2013 óta minden évben, november 19-én ünnepeljük a WC-k világnapját. Ahogy a korábban, úgy idén is az UN-Water, az ENSZ vízügyi és higiéniai koordinációs mechanizmusa határozta meg a WC világnapjának témáját. 2021-ben a világnap témája a „vécék megbecsülése" lett.

Az e köré szerveződő kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy a WC-k – és az azokat támogató higiéniai rendszerek – a világ számos részén alulfinanszírozottak, rosszul kezeltek vagy elhanyagoltak, ami beláthatatlan egészségügyi, gazdasági és környezetvédelmi következményekkel jár, különösen a legszegényebb és leginkább marginalizált közösségekben - írja a Travelo.

Világszerte legalább 2 milliárd ember használ széklettel szennyezett ivóvízforrást. Továbbá naponta több mint 700 öt éven aluli gyermek hal meg hasmenésben, amelyet a nem biztonságos víz, higiénia és rossz higiénia okoz.

November 19-e a vécék világnapjaForrás: Shutterstock

A világnap célja az is, hogy felhívja a figyelmet arra a 3,6 milliárd emberre, akik nem tudnak élni az illemhelyiségek adta lehetőséggekkel, mivel nincs WC-jük.  Ha egy közösségben néhány embernek nincs biztonságos WC-je, az mindenki egészségét veszélyezteti. A rossz higiénés körülmények szennyezik az ivóvízforrásokat, a folyókat, a strandokat és az étkezési céllal termesztett növényeket, és halálos betegségeket terjesztenek a szélesebb lakosság körében. 

A szervezet hisz abban, hogy az egyéneket oktatás, képzések és helyi piaci lehetőségek kiépítésén keresztül képessé teheti arra, hogy a tiszta és biztonságos higiéniai létesítmények mellett támogassák közösségeiket.