Rengeteg nő számára okoz problémát a hólyaghurut, amit a köznyelv általában "felfázásként" emleget. Vannak, akik kevésbé fogékonyak rá, és akadnak olyanok is, akiket jobban fenyeget a veszélye. Ha te az utóbbi csoportba tartozol, akkor érdemes csökkentened a betegség kialakulásának esélyét.

Néhány szóban arról, mi is a hólyaghurut

Sokan azt gondolják, hogy a felfázás minden esetben összefügg a hideggel, pedig az önmagában nem oka a fertőzésnek, hiszen a hólyaghurut bakteriális eredetű fertőzés. A betegség hátterében általában a beleinkben élő E.coli baktérium áll, ami a bélrendszerünkben nem okoz panaszokat - sőt, hasznos része a bélflóránknak -, ám ha ez a baktérium a végbél környékéről a hüvelybe vagy a húgycsőbe kerül, akkor gyulladást és kellemetlen tüneteket okozhat.

Ilyen tünet a gyakori és sürgető vizelési inger, a fájdalommal, égő érzéssel párosuló vizelés, a viszkető nemi szerv, illetve a vizelet kellemetlen szaga. Alhasi görcsök is megjelenhetnek, ami tovább rontja a beteg közérzetét. A hólyaghurutra való fogékonyság valamelyest alkati, genetikai kérdés, ám számos olyan tényezőről tudunk, amelyek növelhetik a kialakulásának esélyét. A fertőzés kialakulásának esélyét érdemes a lehetőleg minimálisra csökkenteni, lássunk tehát néhány lényeges kockázati tényezőt!

1. Nem megfelelő illemhelyhasználat

Amennyiben közvetlenül érintkezünk egy szennyezett WC-ülőkével, azzal jelentősen növeljük annak az esélyét, hogy a baktérium kerüljön a húgyutainkba. Éppen ezért, ha idegen helyen használjuk a mellékhelyiséget, érdemes használat előtt fertőtleníteni vagy letakarni az ülőkét, esetleg közvetlenül nem ráülni. Figyeljünk a toalettpapírra is: ha az szabadon lengedezik, könnyen szennyeződhetett, ezért a papírnak ezt a részét távolítsuk el használat előtt, vagy használjuk a saját törlőkendőnket, papír zsebkendőnket.

Ha idegen helyen használjuk a mellékhelyiséget, érdemes használat előtt fertőtleníteni vagy letakarni az ülőkétForrás: Shutterstock

2. Mosdóhasználat kézmosás nélkül?!

A kezünk rengeteg tárggyal érintkezik a nap folyamán, és sosem tudhatjuk, milyen szennyeződések kerülhettek a bőrünkre. Ezért elengedhetetlen, hogy mosdóhasználat előtt és után is alaposan kezet mossunk. Kézmosás híján növeljük a kockázatát annak, hogy a saját kezünk révén kerüljön a fertőzés a szervezetünkbe.

3. Visszatartott vizelet

Nagyon fontos, hogy vizelési inger esetén minél előbb alkalmat kerítsünk arra, hogy meglátogassuk a mellékhelyiséget. Ez nemcsak azért fontos, mert a visszatartott vizelet diszkomfortérzetet okoz, hanem azért is, mert a hólyagban pangó vizelet kiváló táptalaj a baktériumok szaporodásához. A gyakori vizeléssel egyúttal számos kórokozótól is megszabadíthatjuk a szervezetet.

4. Kevés folyadék

Nem csupán a nyári hőségben, hanem egész évben törekedjünk napi 2-2,5 liternyi folyadék fogyasztására, ami lehetőleg legyen szénhidrát-, koffein- és alkoholmentes. A megfelelő hidratáltság az egész szervezetre jótékony hatású, és mivel a gyakori vizeletürítéssel nehezítjük az kórokozók megtapadását és szaporodását a hólyagban, egyúttal a felfázás elkerülését is segítjük azzal ha sokat iszunk.

Egész évben törekedjünk napi 2-2,5 liternyi folyadék fogyasztásáraForrás: Shutterstock

5. Helytelen sportolási szokások

Uszodában, strandon töltött idő vagy edzés után nagyon fontos, hogy minél hamarabb lecseréljük a nedves fürdőruhát vagy az átizzadt edzőruhát, ugyanis az intim tájék tartósan nedves közege szintén kedvez a fertőzéseknek.

6. Nem eléggé körültekintő szexuális élet

A gyakori partnercsere értelemszerűen növeli a fertőzés kialakulásának esélyét, ám a szexuális élet terén is tehetünk óvintézkedéseket azért, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket. Fontos a megfelelő testi higiéné mindkét fél részéről. Emellett az együttlétek utáni közvetlen vizeletürítés szintén segíthet abban, hogy minél hamarabb megtisztítsuk a húgyutainkat.

Mit kell tenni akkor, ha megbetegedtél?

  • Igyál sok folyadékot: segítsd a szervezeted tisztulási folyamatait.
  • Ne viselj szűk, műszálas ruhákat.
  • Vess be időben olyan gyógyhatású készítményeket, amelyek csökkentik a gyulladást, fertőtlenítik a húgyutakat.

Már az első tünetek megjelenésekor cselekedni kell, ugyanis a kezeletlen gyulladás komoly szövődményekhez vezethet. Ha nem kezeljük a betegséget, a baktériumok mennyisége felszaporodhat, véres vizeletet okozhat, és a fertőzés tovább terjedhet egészen a vesékig. Éppen ezért a hólyaghurutot érdemes már a kezdeti szakaszban nyakon csípni, hogy ne kelljen komolyabb gyógyszerek szedéséhez folyamodnunk.