Ez a kisfiú a világ "legkoraszülöttebb" életben maradt csecsemője: születésekor kevesebb mint fél kilogrammot nyomott - Fotó

Forrás: guinnessworldrecords.com -
Születés élet koraszülött csecsemő szülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindössze 21 hétre és egy napra született meg a világ "legkoraszülöttebb" életben maradt csecsemője: az alabamai kisfiú kevesebb mint fél kilogrammot nyomott világra jöttekor.

A Guinness World Records és a UAB Kórház szerdán közölte, hogy a 2020. július 5-én 420 grammal született Curtis Means az új rekordtartó. A kiírt dátumhoz képest 132 nappal született korábban ikertestvérével együtt, aki viszont nem maradt életben.

Curtis Means, a világ "legkoraszülöttebb" életben maradt csecsemője Forrás: guinnessworldrecords.com

Curtis ma már egészséges 16 hónapos kisfiú.

Kezelőorvosa, Brian Sims szerint a statisztikák szerint az ilyen korán született gyerekeknek szinte semmi esélyük nincs a túlélésre, de Curtisnek ennek ellenére sikerült. Az ilyen extrém koraszületés esetében általában olyan mértékben gondoskodnak a babákról, hogy a szülők megfoghassák gyereküket és megélhessék az utolsó pillanatokat.

Ebben az esetben azonban Curtis egyre erősebb és erősebb lett, míg végül 275 nap után hazaengedhették a kórházból. Terápiás segítségre volt szüksége ahhoz, hogy használja a száját és enni tudjon.

Forrás: guinnessworldrecords.com

Egy terhesség a 40. héten számít teljesen kihordottnak, Curtis anyjánál, Michelle Butlernél azonban a félidőn alig túljutva indult be a szülés. A UAB Kórházba szállították, ahol életet adott Curtisnek és lánytestvérének, C'Asyának. A kislány egy nappal később meghalt, Curtist három hónap elteltével le tudták venni a lélegeztetőgépről. Áprilisban térhetett haza testvéreihez.

Curtis csak kicsivel szárnyalta túl a korábbi rekordert. Az egy hónappal korábban világra jött wisconsini Richard Hutchinson 21 hétre és két napra született.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.