Montenegró, avagy Crna Gora egyre felkapottabb a magyar turisták körében is. A volt jugoszláv tagállam kicsit távolabb van hazánktól, mint a közkedvelt Horvátország, ám érdemes bevállalni a hosszabb utazást, mert Montenegró is számos szép tengerparttal és megkapó városkával büszkélkedhet.

Montenegró, azaz a fekete hegyek országa (monte – hegy, negro – fekete) a Balkán-félsziget független állama, amely ötödikként vált ki az egykori Jugoszláviából. Bár sokan megijednek, ha azt hallják: Balkán, Montenegrótól cseppet sem kell tartani, mert nagyjából ugyanazt tapasztalhatjuk, mint Horvátországban. Az utak jók, a közbiztonsággal nincs gond, fizetni pedig euróval (is) lehet. Fővárosa Podgorica, de nem ez a legszebb látványossága az országnak, hanem a csodás hegyek, a hangulatos óvárosok és a majdnem 300 km-es tengerpart! Ha Szerbiából érkezünk, akkor gyönyörű szerpentines úton haladhatunk végig, s bár ez kicsit hosszabb és kalandosabb, mint az autópálya, megéri erre jönni, mert tényleg lélegzetelállító a táj. S hogy mit érdemes megnézni Montenegróban? Első körben lássuk Budvát és Sveti Stefant!

Budva
Ha Montenegró, akkor a legtöbb embernek Budva ugrik be elsőre. Nem véletlen, hiszen ez Montenegró legnagyobb tengerparti települése és a turizmus központja is egyben. Leginkább az óvárost érdemes megnézni, amely igazán festői, bár tagadhatatlan, hogy bizony tele van nyaralókkal.

Budva - Montenegró legnagyobb tengerparti településeForrás: Shutterstock

A keskeny utcákon és apró tereken szinte hömpölyög a tömeg – főleg napnyugta után -, ennek ellenére igazán megkapó a templomaival, kikötőjével és persze a Citadellával, amelyről csodás kilátás nyílik az öbölre. A Budvai Riviéra szintén nagyon szép, ide tartozik többek között Bečići, Jaz, Miločer vagy a méltán híres Sveti Stefan. A tengerpart mentén egy sétány húzódik, itt egymást érik az éttermek, valamint számos stand közül választhatunk, ha megmártóznánk a tengerben. A napágyas, napernyős részek fizetősek (7-15 euró/nap két ágy és egy napernyő), de az ingyenes szabad strandot is választhatjuk, ha inkább ahhoz van kedvünk.

Sveti Stefan
A budvai régiót nem hagyhatjuk el anélkül, hogy legalább egy pillantást ne vetnénk Sveti Stefanra, a milliomosok szigetére. A sziget eredetileg egy apró halászfalu volt egy kisebb templommal – eleinte a templomot hívták Sveti Stefannak, amely egy idő után az egész szigetre átragadt. A XIX. századra már nagyjából száz ház uralta a szigetet, ám az '50-es évekre mégis alig maradt lakosa. Ekkor kiürítették, majd egy felújítást követően szinte teljesen átadták a turizmusnak, a régi épületeket pedig luxusapartmanokká alakították. Ebben az időszakban még szabad volt a bejárás Sveti Stefanra, ám a 2000-es évek vége felé az egész szigetet kibérelte 30 évre az Aman Resort, azóta csak azok sétálhatnak az utcáin, akik az ötcsillagos luxushotelbe foglaltak szállást.

Sveti Stefan - a milliomosok szigeteForrás: Shutterstock

A szigetet egy keskeny földnyelv köti össze a szárazfölddel, ennek a két oldalán pedig egy-egy strand található, így, ha a milliomosok között nem is vegyülhetünk el, pancsolni még eljöhetünk Sveti Stefanhoz és gyönyörködhetünk a sziget látványában, miközben megmártózunk a habokban.

Ha pedig még több montenegrói látnivalóra vagy kíváncsi, kattints ide.