Mindössze 21 hétre és egy napra született meg a világ "legkoraszülöttebb" életben maradt csecsemője: az alabamai kisfiú kevesebb mint fél kilogrammot nyomott világra jöttekor.

A Guinness World Records és a UAB Kórház szerdán közölte, hogy a 2020. július 5-én 420 grammal született Curtis Means az új rekordtartó. A kiírt dátumhoz képest 132 nappal született korábban ikertestvérével együtt, aki viszont nem maradt életben.

Curtis Means, a világ "legkoraszülöttebb" életben maradt csecsemőjeForrás: guinnessworldrecords.com

Curtis ma már egészséges 16 hónapos kisfiú.

Kezelőorvosa, Brian Sims szerint a statisztikák szerint az ilyen korán született gyerekeknek szinte semmi esélyük nincs a túlélésre, de Curtisnek ennek ellenére sikerült. Az ilyen extrém koraszületés esetében általában olyan mértékben gondoskodnak a babákról, hogy a szülők megfoghassák gyereküket és megélhessék az utolsó pillanatokat.

Ebben az esetben azonban Curtis egyre erősebb és erősebb lett, míg végül 275 nap után hazaengedhették a kórházból. Terápiás segítségre volt szüksége ahhoz, hogy használja a száját és enni tudjon.

Forrás: guinnessworldrecords.com

Egy terhesség a 40. héten számít teljesen kihordottnak, Curtis anyjánál, Michelle Butlernél azonban a félidőn alig túljutva indult be a szülés. A UAB Kórházba szállították, ahol életet adott Curtisnek és lánytestvérének, C'Asyának. A kislány egy nappal később meghalt, Curtist három hónap elteltével le tudták venni a lélegeztetőgépről. Áprilisban térhetett haza testvéreihez.

Curtis csak kicsivel szárnyalta túl a korábbi rekordert. Az egy hónappal korábban világra jött wisconsini Richard Hutchinson 21 hétre és két napra született.