Ezért nem akarta az anyakirálynő, hogy a fiatal Erzsébet Fülöp herceghez menjen feleségül

Forrás: AFP/Gerry Penny -
Erzsébet anyakirályné házasság II. Erzsébet brit királynő Fülöp herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új dokumentumfilm szerint az anyakirálynő nem akarta, hogy lánya feleségül menjen Fülöp herceghez, mert nem szerette a németeket, és úgy gondolta, hogy a fiatal Erzsébet hercegnő számára jobb parti lenne egy angol arisztokrata.

Új dokumentumfilm kerül a Channel 5 műsorára "Az anyakirálynő: Háború és özvegység" címmel, mely azt állítja, hogy az anyakirálynő nem támogatta lánya és Fülöp herceg házasságát, mivel Fülöp családi háttere nem felelt meg az elvárásoknak. Véleménye szerint a Mountbatten család nem volt méltó a királyi címhez, mert Fülöp herceg nővérei közül kettő is a náci párt tagjaihoz ment feleségül, Fülöp nagybátyja, Lord Mountbatten pedig egy igazi talpnyaló volt - írja a Daily Mail.

Az anyakirálynő és II. Erzsébet királynő Forrás: AFP/Gerry Penny

Fülöp herceg, aki a múlt hónapban hunyt el 99 éves korában, görög és a dán királyi családban született, de édesanyja révén német vér is csörgedezett az ereiben, aki Battenberg hercegnőjének született. Louis Mountbatten, a burmai gróf Fülöp anyjának, Alice hercegnőnek a testvére volt és Fülöp herceg közeli bizalmasa. Ő volt a királynő apjának, VI. Györgynek a második unokatestvére is.

Az anyakirálynő bizalmatlan volt a külföldiekkel szemben, főleg a németeket nem szerette, mivel Fergus nevű testvérét németek ölték meg az első világháborúban. Fülöp hercegben ereiben pedig túl sok vér csörgedezett, így jobban szeretett volna lányának egy arisztokrata tisztet, aki a gránátos őrség tagja. Lilibet azonban hajthatatlan volt, ő mindenképpen Fülöp herceghez szeretett volna feleségül menni és végül így is lett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.