Nemrégiben súlyos korlátozó intézkedések léptek életbe Ausztriában. Az országban már nemcsak az oltatlanok, hanem a vakcinát felvett emberek sem mehetnek akárhová, ráadásul jövő februártól mindenki számára kötelező lesz az oltás.

Az osztrák egészségügyi miniszter most mégis a lazításról beszélt. Az országban ugyanis első körben húsz napig tervezték korlátozni azokat is, akik beoltatták magukat. A cél, hogy a teljes zárással elejét vegyék a világon mindenhol tomboló negyedik hullám pusztításának és tehermentesítsék a kórházakat.

Nagy kérdés, hogy látogatható lesz-e a bécsi karácsonyi vásárForrás: Thinkstock

A friss adatok alapján már úgy látják, működnek az új intézkedések, ezért lepett meg mindenkit a miniszter azzal, hogy máris belengette az enyhítést. Wolfgang Mückstein azt mondta, hogy december 13-ával meg kell szüntetni a beoltott emberek korlátozását, miközben az oltatlanokra továbbra is érvényes lesz a kijárási tilalom.

Nem mindenki ért azonban egyet Mücksteinnel, vannak, akik szerint a korlátozást húsz nap után is fenn kellene tartani. Az ilyen rövid távú megoldások csak tüneti kezelésre szolgálnak, és inkább hosszú távú koncepcióra lenne szükség - véli Ausztria egyik neves virológusa.