Ruhadarabok, amelyeket régen csak a férfiak hordhattak: magas sarkú cipő, leggings

Forrás: Photo by leemage / Leemage via AFP -
fashion week öltözködés magas sarkú magazin stílus leggings
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak olyan ruhadarabok, amelyeket korábban csak férfiak hordhattak. Bármily meglepő, de ilyen volt a magas sarkú cipő, a cicanadrág, és a színek közül pedig a rózsaszín.

Azt talán kevesen tudják, hogy férfiak viseltek először magas sarkú cipőt. Ennél talán már csak az a tény a meglepőbb, hogy perzsa katonák azért kezdték el ezeket hordani a 10. században, hogy megemeljék a lábukat, egyfajta stabilitást biztosítva maguknak az íjak és a nyilak kilövése közben. A 17. század végén a perzsa katonák küldöttséget küldtek az oroszoknak, a spanyoloknak és németeknek. Az európai arisztokratáknak megtetszett a magassarkú viselése, így terjedt el Európában is. Ezek a magassarkú cipők abban segítettek, hogy a férfiak magasabbnak tűnjenek, ezáltal pedig erősebbnek érezhették magukat. A magassarkú cipő a gazdagság és a férfiasság jelképévé vált egész Európában.

Az egyik leghíresebb történelmi személy, aki vonzódott a magas sarkú cipőkhöz, XIV. Lajos király volt, aki különösen a piros és bíborvörös cipőket kedvelte. A Napkirály olyannyira megszállottja lett ennek a viseletnek, hogy minden udvaroncot száműzött Versailles-ből, aki nem viselt piros, magassarkú cipőt. A cipőkről drasztikusan a 18. és 19. században változott meg az emberek véleménye, hiszen a magassarkú cipőket egyre gyakrabban hozták összefüggésbe a nőiességgel. Ennek következtében a férfiak nem viselték többé.

XIV. Lajos király különösen a piros és bíborvörös cipőket kedvelte Forrás: AFP

A valódi férfiak viselnek rózsaszínt?

Érdekes a színek és nemek kapcsolata is, hiszen a rózsaszín mindig is velünk volt, de nem olyan módon, ahogyan ma, és ma már inkább cikinek számít, ha egy férfin rózsaszínt látunk. Pedig korábban - és akkor itt utazzunk vissza a 18. századba -, mindkét nem viselt rózsaszínű ruhákat, és főként Európában örvendett nagy népszerűségnek. Ráadásul régen a rózsaszínt férfiasabbnak gondolták, mert a piros egyik alszíne volt, és emiatt a társadalmi helyzethez, politikai tekintélyhez és vallási ranghoz kötötték. A 19. századtól kezdve egészen a 20. század közepéig a kisfiúk gyakran viseltek rózsaszín ruhát. Ez valamikor az első világháborút követően változott meg, hiszen ezután a rózsaszín a lányok színe lett, a kék pedig a fiúké. 1927-ben a New York Time magazin készített egy érdekes felmérést az Egyesült Államok legnagyobb áruházaiban, hogy kiderítsék, melyik szín melyik nemhez kapcsolható. A kapott eredmények igencsak vegyesek voltak. A második világháborút követően a reklámok arra ösztönözték az embereket, hogy azt gondolják: ez a két szín genderspecifikus, és a kék a fiúk színe, a rózsaszín pedig a lányoké.

Régen a rózsaszínt férfiasabbnak gondolták, mert a piros egyik alszíne volt, és emiatt társadalmi helyzethez, politikai tekintélyhez és vallási ranghoz kötötték Forrás: Photo by leemage / Leemage via AFP

A legging és cicanadrág vajon hogyan köthető a férfiakhoz?

Ez a viselet a XIII. és XIV. században volt népszerű a férfiak körében, amelyet főként a páncél részeként vagy alsóruházatként használtak. Az 1400-as évek Angliájában nem mindenki követhette ezt a divatot: a törvény ugyanis megszabta, hogy csak a felsőbb osztályok képviselői hordhatnak cicanadrágot. A későbbi korokban a vékony, nadrágszerű harisnyák egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek a hölgydivatban is, hiszen a test minden körvonalát kiadták és mutatósan kidomborították.

A leggings és a cicanadrág a XIII. és XIV. században volt népszerű a férfiak körében Forrás: Photo by leemage / Leemage via AFP



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.