párkapcsolati erőszak erőszak nők elleni erőszak magazin bántalmazás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pénz számolva, asszony verve jó! Az asszony köténye mindent eltakar! Ismerősek az előbbi, sokszor viccesnek beállított álbölcsességek? Pedig ezeken nem mosolyogni kéne, hanem mögéjük nézni és belátni, hogy a nők elleni – és általában az erőszak- nem tréfa.

Ma is tartja magát az a nézet, hogy a nők sokszor megérdemlik, ha bántalmazzák őket. Valamit rosszul csináltak, s emiatt érthető, ha eljárt az apa, a barát vagy a férj keze. A nők elleni erőszak azonban ennél jóval sokrétűbb, és nem merül ki a fizikai bántalmazásban.

Rengeteg nő él nap mint nap elnyomva és megfélemlítve, még akkor is, ha konkrét verést nem kapnak.

Kapnak helyette mást, ami pontosan annyira félelmetes és romboló, mintha kékre-zöldre pofozták volna őket.
November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja.

Ennek alkalmából pedig ismerjük meg kicsit jobban, hogy mi minden tartozik a nők elleni, párkapcsolati erőszak kategóriájába

Szóbeli erőszak


A szóbeli erőszak a bántalmazás egyik gyakori formája, amikor a bántalmazó verbálisan tesz erőszakot a sértett félen. Ez történhet úgy, hogy gúnyosan, lekicsinylően beszél vele/róla, sértegeti, nevetségessé teszi akár mások előtt is; de gyakori formája a fenyegetés is, például, hogy elviszi a gyereket, megöli, bántja a szeretteit vagy öngyilkosságot követ el.

A szóbeli erőszak a bántalmazás egyik gyakori formája, amikor a bántalmazó verbálisan tesz erőszakot a sértett félen Forrás: Shutterstock

Lelki erőszak


A lelki erőszak igen sokféle lehet. Lelki bántalmazásnak minősül a beteges féltékenység, amely totális kontrollal párosul, az önbizalom módszeres lerombolása, az áldozat döntéseinek szüntelen megkérdőjelezése, a félelemkeltő viselkedés - például, ha a bántalmazó tör-zúz, fegyverrel sakkban tartja az áldozatot, kiabál vele vagy fenyegető üzeneteket küld. De ide tartozik a bántalmazott elszigetelése a barátaitól, családjától és az élet bármilyen területét érintő – munka, öltözködés stb. - folyamatos ellenőrzés is.

Testi erőszak


A testi erőszak a bántalmazás azon formája, amelyet szinte mindenki felismer, bár sokan úgy vélik, hogy egy bizonyos pontig ez a viselkedés megengedhető a nőkkel szemben. Le kell szögezni, hogy a testi erőszak semmilyen formában nem normális és semmi nem indokolhatja a bántalmazásnak ezt a formáját sem. Ide tartozik a lökdösés, a megrázás, a pofozás, a hajtépés, a harapás, az ököllel ütés, a rugdosás, a fojtogatás, a fegyverrel (nehéz tárgy, kés, penge, lőfegyver stb.) való fenyegetés vagy bántalmazás. Az is testi erőszaknak számít, ha az elkövető az áldozatot mozgásszabadságában vagy a jogaiban korlátozza, például éhezteti, nem ad neki inni, megkötözi vagy bezárja.

A testi erőszak a bántalmazás azon formája, amelyet szinte mindenki felismer, bár sokan úgy vélik, hogy egy bizonyos pontig ez a viselkedés megengedhető a nőkkel szemben Forrás: Shutterstock

Szexuális erőszak


A szexuális erőszak szintén gyakori bántalmazási forma, amelyet sok esetben nem idegen követ el, hanem az áldozat hozzátartozója vagy partnere. Ennél az erőszaktípusnál a bántalmazó olyan szexuális tevékenységre veszi rá vagy kényszeríti az áldozatot, amelyet az nem akar. De ide tartozik, ha az egyik fél a szexuális aktus közben szándékosan fájdalmat okoz a másiknak vagy megalázza, megerőszakolja, intim testrészeit megsebesíti, illetve nyomást gyakorol rá, hogy másokkal közösüljön. A fogamzásgátlás és az abortusz megakadályozása, valamint az abortuszra való kötelezés szintén ebbe a kategóriába tartozik.

Gazdasági-társadalmi erőszak


A gazdasági-társadalmi erőszak során a bántalmazó igyekszik az áldozatot mind az anyagi forrásoktól, mind a társas kapcsolatoktól elszigetelni. Ezeknél az eseteknél a bántalmazó próbálja megakadályozni, hogy a másik dolgozzon és ezáltal pénzt keressen, vagy a megkeresett pénzt elveszi és belátása szerint ad belőle az áldozatnak, hitelt vesz fel a bántalmazott nevére és azzal tartja sakkban. Megszabja, hogy a másik mit tehet és mit nem, kivel találkozhat, beszélhet, mit vehet fel. Elveszi a telefonját, a számítógépét vagy folyamatosan ellenőrzi ezeket és mindenhova elkíséri, hogy teljes kontrollt gyakorolhasson felette.

A gazdasági-társadalmi erőszak során a bántalmazó igyekszik az áldozatot mind az anyagi forrásoktól, mind a társas kapcsolatoktól elszigetelni Forrás: Shutterstock

Fenyegető zaklatás


Ez a bántalmazási típus több viselkedési formát is magába olvaszt – a fenyegetőzéstől a manipulatív békülésig - és általában akkor kezdődik, ha az áldozat elhagyja a bántalmazót. Ilyen esetekben gyakori a megfigyelés, az áldozat megvárása például a munkahelye előtt, kocsijának megrongálása, fenyegető üzenetek küldése vagy a testi bántalmazás. Zaklatás áldozata nemcsak akkor lehet valaki, ha kilép egy bántalmazó kapcsolatból: sok esetben ugyanis az motiválja a zaklatót, hogy a kiszemeltje közelbe kerüljön, vagy hogy a kapott elutasítást megbosszulja.

Ha úgy érzed, hogy érintett vagy a párkapcsolati erőszak bármelyik formájában, tanácsért, segítségért keresd a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesületet (NANE) a +36 80 505 101 segélyvonalon hétfő, kedd, csütörtök vagy péntek 18-22 óra és szerda 12-14 óra között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.