Schobert Norbi egy fájdalmas családi történetről lebbentette le a fátylat: sose ismerhette meg apai nagyszüleit, akik szörnyű halált haltak.

Norbi szüleinek története amolyan Rómeó és Júlia történet: édesanyja révén mélyen hívő katolikus a családjuk, a fitneszguru édesapja viszont zsidó származású volt, így édesanyja nem is merte bemutatni a szigorú szülőknek, félt, hogy nem fogadják majd el. Norbi sokáig a vér szerinti édesapját sem ismerte, sőt, azt hitte, nem is él a férfi, aki elhagyta családját. Harmincöt éves volt, amikor először találkozott Bauer Sándor fotográfussal, akivel végül a haláláig közeli kapcsolatban maradt. Ő mesélte el a nagyszülők történetét, mely mélyen megérintette Norbit.

1944-ben, a Szálasi-kormány idején szétválasztották a nagyszüleimet. Nagyanyámat Bergen-Belsenbe vitték a koncentrációs táborba, ahol halálra kínozták és elégették. Nagyapámat a lakásukból rángatták el az akkor még kisfiú édesapámmal együtt a nyilasok, majd egy térre vitték, ahol 50 másik értelmiségi zsidóval együtt halomra lőtték őket. Nagyapám a testével védte apámat, így úszta meg a sortüzet, de egy golyó így is átütötte a bő lódenkabátját a hónalja alatt. Megpördült, beütötte a fejét és elájult az édesapja alatt. Szerencse, hogy a nyilasok nem jártak körbe, hogy mindenkit fejbe lőjenek, csak otthagyták a testeket"

- mesélte Norbi a Blikknek a megrázó történetet.

Schobert Norbi NorbertForrás: TV2

Édesapja soha többé nem mehetett vissza egykori lakásukba, így semmi emléke nem maradt szülei után. A család régi barátjához menekült, egykori dadusa nevelte fel. A szülei halála után az húzta ki a bajból, hogy az utcán talált egy fényképezőgépet, ezután kezdett fotósként dolgozni. 

Norbi gondol néha arra, hogy ellátogat egy koncentrációs táborba, de egyelőre nem érzi magában az erőt. Édesapja révén van egy féltestvére, ő már járt Bergen-Belsenben és nagyon megviselte az, amit ott látott.