Minden évben elkészül a felmérés, a legélhetőbb városokról. Idén azt is figyelembe vették, hogyan reagáltak a járványra. Emiatt kissé átalakult sorrend az előző évekhez képest.

Minden évben elkészíti felmérését az Economist Intelligence Unit (EIU) a legélhetőbb városokról. Idén 140 várost listáztak olyan tényezőket figyelembe véve, mint a stabilitás, az infrastruktúra, az oktatás és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, idén mindezek a járvány fényében bizonyultak meghatározónak – írta a Travelo.

Megvizsgálták, hogy mennyire szigorú karanténintézkedéseket kellett bevezetni, így az európai városok ezúttal visszaestek, míg az ausztrál, japán és új-zélandi települések előre kerültek, mivel ők gyorsan reagáltak a járvány kitörésére és hamar vissza tudták szorítani a járványt. Így szerezte meg Auckland az első helyet, miközben az európai városok könyvelhették el a legnagyobb esést, miután a rangsor első tíz helyéből nyolcat legutóbb európai város foglalt el.

A fotó illusztráció.Forrás: Dreamstime

Bécs az élvonalból jelentősen visszaesett, a 12. helyet sikerült ezúttal megszerenie, pedig az osztrák főváros évek óta vezette a listát, általában Melbourne-nel állt az élen.

Hamburg esett a legnagyobbat az előző évhez képest, pontosan 34 helyet, így érkezve a 47. helyre. Ennek oka volt a kórházakra nehezedő nyomás, amely a tanulmány szerint a legtöbb német és francia városban nőtt,  így rontva az egészségügyi pontszámot. A karanténintézkedések és a mozgás korlátozása a felmérés szerint szintén csökkentette az általános élhetőséget. A lista tetejével ellentétben az alján, vagyis a legkevésbé élhető városok rangsorában kevés mozgás történt, és a legkevésbé élhető város továbbra is Damaszkusz, főként a folyamatos háború miatt.

A tíz legélhetőbb város 2021-ben:

1. Auckland, Új-Zéland
2. Oszaka, Japán
3. Adelaide, Ausztrália
4. Wellington, Új-Zéland
5. Tokió, Japán
6. Perth, Ausztrália
7. Zürich, Svájc
8. Genf, Svájc
9. Melbourne, Ausztrália
10. Brisbane, Ausztrália

A tíz legkevésbé élhető város 2021-ben

1. Damaszkusz, Szíria
2. Lagos, Nigéria
3. Port Moresby, Pápua Új-Guinea
4. Dakka, Banglades
5. Algír, Algéria
6. Tripoli, Líbia
7. Karacsi, Pakisztán
8. Harare, Zimbabwe
9. Douala, Kamerun
10. Caracas, Venezuela