Hoppá! Egy új tanulmány szerint akik ezt eszik, hamarabb elkapják a koronavírust

járvány COVID-19 tünetek koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss tanulmány szerint ha valaki egészségesen étkezik, 40%-kal kevesebb eséllyel kapja el a koronavírust, mint az egészségtelenül étkezők.

Nagyon úgy tűnik, hogy aki egészségtelenül él, előbb elkapja a koronavírust, és súlyosabb tüneteket produkál, mint az, aki kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozik. A Gut folyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyanis

a növényalapú, jó minőségű étrendet fogyasztók 10 százalékkal kevesebb eséllyel kapják el, mint a rosszabb étrenden élők, és 40 százalékkal kevesebb az esélye annak, hogy súlyos tüneteket produkáljanak

-írja a Bors.

A kutatók több mint 600 ezer személy adatait nézték át, és arra jutottak, hogy a táplálkozás nagyon is összefügg a koronavírus-fertőzéssel. Ez az első kutatás, ami összekapcsolja az egészséges táplálkozást és a betegség esélyeit. Bebizonyosodott, hogy a "jó" étrend az, amiben sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, és hal található.

"Az ilyen vegyes táplálkozásnak köszönhetően eleve magasabb a szervezetünk vitamin- és ásványianyag-ellátottsága, szemben azzal, ha sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk és mellette kevés zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona szerepel a tányérunkon.

Az étrend magasabb antioxidáns-, flavonoid-, polifenol tartalma védő hatású a gyulladásos folyamatokkal szemben, és kedvező a szív és érrendszer szempontjából is"

- mondta Moharos Melinda dietetikus, aki hangsúlyozta, hogy önmagában egyetlen diéta sem véd a koronavírussal szemben, azonban az elhízott fertőzöttek körében világszerte súlyosabbak voltak a tünetek. Ráadásul a túlsúlyhoz sok esetben társulnak egyéb betegségek, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás, amelyek szintén súlyosbító tényezők lehetnek a betegség lefolyását illetően.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.