Ugyan arra használjuk még is különböző!

Forrás: pixabay -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mosás, egy alapvető dolog minden háztartásban, viszont ami a ruhák megszáradása után következik, az az igazi lényeg. Annak érdekében, hogy nem csak tisztán tartsuk textíliáinkat, hanem gyűrődés mentesen is, ehhez elengedhetetlen háztartási eszköz a vasaló. Hiszen a tökéletes megjelenéshez fontos, ráadásul a vasalás megöli a ruhában előforduló makacs baktériumokat is. Természetesen mindenkinek másak az igényei ezen a téren, hiszen igazán különbözőek ezek a termékek.
Forrás: pixabay

A vasaló pontos feltalálásának időpontja ismeretlen a mai napig. Az első adat 2000 évre tehető vissza. Magyarországon, az első erről szóló írásos dokumentum a 17. századból maradt fennt. Kezdetben nem használtak belső hőforrást, hanem közvetlenül a tűzhelyen melegítették fel. Nyelük gyakran elefántcsontból készült. Később, már áttértek a faszenes vasalókra, majd ezt követte a 19. század végén feltalált elektromos vasaló. Bár ez nem örvendett nagy sikernek, mivel akkoriban még elektromos hálózat nem volt mindenhol, és a költségek is magasak voltak. Később, az egyedi gyártást felváltotta a tömeggyártás, és mind a mai napig tart.

Mára már számos gyártó foglalkozik ezeknek a készülékeknek az előállításával. Ilyen, a Tefal, Sencor, Philips, Rowenta például. Színekben és kialakításban mindegyik egyedi. Pontosan és kényelmesen kézre állnak, könnyű a kezelésük. Többnyire, hőálló és szigetelő alkatrészekből tevődnek össze ennek köszönhetően, biztonságosan lehet használni őket. Lehetnek, függőlegesen használhatóak és vízszintesen, valamint vezetékes és vezeték nélküliek.

Sokszor gondot szokott okozni maga a kábel hossza, amely meghatározza a vasaló körét. Ha túl rövid, akkor át kell helyezni a ruhát vagy a vasalódeszkát, viszont a túl hosszú sem jó, hiszen könnyedén összegubancolódhat. Érdemes ezt is figyelembe venni egy esetleges vásárlás esetén. Viszont, a vezeték nélküli vasalóknál erre természetesen nem kell gondolni.

A vezeték nélküli vasalókban nincs akkumulátor, mivel feleslegesen nehézzé tenné a készüléket. A Tefal, egy olyan hőtároló cella rendszert fejlesztett ki, hogy a vasaló vezeték nélkül is pontosan ugyan olyan tulajdonságokkal rendelkezzen, mint a vezetékes változat, de ezek mellett biztosítsa ennek előnyét. Intenzív gőzkibocsátás mellett kb. fél percig stabilan tartja a beállított hőmérsékletet.

A legfontosabb rész maga a talp. A legtöbb vasaló kerámia talppal rendelkezik, mellyel bármilyen textilt lehet vasalni mindemellett könnyű tisztán tartani. A rozsdamentes acél talp, vásznakhoz és ingekhez kiváló. Kissé kényes, mint egy alumínium talppal ellátott eszközzel vasalni, hiszen sokkal jobban karcolódik, így jobban oda kell figyelni rá, valamint a tisztán tartása is nehezebb. De lehet még ezeken kívül teflon, acél, titán, öntvény és zafír is.

Típusuk szerint különbözőek. A hagyományos sima vasalók, amelyek alap daraboknak számítanak, általában nem rendelkeznek semmilyen speciális funkcióval. Ezt követi a mára már népszerűvé vált gőzölős vasalók. A legszélesebb körben használt eszközök. Rendelkeznek víztartállyal, nyílásokkal a vasalótalpon, valamint gőz és permetező funkcióval.

A gőzállomások többnyire ahol nagyobb ruha mennyiséget kell kivasalni kiváló. Maga a vasaló, nem rendelkezik víztartállyal, ha nagyteljesítményű gőzállomásra helyezzük, akkor gőz jön létre. Itt a hőfokszabályozás automatikusan történik, vagy is a vasaló, alapjáraton olyan hőmérsékletet produkál, mely az érzékeny anyagok vasalását lehetővé teszi, viszont ha például farmer anyagot szeretnénk vasalni, ez a hőmérséklet már kevés, ezért több gőzt kell adagolni. A gőzállomásra helyezve, fokozatosan felmelegíti (attól függően, hogy mennyi ideig használjuk a gőzt) a megfelelő hőfokra a vastagabb anyaghoz is, így nem kell azzal törődni, hogy kézileg állítsuk be a hőfokot.

Vannak már olyan vasalógépek is, amelyek nem tartoznak a klasszikus vasalók közé. Nagyméretű, jelentős súlyú és drága készülékek. Két vasaló lapból áll, melyek közé egy rövid pillanatra kell betenni a ruhát. Nem csak hővel és gőzzel, de néhány kilós súly nyomásával is kiegyenesítik a ruhát, tehát a textil gyorsan és egyszerűen vasalható a használatával.

A vasalók különböző teljesítményűek lehetnek. Ez azt az időt határozza meg, ami alatt az adott vasaló felmelegszik. Alapvető, hogy minél magasabb a teljesítmény, annál gyorsabb és egyszerűbb a vasalás. Az optimális értéket mindig a vasaló típusa határozza meg. A legjobb teljesítményű készülékek 2500w felett vannak. Itt az árak nagyon eltérőek, hiszen meghatározza azt is milyen típusú vasalóról van szó. Tehát lehet jó teljesítménnyel rendelkező vasalót vásárolni, viszont lehet, hogy a funkciói mások. Az utazó vasalókra jellemző leginkább a kisebb teljesítmény (150w-800w). 800 és 1000w-tól kezdődnek, a jobbnak mondható vasalók teljesítménye.

Rendkívül hasznos ez a készülék annak ellenére, hogy számos formája van ma már. Ezért érdemes tájékozódni, és az igényeknek megfelelően kiválasztani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.