Az 1980-as években megalakult egy szekta indiában, aminek középpontjában a nyílt házasság, orgiák, folyamatos extázis állt.

Sokan mind a mai napig támogatják az 1990-ben meghalt mosolygós, de ugyanakkor pénzéhes vezető, Behagwan Shree Rajneesht (aki később Oshonak nevezte el magát), aki a pénz megszállottja volt. A szekta központja Mumbaihoz közel, Pune-ban volt, a sannyesin közösség (a hindu követők) pedig gyors tempóban nőtt.

A guru célja a nyugati materializmus és a keleti spiritualizmus egyesítése, hiszen tanításai szerint egyik sem működhet a másik nélkül. Mindeközben azonban a környékbeliek rossz szemmel nézték ezeket a különös házasságokat. A sannyasinok egymás ellen fordultak, szabadon kezelték a klasszikus kapcsolat fogalmát, nyitott házasságokban éltek, és orgiákat is tartottak. 

Bhagwan Shree Rajneesh célja a nyugati materializmus és a keleti spiritualizmus egyesítéseForrás: Wikipedia/Sjakkelien Vollebregt

Bhagwant egy ötmillió dolláros adóhátralék is siettette, hogy Amerikába meneküljön az indiai hatóságok elől. A sikeres üzleti modell azt mutatta, hogy jól jövedelmező az emberek kiábrándultsága és hiszékenysége, hiszen csak úgy ömlött a dollár. Bhagwan maga köré gyűjtötte a művelt nyugatiakat, hogy egy újfajta modern társadalmat alakítson ki, amivel meghódíthatja az egész világot.

A szabad szerelmet Bhagwan jobbkeze, Anand Sheela is hangoztatta, aki a guruhoz a legközelebb álló személy volt. A nő beleszeretett mesterébe, és szerelme nem is maradt viszonzatlan, ám testi kapcsolat sosem volt köztük. A szekta felszámolását követően Anand Sheela háza alatt két évnek megfelelő hanganyagot találtak a hatóságok Oregonban. Amerika legnagyobb lehallgatási botrányáról volt szó. 

A szabad szerelmet Bhagwan jobbkeze, Anand Sheela is hangoztattaForrás: Netflix

Sheela saját módszereivel tört előre, minden erejével azon volt, hogy megakadályozza, hogy az amerikai hatóságok jogilag ellehetetlenítsék őket. Rajneespuramnak fontos volt a helyi választási győzelem, ezért Beghwan szektája mindent megtett azért, hogy támogassa Rajneespuram megválasztását. Összegyűjtötte az ország területéről a hajléktalanokat, szavazatokért cserébe pedig elhelyezték és etették őket. Később kiderült, hogy naponta drogozták őket, a sörükbe nyugtatót raktak. Amikor viszont már nem volt rájuk többé szükség, buszra ültették, majd kidobták őket az utcára. 

Rajneesh követői hosszú sorokban várják a gurut Rajneeshpuramban, 1982 körülForrás: Wikipedia/Samvado Gunnar Kossatz

Ha ez még nem lenne elég, a mesterséges városukhoz közel lévő Dallesben 751 embert vittek kórházba szalmonellamérgezéssel. Ez mind mai napig USA egyik legnagyobb bio terrortámadása. A fertőzést okozó baktériumot mesterségesen tenyésztették ki, és különböző salátabárokban szórták szét őket, hátha a lakosság egy része így nem tud szavazni. 

Bhagwan végül híveivel együtt Indiában telepedhetett le. Ezt követően vagy természetes úton, vagy egy kis orvosi segítséggel, de a guru 1990-ben meghalt. Tanításait azonban mind a mai napig rengetegen figyelemmel kísérik, könyveit veszik, mint a cukrot, mit sem sejtve a szekta hátteréről.

Sannyesin közösség Németországban, 1981-benForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Istvan Bajzat

Sokan évekig ültek börtönben. Anand Sheela azonban a kiszabott 20 év helyett 29 hónap után - jó magaviselet miatt - szabadulhatott ki a börtönből. Ma Svájcban él és két idősotthont vezet. 35 év után térhetett vissza Indiába, ahol még ennyi idő elteltével is kíváncsiak rá az emberek és mindenhol nagy figyelmet szentelnek neki.