A mosás, egy alapvető dolog minden háztartásban, viszont ami a ruhák megszáradása után következik, az az igazi lényeg. Annak érdekében, hogy nem csak tisztán tartsuk textíliáinkat, hanem gyűrődés mentesen is, ehhez elengedhetetlen háztartási eszköz a vasaló. Hiszen a tökéletes megjelenéshez fontos, ráadásul a vasalás megöli a ruhában előforduló makacs baktériumokat is. Természetesen mindenkinek másak az igényei ezen a téren, hiszen igazán különbözőek ezek a termékek.

Forrás: pixabay

A vasaló pontos feltalálásának időpontja ismeretlen a mai napig. Az első adat 2000 évre tehető vissza. Magyarországon, az első erről szóló írásos dokumentum a 17. századból maradt fennt. Kezdetben nem használtak belső hőforrást, hanem közvetlenül a tűzhelyen melegítették fel. Nyelük gyakran elefántcsontból készült. Később, már áttértek a faszenes vasalókra, majd ezt követte a 19. század végén feltalált elektromos vasaló. Bár ez nem örvendett nagy sikernek, mivel akkoriban még elektromos hálózat nem volt mindenhol, és a költségek is magasak voltak. Később, az egyedi gyártást felváltotta a tömeggyártás, és mind a mai napig tart.

Mára már számos gyártó foglalkozik ezeknek a készülékeknek az előállításával. Ilyen, a Tefal, Sencor, Philips, Rowenta például. Színekben és kialakításban mindegyik egyedi. Pontosan és kényelmesen kézre állnak, könnyű a kezelésük. Többnyire, hőálló és szigetelő alkatrészekből tevődnek össze ennek köszönhetően, biztonságosan lehet használni őket. Lehetnek, függőlegesen használhatóak és vízszintesen, valamint vezetékes és vezeték nélküliek.  

Sokszor gondot szokott okozni maga a kábel hossza, amely meghatározza a vasaló körét. Ha túl rövid, akkor át kell helyezni a ruhát vagy a vasalódeszkát, viszont a túl hosszú sem jó, hiszen könnyedén összegubancolódhat. Érdemes ezt is figyelembe venni egy esetleges vásárlás esetén. Viszont, a vezeték nélküli vasalóknál erre természetesen nem kell gondolni.

A vezeték nélküli vasalókban nincs akkumulátor, mivel feleslegesen nehézzé tenné a készüléket. A Tefal, egy olyan hőtároló cella rendszert fejlesztett ki, hogy a vasaló vezeték nélkül is pontosan ugyan olyan tulajdonságokkal rendelkezzen, mint a vezetékes változat, de ezek mellett biztosítsa ennek előnyét. Intenzív gőzkibocsátás mellett kb. fél percig stabilan tartja a beállított hőmérsékletet.

A legfontosabb rész maga a talp. A legtöbb vasaló kerámia talppal rendelkezik, mellyel bármilyen textilt lehet vasalni mindemellett könnyű tisztán tartani. A rozsdamentes acél talp, vásznakhoz és ingekhez kiváló. Kissé kényes, mint egy alumínium talppal ellátott eszközzel vasalni, hiszen sokkal jobban karcolódik, így jobban oda kell figyelni rá, valamint a tisztán tartása is nehezebb. De lehet még ezeken kívül teflon, acél, titán, öntvény és zafír is.

Típusuk szerint különbözőek. A hagyományos sima vasalók, amelyek alap daraboknak számítanak, általában nem rendelkeznek semmilyen speciális funkcióval. Ezt követi a mára már népszerűvé vált gőzölős vasalók. A legszélesebb körben használt eszközök. Rendelkeznek víztartállyal, nyílásokkal a vasalótalpon, valamint gőz és permetező funkcióval.

A gőzállomások többnyire ahol nagyobb ruha mennyiséget kell kivasalni kiváló. Maga a vasaló, nem rendelkezik víztartállyal, ha nagyteljesítményű gőzállomásra helyezzük, akkor gőz jön létre. Itt a hőfokszabályozás automatikusan történik, vagy is a vasaló, alapjáraton olyan hőmérsékletet produkál, mely az érzékeny anyagok vasalását lehetővé teszi, viszont ha például farmer anyagot szeretnénk vasalni, ez a hőmérséklet már kevés, ezért több gőzt kell adagolni. A gőzállomásra helyezve, fokozatosan felmelegíti (attól függően, hogy mennyi ideig használjuk a gőzt) a megfelelő hőfokra a vastagabb anyaghoz is, így nem kell azzal törődni, hogy kézileg állítsuk be a hőfokot.

Vannak már olyan vasalógépek is, amelyek nem tartoznak a klasszikus vasalók közé. Nagyméretű, jelentős súlyú és drága készülékek. Két vasaló lapból áll, melyek közé egy rövid pillanatra kell betenni a ruhát. Nem csak hővel és gőzzel, de néhány kilós súly nyomásával is kiegyenesítik a ruhát, tehát a textil gyorsan és egyszerűen vasalható a használatával.

A vasalók különböző teljesítményűek lehetnek. Ez azt az időt határozza meg, ami alatt az adott vasaló felmelegszik. Alapvető, hogy minél magasabb a teljesítmény, annál gyorsabb és egyszerűbb a vasalás. Az optimális értéket mindig a vasaló típusa határozza meg. A legjobb teljesítményű készülékek 2500w felett vannak. Itt az árak nagyon eltérőek, hiszen meghatározza azt is milyen típusú vasalóról van szó. Tehát lehet jó teljesítménnyel rendelkező vasalót vásárolni, viszont lehet, hogy a funkciói mások. Az utazó vasalókra jellemző leginkább a kisebb teljesítmény (150w-800w). 800 és 1000w-tól kezdődnek, a jobbnak mondható vasalók teljesítménye.

Rendkívül hasznos ez a készülék annak ellenére, hogy számos formája van ma már. Ezért érdemes tájékozódni, és az igényeknek megfelelően kiválasztani.