Csodálatos szönyszülöttként maradt meg a köztudatban a "tevelány", Ella Harper

Forrás: NORTHFOTO/News Dog Media/News Dog Media -
rendellenesség mutogatás cirkusz Ella Harper mutatvány magazin deformitás tevelány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azok az emberek, akik a XIX. századig látványos születési vagy egyéb deformitásokkal küzdöttek, sokszor azt hitték, hogy számukra egyetlen kiút van ebből a reménytelenségből. Ez pedig nem volt más, mint hogy utazó cirkusszal, karneválosokkal, színtársulatokkal járták a világot, és a nagyszínpadon mutatták meg mindazt, amit a hétköznapi életben megpróbáltak elrejteni a kíváncsi szemek elől. Közéjük tartozott egy tennessee-i lány is, Ella Harper, akit csak "tevelányként" emlegetnek. 

Ella Harper 1870. január 5-én látta meg a napvilágot a déli állam Hendersonville nevű városában.

Az észak-karolinai kislány visszahajlott térddel született, és bár növekedésében nem voltak rendellenességek, Harper egész életében leginkább négykézláb közlekedett. Emiatt nevezték el "tevelánynak".

Édesapja, William Harper farmerként dolgozott, édesanyja, Minerva Ann Childress pedig a háztartást vezette. Ellának négy testvére született, de egyiküknél sem jelent meg ez a szokatlan rendellenesség, bár az egyik testvére születését követően néhány hónapon belül elhunyt.

Ella lehetőségei a deformitása miatt korlátozottak voltak. Európa után az Egyesült Államokban is egyre nagyobb népszerűségnek kezdtek el örvendeni a cirkuszok és az utazó mutatványosok a 19. század közepe táján. Harper igazi "szenzációnak" számított akkoriban, hiszen hozzá hasonlót aligha láthatott bárki, így kislány korától ilyen társulatokkal járta a déli államokat.

Harpert felkereste egy utazó cirkusz igazgatója, akinek a legbizarrabb látványosságok bemutatása volt a célja. Addig nem nyugodott, míg el nem érte a célját, és Harper igent nem mondott a felkérésére.

A fiatal lány karrierje szépen elkezdett felfelé ívelni, fellépéseiért heti 200 dollárt keresett, ami napjainkban 5000 dollárnak, körülbelül másfél millió forintnak felelne meg. Az éremnek mindig két oldala van, és habár ebből a pénzből saját otthont is tudott venni, nem volt boldog. Harper fő attrakciónak számított a cirkuszban, de folyamatos megaláztatásoknak volt kitéve. Amellett, hogy ráragasztották a "tevelány" nevet, a színpadon egy igazi tevét állítottak mellé, arra biztatva ezzel a közönséget, hogy a hasonlóságokon ámuldozzzanak.

Ella Harper, a "tevelány" Forrás: NORTHFOTO/News Dog Media/News Dog Media

A közönséget magával ragadta a látvány, a sajtó pedig "csodálatos szörnyszülöttnek" nevezte el a lányt, egész életére megbélyegezve ezzel Harpert.

A fiatal lány egy év múlva, miután alaposan meggazdagotott, úgy döntött, hogy visszavonul és megvalósítja régóta dédelgetett álmát. Hazaköltözött gyermekkori otthonába, ahol ezt követően három évet töltött. Édesapját egy tűzvészben elvesztette, bátyja, Willie pedig öt évvel később követte őt.

Az elérhető feljegyzések alapján a lány 1905-ben férjhez ment Robert Savely nevű tanárhoz, aki egy fényképészüzlet könyvelőjeként is dolgozott. Kisvártatva, 35 éves korában megszületett lánygyermeke, Mabel Savely, aki nem örökölte anyja furcsa rendellenességét. A család örömét sajnos beárnyékolta a kislány fél éves korában bekövetkező váratlan halála.

A pár 1918-ban örökbefogadott egy Jewel nevű kislányt, de sajnos ő is tragikusan elhunyt három rövid hónapon belül. Ella 1921-ben halt meg vastagbélrák következtében.

Az 51 évesen elhunyt asszony szerette volna a földi létben megtalálni a boldogságot, ám a sors valamiért nem engedte, hogy ez bekövetkezzen. Megpróbált anyaként és feleségként is helytállni, de a világ örökké "tevelányként" emlékszik rá.

Ez is érdekelhet: A cirkuszi szörnyszülött, Mary, torz külsejével tudta eltartani gyermekeit

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.