A nyár új slágere: Montenegró, a fekete hegyek országa - 1. rész

Forrás: Shutterstock -
Montenegró látnivalók Sveti Stefan tippek-tanácsok utazás magazin Budva nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Montenegró, avagy Crna Gora egyre felkapottabb a magyar turisták körében is. A volt jugoszláv tagállam kicsit távolabb van hazánktól, mint a közkedvelt Horvátország, ám érdemes bevállalni a hosszabb utazást, mert Montenegró is számos szép tengerparttal és megkapó városkával büszkélkedhet.

Montenegró, azaz a fekete hegyek országa (monte – hegy, negro – fekete) a Balkán-félsziget független állama, amely ötödikként vált ki az egykori Jugoszláviából. Bár sokan megijednek, ha azt hallják: Balkán,

Montenegrótól cseppet sem kell tartani, mert nagyjából ugyanazt tapasztalhatjuk, mint Horvátországban.

Az utak jók, a közbiztonsággal nincs gond, fizetni pedig euróval (is) lehet. Fővárosa Podgorica, de nem ez a legszebb látványossága az országnak, hanem a csodás hegyek, a hangulatos óvárosok és a majdnem 300 km-es tengerpart! Ha Szerbiából érkezünk, akkor gyönyörű szerpentines úton haladhatunk végig, s bár ez kicsit hosszabb és kalandosabb, mint az autópálya, megéri erre jönni, mert tényleg lélegzetelállító a táj. S hogy mit érdemes megnézni Montenegróban? Első körben lássuk Budvát és Sveti Stefant!

Budva


Ha Montenegró, akkor a legtöbb embernek Budva ugrik be elsőre. Nem véletlen, hiszen ez Montenegró legnagyobb tengerparti települése és a turizmus központja is egyben.

Leginkább az óvárost érdemes megnézni, amely igazán festői, bár tagadhatatlan, hogy bizony tele van nyaralókkal.

Budva - Montenegró legnagyobb tengerparti települése Forrás: Shutterstock

A keskeny utcákon és apró tereken szinte hömpölyög a tömeg – főleg napnyugta után -, ennek ellenére igazán megkapó a templomaival, kikötőjével és persze a Citadellával, amelyről csodás kilátás nyílik az öbölre. A Budvai Riviéra szintén nagyon szép, ide tartozik többek között Bečići, Jaz, Miločer vagy a méltán híres Sveti Stefan. A tengerpart mentén egy sétány húzódik, itt egymást érik az éttermek, valamint számos stand közül választhatunk, ha megmártóznánk a tengerben. A napágyas, napernyős részek fizetősek (7-15 euró/nap két ágy és egy napernyő), de az ingyenes szabad strandot is választhatjuk, ha inkább ahhoz van kedvünk.

Sveti Stefan


A budvai régiót nem hagyhatjuk el anélkül, hogy legalább egy pillantást ne vetnénk Sveti Stefanra, a milliomosok szigetére. A sziget eredetileg egy apró halászfalu volt egy kisebb templommal – eleinte a templomot hívták Sveti Stefannak, amely egy idő után az egész szigetre átragadt. A XIX. századra már nagyjából száz ház uralta a szigetet, ám az '50-es évekre mégis alig maradt lakosa. Ekkor kiürítették, majd egy felújítást követően szinte teljesen átadták a turizmusnak, a régi épületeket pedig luxusapartmanokká alakították. Ebben az időszakban még szabad volt a bejárás Sveti Stefanra, ám

a 2000-es évek vége felé az egész szigetet kibérelte 30 évre az Aman Resort, azóta csak azok sétálhatnak az utcáin, akik az ötcsillagos luxushotelbe foglaltak szállást.

Sveti Stefan - a milliomosok szigete Forrás: Shutterstock

A szigetet egy keskeny földnyelv köti össze a szárazfölddel, ennek a két oldalán pedig egy-egy strand található, így, ha a milliomosok között nem is vegyülhetünk el, pancsolni még eljöhetünk Sveti Stefanhoz és gyönyörködhetünk a sziget látványában, miközben megmártózunk a habokban.

Ha pedig még több montenegrói látnivalóra vagy kíváncsi, kattints ide.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.