A minimalizmus nem azt jelenti, hogy ugyanabban a két pólóban kell leélned az életed!

Forrás: Shutterstock -
életstílus lomtalanítás magazin minimalizmus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg impulzus ér minket nap mint nap, amik mind arra ösztönöznek, hogy vásároljunk. Megtanultuk, hogy tárgyakat birtokolni jó. Időnként azonban mégis érdemes átgondolni, hogy valóban szükségünk van-e mindarra, amit felhalmoztunk az évek során.

A minimalista életstílus nem arról szól, hogy meg kell szabadulni mindentől, és ugyanabban a két pólóban kell leélni egy egész életet. Inkább egy másféle, tudatosabb szemléletet jelent. Lényege, hogy ténylegesen olyan holmikkal rendelkezzünk, amelyeket használunk, szükségünk van rájuk a mindennapokhoz, és valóban örömet okoznak.

Számtalan oka van annak, amiért érdemes megfogadni néhány minimalista tanácsot. Egyrészt rengeteg pénzt lehet megtakarítani általa, amit később fel lehet használni utazásra, élményszerzésre. Másrészt környezetvédelem szempontjából is igen kedvező, ha például nem vásároljuk meg a sokadik, akár fenntartható anyagból készült kulacsot. A kevesebb több elvét követve pedig még a takarításra szánt időn is rengeteget tudunk spórolni. Csak képzeljünk el egy olyan világot, ahol a portörlés nem tart hosszú, kínkeserves órákig, mert minden egyes kis, ezeréves Buddhát és 20 éve nem használt kazettát egyesével le kell törölni.

A minimalista életstílus lényege, hogy olyan holmikkal rendelkezzünk, amelyeket használunk, és valóban örömet okoznak Forrás: Shutterstock

A minimalizmus segíthet átformálni az étkezésünket is, és egészségesebb mederbe terelni azt. Ha tudatosabban intézzük a heti bevásárlást, azzal csökkenthetjük a megromlott, soha el nem fogyasztott, kidobásra ítélt ételmennyiséget.

Hogyan kezdj neki?

Először érdemes átgondolni, hogy te mit szeretnél hasznosítani ebből szemléletből, és aszerint felállítani a prioritásokat. Mint tudjuk, Róma sem egy nap alatt épült fel, így itt sem kell azonnal minden kispárnát kidobásra ítélni. Lehet, hogy a ruhásszekrényed tartalmához mindenek felett ragaszkodsz, de a nappali tele van olyan csetreszekkel, amelyek valaha fontosak voltak ugyan, de ma már csak a helyet foglalják. Vagy a minden háztartás konyhaszekrényében megtalálható, sosem használt "zacskók a zacskóban" installáció érett meg a kidobásra. Fontos tudatosítani, hogy a szemét nem akkor válik szemétté, miután kidobod, hanem abban a pillanatban, hogy már nincs rá szükséged, nem használod.

A minden háztartás konyhaszekrényében megtalálható, sosem használt "zacskók a zacskóban" installáció megérett a kidobásra Forrás: Shutterstock

Mi történik akkor, ha már mindent szanáltál, és ott állsz egy szinte üres lakásban? Röviden: semmi.

A legjobb, amit ilyenkor tenni lehet, hogy nem kezdünk el észveszejtve új dolgokat vásárolni. Bár tudjuk, hogy a szokás nagy úr: az igény nem múlik el egyik napról a másikra. Ha vásárlás előtt felteszünk magunknak néhány kérdést, azzal jobb esetben el tudjuk kerülni a további, felesleges impulzusvásárlásokat. Például, hogy miért akarom mindenképp megvenni a hatodik vörös rúzst, és valóban szükségem van-e rá, vagy megszoktam, hogy minden nehezebb nap után megajándékozom magam valamivel, amit amúgy soha nem fogok használni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.