Elszánt nők, akik meg sem álltak az űrig

nők NASA űrkutatás magazin űr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak olyan kislányok, akik az oviban nem a hercegnős vagy a pónis színezős választják, hanem az űrhajóst, de pár perc után azt is elunják és elmennek inkább a fiúkkal építeni. Ma már, kis szerencsével és sok-sok tanulással, akár valódi asztronautákká is válhatnak.

Az 567 ember közül, aki járt már az űrben, mindössze 65 nő, de ez az arány rohamosan változhat a közeljövőben, mert a 2000-es évek óta megduplázódott a női űrhajósok száma. Az amerikaiakon és oroszokon kívül ukrán-kanadai, kanadai, japán, dél-koreai, iráni, kínai, indiai származású amerikai és olasz nő is járt már „odakint".

Valentyina Tyereskova

Ő volt az első. 1963. június 16-án a Vosztok-6 fedélzetén hagyta el a Földet, az akkor 26 éves (!) Valentyna. Civilben textilgyári munkásként dolgozott, de hobbi ejtőernyősként fizikai adottságai és bátorsága lehetővé tette, hogy ő legyen az első női kozmonauta.

Valentyina Tyereskova Forrás: Sputnik via AFP/Ria Novosti

Szvetlana Szavickaja

Húsz évvel később, 1982 júliusában a második nőt is a szovjetek bocsátották útjára. Habár a Földet Tyereskova hagyta el előbb, az első űrsétát Szavickaja tette meg 1984. július 25-én. Az űrhajós mellesleg 17 évesen már 14 252 méterről végzett zuhanórepülést úgy, hogy csak 500 méteren nyitott ejtőernyőt.

Szvetlana Szavickaja Forrás: AFP/Valeriy Melnikov

Sally Ride

1983 nyarán, végül ő lett volt a világon a harmadik nő (és az első amerikai nő), aki kijuthatott az űrbe a Challenger űrrepülőgép fedélzetén. 8000 jelentkező közül választották ki a kiképzésre a NASA szakemberei, indulása előtt az újságírók mégis csak arra voltak kíváncsiak, hogy sírt-e a felkészítés alatt és hogy fog-e sminkelni az úton.

Sally Ride Forrás: NASA

Christina Koch és Jessica Meir

2019. október 18-án először lépett ki csak nőkből álló kis munkacsapat a világűrbe. Jessica Meir és Christina Koch, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két űrhajósa az állomás akkumulátorait cserélték ki. Ez volt az első, csak nők által végrehajtott űrséta. A „csak csajos" űrséta már 2019 tavaszán megvalósult volna Koch és Anne McClain részvételével, de akkor ez meghiúsult, egész egyszerűen azért, mert nem állt rendelkezésre két M-es méretű űrruha!

Christina Koch és Jessica Meir Forrás: AFP/Ho

Beth Moses

A Virgin Galactic tréning főnöke jutott ki elsőként kereskedelmi űrrepülővel az űrbe. Igen, igen, a Virgin Group-alapító Richard Branson űrturizmus bizniszének előkészítéséről van szó. Beth és csapata készíti fel azt a több mint 500 előjegyzett űrturistát is, akik befizettek az kozmoszt megcélzó „fapadosra", amire egy jegy 250 000 dollárba került.

Beth Moses Forrás: Beth Moses/Virgin Galactic

Ők csak a leghíresebbek, még megannyi tehetséges nő dolgozik az űrkutatás fejlesztésén a világ minden tájáról. A NASA igazgatója, Jim Bridenstine 2019-ben úgy nyilatkozott, az Artemis-program keretein belül, 2024-ben, a Holdra juttatott két űrhajós közül legalább az egyik nő lesz. Bridenstine akkor elmondta, hogy ez a saját lánya miatt is szívügye.

„Szeretném, ha tudná, hogy ugyanolyan lehetőségek állnak ma előtte, mint amilyenek rám vártak fiatalként."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.