Vannak olyan kislányok, akik az oviban nem a hercegnős vagy a pónis színezős választják, hanem az űrhajóst, de pár perc után azt is elunják és elmennek inkább a fiúkkal építeni. Ma már, kis szerencsével és sok-sok tanulással, akár valódi asztronautákká is válhatnak.

Az 567 ember közül, aki járt már az űrben, mindössze 65 nő, de ez az arány rohamosan változhat a közeljövőben, mert a 2000-es évek óta megduplázódott a női űrhajósok száma. Az amerikaiakon és oroszokon kívül ukrán-kanadai, kanadai, japán, dél-koreai, iráni, kínai, indiai származású amerikai és olasz nő is járt már „odakint".

Valentyina Tyereskova

Ő volt az első. 1963. június 16-án a Vosztok-6 fedélzetén hagyta el a Földet, az akkor 26 éves (!) Valentyna. Civilben textilgyári munkásként dolgozott, de hobbi ejtőernyősként fizikai adottságai és bátorsága lehetővé tette, hogy ő legyen az első női kozmonauta.

Valentyina TyereskovaForrás: Sputnik via AFP/Ria Novosti

Szvetlana Szavickaja

Húsz évvel később, 1982 júliusában a második nőt is a szovjetek bocsátották útjára. Habár a Földet Tyereskova hagyta el előbb, az első űrsétát Szavickaja tette meg 1984. július 25-én. Az űrhajós mellesleg 17 évesen már 14 252 méterről végzett zuhanórepülést úgy, hogy csak 500 méteren nyitott ejtőernyőt.

Szvetlana SzavickajaForrás: AFP/Valeriy Melnikov

Sally Ride

1983 nyarán, végül ő lett volt a világon a harmadik nő (és az első amerikai nő), aki kijuthatott az űrbe a Challenger űrrepülőgép fedélzetén. 8000 jelentkező közül választották ki a kiképzésre a NASA szakemberei, indulása előtt az újságírók mégis csak arra voltak kíváncsiak, hogy sírt-e a felkészítés alatt és hogy fog-e sminkelni az úton.

Sally RideForrás: NASA

Christina Koch és Jessica Meir

2019. október 18-án először lépett ki csak nőkből álló kis munkacsapat a világűrbe. Jessica Meir és Christina Koch, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két űrhajósa az állomás akkumulátorait cserélték ki. Ez volt az első, csak nők által végrehajtott űrséta. A „csak csajos" űrséta már 2019 tavaszán megvalósult volna Koch és Anne McClain részvételével, de akkor ez meghiúsult, egész egyszerűen azért, mert nem állt rendelkezésre két M-es méretű űrruha!

Christina Koch és Jessica MeirForrás: AFP/Ho

Beth Moses

A Virgin Galactic tréning főnöke jutott ki elsőként kereskedelmi űrrepülővel az űrbe. Igen, igen, a Virgin Group-alapító Richard Branson űrturizmus bizniszének előkészítéséről van szó. Beth és csapata készíti fel azt a több mint 500 előjegyzett űrturistát is, akik befizettek az kozmoszt megcélzó „fapadosra", amire egy jegy 250 000 dollárba került.

Beth MosesForrás: Beth Moses/Virgin Galactic

Ők csak a leghíresebbek, még megannyi tehetséges nő dolgozik az űrkutatás fejlesztésén a világ minden tájáról. A NASA igazgatója, Jim Bridenstine 2019-ben úgy nyilatkozott, az Artemis-program keretein belül, 2024-ben, a Holdra juttatott két űrhajós közül legalább az egyik nő lesz. Bridenstine akkor elmondta, hogy ez a saját lánya miatt is szívügye.

„Szeretném, ha tudná, hogy ugyanolyan lehetőségek állnak ma előtte, mint amilyenek rám vártak fiatalként."