Soha nem látott üstökös száguld a Naprendszer felé

Forrás: skeeze/Pixabay -
üstökös csillagászat Naprendszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagyméretű üstököst fedeztek fel közel a Neptunusz pályájához, amely a Naprendszer peremvidékéről  érkezett. Az üstökös 10 év múlva lesz a Nap közelében, jelenleg a Szaturnusz pályája felé közelít. 

Az üstököst, amely tízszer nagyobb az átlagosnál, a Pennsylvaniai Egyetem két kutatója, Pedro Bernardinelli és Gary Bernstein fedezte fel. Bernardinelli-Bernstein üstökösnek nevezték el róluk - írja a Daily Star.

A kutatók úgy vélik, hogy az üstökös jelenleg körülbelül 3 milliárd kilométerre van a Naptól. Érdekessége, hogy óriási mérete miatt jelentős mennyiségű, a Napból származó fényt ver vissza.

A kép illusztráció Forrás: skeeze/Pixabay

A szakértők szerint az objektum folyamatosan közelít a Naprendszer belső bolygói felé, de azokat valószínűleg soha nem éri el. A Nap legközelebbi pontjához 2031-ben kerülhet. A szakemberek szerint ekkor olyan közel lesz a központi csillagunkhoz, mint a Szaturnusz.

Egy hasonló jelenségnek tavaly már szemtanúi lehettünk, amikor a Neowise üstökös megjelent az égbolton. Az égi jelenség szabad szemmel is jól látható volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.