színterápia fehér szín fekete szín magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A színek hatással vannak a hangulatunkra, emellett gyógyító szerepüket se felejtsük el. Pozitívan hatnak és segíthetnek leküzdeni a fáradékonyságot, a stresszt, a depressziót és az étvágytalanságot is. Energiával töltenek fel, ezáltal pedig sokkal jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

A színek gyógyító erejét már a rómaiak, görögök vagy az egyiptomiak is alkalmazták, amiről különböző feljegyzéseink is vannak. Indiában például a különböző csakráknak különböző színeik voltak. A kínai orvosok pedig egy érdekes módszert alkalmaztak egy adott betegség gyógyítására: mégpedig úgy, hogy a beteg ablakára olyan függönyt helyeztek, amelynek színe az éppen adott betegség gyógyítására szolgált, és a beteget ennek megfelelő ruhába öltöztették. Ezeket az ősi megfigyeléseket később tudományosan is alátámasztották. Így mára az is bizonyított tény, hogy a színek pozitívan hatnak az idegekre, az immunrendszerre és az anyagcserére.

A színterápia a színek segítségével próbál egyensúlyozni a test és a lélek közt. Minden színnek más a hatása, van, amelyik serkentő, depresszív, vagy némelyik akár destruktív is lehet. A biológiai hatással bíró színeket a gyógyításban alkalmazzák. Minden szín negatív és pozitív hatásokkal is rendelkezik. A színterápia azoknak is hasznos lehet, akiknek érzelmi vagy mentális problémájuk van. Az önismeret fejlesztéséhez is elengedhetetlen tudnunk azt, hogy mit jelentenek pontosan a különböző színek.

Amennyiben kipróbáljuk a színterápiát, tudnunk kell, hogy annak egyik alappillére a tiszta szín alkalmazása. A színekre a testünk különbözőképpen reagál. Az egyik leghatékonyabb módszer, ha színes fénnyel világítunk az emberi testre. A természetes úton létrejövő tiszta színfrekvenciák mindenki által hasznosíthatóak.

Az egyik leghatékonyabb módszer, ha színes fénnyel világítunk az emberi testre Forrás: Shutterstock

Amennyiben kipróbáljuk a polarizált fény segítségével történő terápiát, ügyeljünk arra, hogy a kezelés nyugodt körülmények közt történjen, úgy, hogy képesek legyünk befogadni azt. Figyeljünk az öltözékünk, tárgyaink kiválasztására, és hallgassunk a belső hangra.

Tekintsük át röviden, hogy melyik szín milyen hatással van ránk:

A fehér színt általában az ártatlansággal, frissességgel és tisztasággal hozzák összefüggésbe. Érdekes, hogy a keleti kultúrákban a fehér a gyász színe. A legtöbb helyen mind a mai napig az eleganciával hozzák összefüggésbe, ami egyfajta könnyedséggel is párosul. A fehér szín a tisztaságán kívül tisztító hatással is bír; főként az allergiás időszakban jó, ha előnyben részesítjük a fehér ruházatot.

A fehér színt általában az ártatlansággal, frissességgel és tisztasággal hozzák összefüggésbe Forrás: Shutterstock

A mi kultúránkban a fekete szín a gyász színe, amely az önmagunkra történő figyelés és a befelé fordulás színe is. A fekete csakúgy, mint a fehér, az elegancia egyik színe is.

A fáradtság csökkentésének színe a narancssárga, amely egyben növeli az étvágyat is. A narancssárga ruhák viselése jót tesz a közérzetünknek és emeli az energiaszintet.

A fáradtság csökkentésének színe a narancssárga Forrás: Shutterstock

A zöld szín nyugtató hatással van ránk és a leginkább pihentet. A zöld a tavasz és a megújulás színe is egyben.

A piros a nyár, az érett nyári gyümölcsök, az eper, a cseresznye és a meggy színe. Jó hatása van az alacsony vérnyomásra, az erőtlenségre, fáradékonyságra egyaránt. A piros szín viszont életerőt, optimizmust, dinamizmust sugároz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.