Ezek a legelvetemültebb összeesküvés-elméletek - Te hiszel bennük?

Forrás: AFP -
Titanic sugárzás kísérlet magazin összeesküvés-elmélet cigaretta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világon számos összeesküvés-elméletet találunk. Vajon mennyi ezeknek a valóság alapja? És miért kezdünk hinni bennük? Amikor elkezdünk hinni, csökkentjük a bizonytalanság és félelem érzésünket, amiket egy-egy szituáció kelthet bennünk. Ezek a konteók az identitásunkat is védik, ám egyes elméletek nagyon veszélyesekké is válhatnak.

A Titanic elsüllyedését követően mind a mai napig nagyon sok olyan elmélet látott napvilágot, miszerint a katasztrófa - ami 1517 ember halálát okozta - nem csupán szerencsétlen baleset, vagy emberi mulasztás következménye volt.

Ezek közül néhány igencsak felcsigázta a kedélyeket. Az egyik ilyen feltételezés, hogy múmia átka sújtotta a Titanicot. A katasztrófa egyik áldozata William T. Stead volt, aki a 20. század elején ismert brit újságszerkesztőként rejtélyes, spirituális témák után kutatott. Érdekes témára akadt kutatásainak utolsó éveiben, amikor is a múmia átkával kezdett el foglalkozni. Ez a téma már jó ideje lázban tartotta a londoni lakosokat, sokak szerint rengeteg pusztítást és katasztrófát okozott a brit fővárosban.

A katasztrófa túlélőinek elmondása szerint Stead a Titanic fedélzetén sokakkal megosztotta a múmia átkáról szóló történetet. Amikor a hajó esüllyedt, az egyik túlélő elmesélte Stead történetét a New York World című folyóiratnak és a média egyből ráharapott a sztorira. A következő hónapban a The Washington Post a következő címmel - A Titanic szelleme: "Hoodoo múmia átka üldözte az embert, aki a történelmet írta - jelentette meg a cikket.

Egy feltételezés szerint egy múmia átka sújtotta a Titanicot Forrás: AFP

A szakemberek szerint néhány ember valóban összeköti a „múmia átkát" azokkal az egyiptomi leletekkel, amiket a túlélő Margaret Brown ténylegesen magával vitt a Titanicra, hogy eljuttassa a denveri múzeumba. A történet második elmélete szerint a már említett múmia a Titanic fedélzetén volt, mert a British Museum korábban eladta azt egy amerikainak, és pont úgy alakult, hogy a Titaniccal szállították volna át New Yorkba.

Az igazság azonban mindig utat tör magának, hiszen a múmia még mindig a British Museumban van és semmilyen másik múmiát nem szállított a hajó, így a többi összeesküvés-elmélethez hasonlóan ez a történet elég valószínűtlennek tűnik.

A következő összeesküvés-elmélet szerint az amerikai kormány kisbabák holttestén vizsgálta a sugárzás hatását. Az atombomba feltalálása után sok minden félelmet keltett a világban: nemcsak az új szuperfegyver soha nem látott pusztítása, hanem a sugárfertőzés és annak súlyos következményei is. A kormányok szerettek volna minél többet megtudni a sugárzás emberi szövetekre gyakorolt hatásáról. Az amerikai kormány Project Sunshine néven indított kutatást az 1950-es évek elején, és hamarosan szárnyra kapott az a feltételezés, miszerint a vizsgálatokhoz halott csecsemők maradványait használják fel a tudósok.

Az amerikai kormány kisbabák holttestén vizsgálta az atombomba sugárzás hatását - Illusztráció Forrás: Shutterstock

Később azonban beigazolódtak a rémhírek, hiszen kiderült, hogy a kormány több mint 1500 halott csecsemő és kisgyermek tetemét kérte ki a kórházakból a hozzátartozók beleegyezése nélkül, és a project Sunshine tudósai az ezekből származó szöveteken, néha egész végtagokon vizsgálták az atomsugárzás rövid és hosszú távú káros hatásait.

A dohánycégek titokban tartották, mennyire ártalmas a cigaretta az egészségünkre

Ma már szigorúan tilos a dohánytermékek reklámozása, de egykor minden újságban, tévés reklámblokkban és utcai plakátokon jöttek szembe velünk a különböző cigaretta hirdetések, melyek olykor elegáns, máskor ártalmatlan szokásként ábrázolták a dohányzást.

Ebben az 1931-ben készült reklámban egy fül-orr-gégész buzdít cigaretta fogyasztásra Forrás: STANFORD SCHOOL OF MEDICINE

Idővel azonban egyre több kutatás bebizonyította, hogy mennyire ártalmas a dohányzás, hiszen nagy szerepe van az egészségügyi problémák kialakulásában. Az elmélet, ami ennek hatására megszületett, a következő volt: a dohánygyárak nagyon is tisztában voltak a cigarettázás súlyos egészségügyi következményeivel, de igyekeztek eltitkolni az ezzel kapcsolatos kutatások eredményeit. Végül ez a feltételezés beigazolódni látszott, hiszen az 1990-es években Philip Morris cég bevallotta, hogy korábban nagyon sok pénzt áldoztak arra, hogy megakadályozzák a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség és mások vizsgálatainak publikálását, és szándékosan félrevezették az embereket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.