Forró italok a nagyvilágban: kóstold meg a szuperizgalmas forró italok valamelyikét!

Forrás: Shutterstock -
forró ital magazin nagyvilág Skandináv Törökország Chile Svédország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ különböző pontjain szuperizgalmas a kávék és a teák, forró italok tárháza, amelyeket mindenképpen érdemes kipróbálnunk, ha arrafelé járunk.

Mutatjuk a legérdekesebbeket az alkoholmentes italoktól egészen az alkoholos italokig.

A Glögg a skandináv országok egyik kedvenc őszi/téli itala, összetevői a száraz vörös bor és a brandy. A svéd forralt bor összetevői: 2 egész fahéj, 12 egész szegfűszeg, 2 evőkanál reszelt gyömbér, 1 evőkanál kardamommag, 3 mandarin héja, 2 dl mazsola, 1,5 liter vörösbor, 2-3 dl pálinka, 2-3 dl cukor

Glögg Forrás: Shutterstock

Elkészítés:

1. A fűszereket áztasd a pálinkába 1 napig, majd a vörösbor felmelegítése után keverd hozzá a pálinkába áztatott fűszereket (a pálinkával együtt).


A Sahlep, amely egy Törökországban őshonos ital, a közel-keleti országok kedvence, ami a desszert és az ital határán mozog. Az elkészítése sűrű tejből és egy különleges orchidea gumójának lisztjéből történik. Ennek a finomságnak mindenütt más az ízesítése.

Sahlep Forrás: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 csapott evőkanál cukor (édesítőszerrel vagy mézzel helyettesíthető)
  • 6 dl tej
  • ízlés szerint fahéj

Elkészítése: A kukoricakeményítőt egy kis edénybe szórjuk, majd felöntjük hideg tejjel és csomómentesre keverjük. Közepes tűznél, állandó kavargatás mellett felforraljuk és besűrítjük az italunkat. A cukrot csak akkor adjuk hozzá, ha az italunk elérte a kellő sűrűséget, és aztán alaposan elkeverjük.

Az italunkat hőálló pohárba vagy bögrébe töltjük, a tetejét pedig megszórjuk fahéjjal.

A Cola de mono egy chilei édes, forró ital. Ennek az italnak az alapja sűrített tejből, cukorból, kávéból, szegfűszegből és aguardiente keverékéből készül. Az aguardiente egy nagyon erős, szőlőből készült alkoholos ital. Természetesen ezt is készíthetjük alkohollal, valamint alkohol nélkül is. A Cola de mono magyarul 'majom farkát' jelent.

Cola de mono Forrás: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 5 dkg barna cukor
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • 2 evőkanál instant kávé
  • 1 liter tej
  • 1 kis narancs
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 db fahéjrúd
  • 3 egész szegfűszeg
  • 2½ dl brandy, rum vagy vodka

Elkészítés:

1. A cukrot a kávéval, a szerecsendióval és tejjel elkeverjük egy kb 2 literes edényben. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot.

2. A narancs héjáról egy vékony késsel leszedünk 3-4 héjdarabkát, majd a tejes edénybe tesszük. Hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget is.

3. Az italt közepes tűzön kavargatva összemelegítjük.

4. A felmelegedett italt levesszük a tűzről, majd ezt követően lefedve kihűtjük. Ezután átszűrjük és elkeverjük benne a brandyt (rumot/vodkát) és 1 napra a hűtőbe tesszük, tálaláskor pedig kis poharakba öntjük.

Az oroszok forró itala, a szbiteny már a 12. századtól kezdve nagy népszerűségnek örvend Oroszországban.

Szbiteny Forrás: Shutterstock

Nagyon egyszerű az elkészítése is: forraljunk fel 1 liter vizet, tegyünk hozzá tetszés szerint

1. fahéjat

2. szegfűszeget,

3. kardamommagot

4. gyömbért

A fűszerezést kiegészíthetjük egy szem borssal és három evőkanál szárított mentalevéllel. Forraljuk 30 percig. Szűrjük le, és ha már kihűlt, tegyünk hozzá 5-10 dkg mézet. A szbiteny melegen és hidegen egyaránt iható.

A kávé és a tea megjelenésével a 19. századra a szbiteny veszített a népszerűségéből, de napjainkban megint kezdik felfedezni ezt az ősi italt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.