dobozt fogja kinyitni és csak arról a témáról fog beszélgetni. Majd becsukja és megy tovább a következő dobozhoz. A nők agya viszont teljesen másképpen működik. Az ő agyuk olyan, mint egy nagy gombolyag vezeték, ahol minden kötődik mindenhez és mindezt az érzelmek irányítják. Ezért is van az, hogy a nők egyszerre több dologra is tudnak koncentrálni.

A férfiak és a nők egy dologban nagyon különböznek: a férfiak agyában van egy doboz, az úgynevezett „semmi doboz", amiben nincs semmi. Ez a kedvenc dobozuk. Ezért képesek a férfiak olyan dolgokat csinálni, amihez egyáltalán nem kell gondolkozni, pl. horgászni vagy ülni a TV előtt és kapcsolgatni össze-vissza.

Forrás: Shutterstock

Egy pennsylvaniai egyetem tanulmánya bebizonyította, hogy a férfiak valóban képesek arra, hogy egyáltalán ne gondoljanak semmire. A nők azonban képtelenek erre, ők folyamatosan agyalnak, kattognak valamin, az ő gondolkodásukban minden mindennel összefügg. Megőrjíti őket, számukra felfoghatatlan, hogyan lehetséges, hogy egy férfi nem gondol semmire.

Ez azt is megmutatja, mennyire különbözően kezelik a férfiak és a nők a stresszt. Ha egy férfi stresszel, csak odamegy a „semmi dobozához" és nem akar beszélni a problémáról. Ilyenkor jön a klasszikus női kérdés: „Most mire gondolsz?" és a klasszikus probléma, hogy egy nő képtelen elfogadni azt a választ, hogy „Semmire.". Ha viszont egy nő stresszel, neki muszáj folyamatosan beszélni róla. Ha nem beszéli ki magából, úgy érzi, hogy megőrül.

Itt következik az, amit a férfiak nem értenek a nőkben. Őket fárasztja, ha egy nő órákon át beszél ugyanarról a problémáról. Az ő tipikus működésük az, hogy azonnal meg szeretnék oldani a dolgot, holott a nő csak arra vágyik, hogy a másik meghallgassa. A férfiak ugyanis úgy működnek, hogy akkor mondják el egymásnak a problémáikat, ha bíznak abban, hogy a másik tud abban segíteni. A nőknek azonban sok esetben nem segítség vagy tanács kell, hanem értő figyelem és hallgatás.

Ennek a jelenségnek fiziológiai magyarázata is van: testünk és agyunk felépítése. A férfi koponyája és eleve a teste általában nagyobb, mint a nőé. A nő agyának két féltekéje fizikailag közelebb van egymáshoz, ami lehetővé teszi, hogy a két félteke közötti szinapszisok sokkal gyakrabban lépjenek egymással kapcsolatba.

Ha egy férfi stresszel, csak odamegy a „semmi dobozához" és nem akar beszélni a problémárólForrás: Shutterstock

Mivel a szinapszisok gyakrabban tüzelnek, a nőknek több gondolata és érzelme van. A férfiak, mivel a szinapszisok ritkábban lőnek, kevésbé érzelmesek és könnyebben tudnak koncentrálni egy feladatra vagy eseményre. Ezért is van az, hogy a nők sokkal bonyolultabban, míg a férfiak egyszerűbben gondolkoznak.

Ha ezeknek a tudatában vagyunk, talán könnyebben megértjük, mi jár (vagy éppen nem jár) társunk fejében és nem kérdőjelezzük meg, nem vádoljuk meg azzal, hogy titkolózik, ha azt mondja: „Épp semmire sem gondolok.".