Pénz számolva, asszony verve jó! Az asszony köténye mindent eltakar! Ismerősek az előbbi, sokszor viccesnek beállított álbölcsességek? Pedig ezeken nem mosolyogni kéne, hanem mögéjük nézni és belátni, hogy a nők elleni – és általában az erőszak- nem tréfa.

Ma is tartja magát az a nézet, hogy a nők sokszor megérdemlik, ha bántalmazzák őket. Valamit rosszul csináltak, s emiatt érthető, ha eljárt az apa, a barát vagy a férj keze. A nők elleni erőszak azonban ennél jóval sokrétűbb, és nem merül ki a fizikai bántalmazásban. Rengeteg nő él nap mint nap elnyomva és megfélemlítve, még akkor is, ha konkrét verést nem kapnak. Kapnak helyette mást, ami pontosan annyira félelmetes és romboló, mintha kékre-zöldre pofozták volna őket.
November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja.

Ennek alkalmából pedig ismerjük meg kicsit jobban, hogy mi minden tartozik a nők elleni, párkapcsolati erőszak kategóriájába

Szóbeli erőszak
A szóbeli erőszak a bántalmazás egyik gyakori formája, amikor a bántalmazó verbálisan tesz erőszakot a sértett félen. Ez történhet úgy, hogy gúnyosan, lekicsinylően beszél vele/róla, sértegeti, nevetségessé teszi akár mások előtt is; de gyakori formája a fenyegetés is, például, hogy elviszi a gyereket, megöli, bántja a szeretteit vagy öngyilkosságot követ el.

A szóbeli erőszak a bántalmazás egyik gyakori formája, amikor a bántalmazó verbálisan tesz erőszakot a sértett félenForrás: Shutterstock

Lelki erőszak
A lelki erőszak igen sokféle lehet. Lelki bántalmazásnak minősül a beteges féltékenység, amely totális kontrollal párosul, az önbizalom módszeres lerombolása, az áldozat döntéseinek szüntelen megkérdőjelezése, a félelemkeltő viselkedés - például, ha a bántalmazó tör-zúz, fegyverrel sakkban tartja az áldozatot, kiabál vele vagy fenyegető üzeneteket küld. De ide tartozik a bántalmazott elszigetelése a barátaitól, családjától és az élet bármilyen területét érintő – munka, öltözködés stb. - folyamatos ellenőrzés is.

Testi erőszak
A testi erőszak a bántalmazás azon formája, amelyet szinte mindenki felismer, bár sokan úgy vélik, hogy egy bizonyos pontig ez a viselkedés megengedhető a nőkkel szemben. Le kell szögezni, hogy a testi erőszak semmilyen formában nem normális és semmi nem indokolhatja a bántalmazásnak ezt a formáját sem. Ide tartozik a lökdösés, a megrázás, a pofozás, a hajtépés, a harapás, az ököllel ütés, a rugdosás, a fojtogatás, a fegyverrel (nehéz tárgy, kés, penge, lőfegyver stb.) való fenyegetés vagy bántalmazás. Az is testi erőszaknak számít, ha az elkövető az áldozatot mozgásszabadságában vagy a jogaiban korlátozza, például éhezteti, nem ad neki inni, megkötözi vagy bezárja.

A testi erőszak a bántalmazás azon formája, amelyet szinte mindenki felismer, bár sokan úgy vélik, hogy egy bizonyos pontig ez a viselkedés megengedhető a nőkkel szembenForrás: Shutterstock

Szexuális erőszak
A szexuális erőszak szintén gyakori bántalmazási forma, amelyet sok esetben nem idegen követ el, hanem az áldozat hozzátartozója vagy partnere. Ennél az erőszaktípusnál a bántalmazó olyan szexuális tevékenységre veszi rá vagy kényszeríti az áldozatot, amelyet az nem akar. De ide tartozik, ha az egyik fél a szexuális aktus közben szándékosan fájdalmat okoz a másiknak vagy megalázza, megerőszakolja, intim testrészeit megsebesíti, illetve nyomást gyakorol rá, hogy másokkal közösüljön. A fogamzásgátlás és az abortusz megakadályozása, valamint az abortuszra való kötelezés szintén ebbe a kategóriába tartozik.

Gazdasági-társadalmi erőszak
A gazdasági-társadalmi erőszak során a bántalmazó igyekszik az áldozatot mind az anyagi forrásoktól, mind a társas kapcsolatoktól elszigetelni. Ezeknél az eseteknél a bántalmazó próbálja megakadályozni, hogy a másik dolgozzon és ezáltal pénzt keressen, vagy a megkeresett pénzt elveszi és belátása szerint ad belőle az áldozatnak, hitelt vesz fel a bántalmazott nevére és azzal tartja sakkban. Megszabja, hogy a másik mit tehet és mit nem, kivel találkozhat, beszélhet, mit vehet fel. Elveszi a telefonját, a számítógépét vagy folyamatosan ellenőrzi ezeket és mindenhova elkíséri, hogy teljes kontrollt gyakorolhasson felette.

A gazdasági-társadalmi erőszak során a bántalmazó igyekszik az áldozatot mind az anyagi forrásoktól, mind a társas kapcsolatoktól elszigetelniForrás: Shutterstock

Fenyegető zaklatás
Ez a bántalmazási típus több viselkedési formát is magába olvaszt – a fenyegetőzéstől a manipulatív békülésig - és általában akkor kezdődik, ha az áldozat elhagyja a bántalmazót. Ilyen esetekben gyakori a megfigyelés, az áldozat megvárása például a munkahelye előtt, kocsijának megrongálása, fenyegető üzenetek küldése vagy a testi bántalmazás. Zaklatás áldozata nemcsak akkor lehet valaki, ha kilép egy bántalmazó kapcsolatból: sok esetben ugyanis az motiválja a zaklatót, hogy a kiszemeltje közelbe kerüljön, vagy hogy a kapott elutasítást megbosszulja.

Ha úgy érzed, hogy érintett vagy a párkapcsolati erőszak bármelyik formájában, tanácsért, segítségért keresd a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesületet (NANE) a +36 80 505 101 segélyvonalon hétfő, kedd, csütörtök vagy péntek 18-22 óra és szerda 12-14 óra között.