Tragikus sorsú hercegnők, akiknek az élete egy ponton összekapcsolódott

Forrás: NORTHFOTO/2017 by Keystone USA via ZUMA/Keystone Press Agency -
tokhje hercegné hercegnő Diana hercegné Grace Kelly tragédia magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hercegnők, akik sosem ismerték egymást, mégis van bennük valami közös: mindannyian tragikus módon haltak meg.

Diana hercegnő 24 évvel ezelőtt egy tragikus autóbalesetben vesztette életét. Élete során Károly brit trónörökös volt felesége természetes bájával lopta be magát az emberek szívébe.

Diana Francis Spencer 1961-ben látta meg a napvilágot brit arisztokrata családban. A Lady előnévvel tizennégy évesen ruházták fel, amikor apja 1975-ben Spencer grófja lett. Szülei 1969-ben elváltak.

1977-ben egy vadászaton ismerte meg a nála 13 évvel idősebb Károly walesi herceget, akivel 1981-ben a Szent-Pál székesegyházban egybekeltek. Míg egy kívülálló ebből mit sem vett észre, a hercegnő élete nem volt egyszerű. A csillogó felszín mögött bizony egyre több gomolyfelhő sorakozott.

Diana hercegnő 1977-ben egy vadászaton ismerte meg a nála 13 évvel idősebb Károly walesi herceget Forrás: NORTHFOTO/2017 by Keystone USA via ZUMA/Keystone Press Agency

A hercegi pár 1992-ben külön költözött, de a válást csak 1996-ban mondták ki. Dianát a válás után megfosztották az Ő Királyi Fensége címtől, de a "walesi hercegné" titulust megtarthatta. Élete nem lett nyugodtabb, sőt, Diana csak ezután lett igazán felkapott. Az őt követő lesipuskás paparazzik mindig a nyomában loholtak. Így volt ez 1997-ben, a tragédia éjszakáján is amikor Diana az egyiptomi milliomossal, Dodi Fayeddel menekült a sajtó hiénái elől: az autójuk a párizsi híd aluljárójába csapódott.

Talán kevesen hallottak Korea utolsó hercegnőjének, Tokhjé-nak a történetéről, akinek fiatal korától küzdelemmel teli volt az élete. Házassága boldogtalan volt és gyermekét is korán elveszítette.

Tokhje hercegnő 1912-ben született Kodzsong, a korábbi koreai császár és egyik ágyasa, Jang Gui-in lányaként. A japánok egészen 1917-ig nem ismerték el a kislányt hercegnőként, mert az édesanya nem volt császárné. A hercegnő gyerekkora óta mentális problémákkal küzdött. Korán elveszítette édesanyját és édesapját is, sokáig nem akarták, hogy reflektorfénybe kerülön, hányatott sorsára utal az is, hogy egyszer Japánban élt, másszor pedig Koreában.

Tokhje hercegnőnek fiatal korától küzdelmes volt az élete; a házassága boldogtalan volt, és gyermekét is korán elveszítette Forrás: Wikipedia

Miután bátyja, Un herceg házába költözött, jelentkeztek nála az első mentális problémák. Alvajáró lett, később az orvosok skizofréniával kezelték. A japán császár felesége ennek ellenére elrendelt házasságba kényszerítette őt So Takujeki japán arisztrokratával. Ebből a házasságból született a lányuk, Masae. Tokhjét elmegyógyintézetbe küldték, és évekig ott is kellett maradnia mentális betegségének kezelése miatt. Férjével 1953-ban elváltak. Masae nem tudta feldolgozni szülei válását, ezért megszökött: minden valószínűséggel öngyilkos lett. Tokhje hercegnőt nagyon megviselte lánya elvesztése, és ez súlyos hatást gyakorolt az egészségi állapotára. 1962-ben, 27 évet követően a dél-koreai kormány meghívására visszatért hazájába. Ezek után Un koronaherceggel és családjával élt, majd rendszeresen kezelték a Szöuli Nemzeti Egyetem Kórházban. Életének utolsó néhány évében afázia keserítette meg az életét, majd 1989-ben, 76 éves korában egy súlyos megfázás következtében halt meg.

Grace Kelly szintén a tragikus sorsú hercegnék sorát gyarapítja. Az ír származású amerikai színésznő 1929-ben született Philadelphiában, egy jómódú család harmadik sarjaként.

Gracenek három testvére volt: a gyerekeket katolikus szellemben nevelték. A kis Grace egészen korán megismerkedett a balettel és színésziskolába is járt. A család nem bánt túl kesztyűs kézzel az egyébként tehetséges fiatal lánnyal, akit "rút kiskacsának" és "vakaréknak" csúfoltak. Kelly azonban rácáfolt ezekre a jelzőkre, hiszen ünnepelt Oscar-íjas színésznő lett, aki 1956-ban feleségül ment III. Rainier monacói uralkodó herceghez.

Grace Kelly 1956-ban feleségül ment III. Rainier monacói uralkodó herceghez Forrás: AFP

Grace hercegnőként szeretett volna megfelelni az elvárásoknak, bár sokat szenvedett a ránehezedő hatalmas nyomástól és attól, hogy minden barátja az Egyesült Államokban élt. A filmezéstől egy idő után visszavonult, három gyermeket nevelt, és a színészet helyett a festésbe menekült. A festésben annyira tehetségesnek bizonyult, hogy 1977-ben Párizsban is nyílt kiállítása. Grace azonban nagyon szenvedett attól, hogy a herceg sokat volt távol a családjától, ezért egy idő után a depresszó jelei mutatkoztak rajta. Grace egy tragikus autóbalesetben vesztette életét, amikor éppen Monacóba tartott. Az autója lesodródott az útról és egy villa kertjébe zuhant. A hercegnő életét már nem tudták megmenteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.