Hatalmas elismerésben részesült Karikó Katalin: még Mark Zuckerberg is gratulált neki

Karikó Katalin díj elismerés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmas megtiszteltetésben részesülhetett Karikó Katalin, amihez még a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg is gratulált neki. 

Karikó Katalin kutatóbiológust, biokémikust a tudomány Oscar-díjának is nevezett Breakthrough-díjjal tüntették ki az új típusú koronavírus elleni innovatív vakcinák kifejlesztését lehetővé tevő felfedezésért – jelentette be csütörtökön honlapján az elismerést odaítélő szervezet. A Covid-19 betegségre adott tudományos válasz példa nélküli, a 2022-es év díjai közül kettőt olyan felfedezésekért adtak, amelyek jelentős szerepet játszottak ebben a válaszban – írja az MTI.

A szolnoki születésű kutatóbiológus, biokémikus ismét rangos elismerésben részesült. Fotó / Karikó Katalin

Az új típusú koronavírus ellen hatásosnak bizonyuló, a Pfizer/BioNtech és a Moderna által kifejlesztett innovatív vakcinák Karikó Katalin és Drew Weissman több évtizedes munkásságán alapulnak. A széles körű szkepticizmus ellenére a két díjazott tudós bízott az mRNS-terápiák lehetőségében, és olyan technológiát hoztak létre, amely nemcsak a koronavírus ellen jelenleg folyó harcban létfontosságú, hanem számos kór – a HIV-en kívül autoimmun és genetikai betegségek, daganatok – ellen hatékony jövendőbeli vakcinák vagy kezelések ígéretét is hordozza.

A díj létrehozásában nagy szerepe volt Zuckerbergnek, így Facebook-oldalán ő is külön gratulált Karikó Katalinnak és kutatótársának, Drew Weissmannak.

Ez is érdekelhet: Karikó Katalint a Szilícium-völgy Oscar-díjával tüntették ki

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.