Miss Óvszer és Miss Metró: rendhagyó és bizarr szépségversenyek a múltból

Forrás: Roger-Viollet via AFP/Bernard Lipnitzki / Roger-Viollet/Bernard Lipnitzki -
bizarr rendhagyó szépségverseny magazin bizarr szépségversenyek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szépségverseny egyike azoknak a ritka eseményeknek, ahol egy csomó csinos nőt látsz egy helyen, egymással versengve. Vannak azonban olyan szépségversenyek is, ahol meglepő módon nem a szépség dominál, hanem valami egészen más.

Összegyűjtöttünk pár rendhagyó szépségversenyt a múltból, melyekről nagy valószínűséggel még sosem hallottál:

Miss Tökéletes Testtartás

Az 1950-es és 1960-as években az amerikai csontkovácsok számos szépségversenyt rendeztek, ahol a versenyzőket nemcsak szépségük, hanem testtartásuk alapján is értékelték. Ezt a testtartást számos módszerrel ellenőrizték: hátuk egyenességét vízszintes bobbal, gerincszerkezetüket röntgennel, súlyeloszlásukat pedig két skálával vizsgálták. A versenyek reklámfogások voltak, amelyek célja a csontkovácsok hírnevének növelése volt. Azt mondták, hogy a jó testtartás jobb egészséghez vezet, és a csontkovácsok segíthetnek ebben.

Az 1950-es és 1960-as években az amerikai csontkovácsok számos szépségversenyt rendeztek, ahol a versenyzőket testtartásuk alapján is értékelték Forrás: Roger-Viollet via AFP/Bernard Lipnitzki / Roger-Viollet/Bernard Lipnitzki

Miss Gyönyörű Szemek

Az 1930-as évek az Egyesült Államokban nagyon népszerű volt a szemek szépségversenye. A versenyzők arcát gyakran hátborzongató maszkokkal fedték el, így a bírák csak a hölgyek szemére koncentráltak, egyéb arcvonások nem vonták el a figyelmüket. Néhány évtizeddel később ezt még inkább fokozták és a versenyzőket bódékba zárták, amely egész testüket elrejtette. Szerencsére fül- és orrszépségversenyt már nem rendeztek.

Miss Marilyn Monroe hasonmás

Marylin Monroe-t a mai napig egy szexszimbólumnak és ikonnak tartjuk, nem volt ez másképp az Egyesült Államokban sem az 1950-es években. A szépségversenyeken nem az volt a lényeg, hogy ki a legszebb, hanem az, hogy ki hasonlít a legjobban Marylin Monroe-ra. Ezt pedig úgy tesztelték, hogy a gyönyörű színésznő testének a formáját kivágták és a versenyzőknek ebbe a formába kellett beleállniuk. A győztes az lett, akinek az alakja leginkább hasonlított Monroe-hoz.

A szépségversenyeken nem az volt a lényeg, hogy ki a legszebb, hanem az, hogy ki hasonlít a legjobban Marylin Monroe-ra Forrás: AFP/Sinead Lynch

Miss Metró

1941 és 1976 között a New York Subways Advertising szponzorálta a „Miss Metró" néven ismert szépségversenyt. A versenyen való részvételhez a jelölteknek New Yorkban kellett élniük, és rendszeresen használniuk kellett a metrót. A nyertes fényképét, valamint egy rövid bemutatkozást ezután a metrókocsik és buszok falára ragasztották, hogy mindenki láthassa. Később a versenyzők fényképeit egyenesen a metróban rakták ki és az utasok szavazhattak arról, ki legyen a nyertes. A csinos hölgyek nézegetése legalább feldobta az unalmas tömegközlekedést.

Miss Legszebb Boka

Az 1930-as évektől az 1950-es évekig Angliában és Franciaországban zajlottak a „legszebb boka" szépségversenyek, melyek meglepő módon nagyon népszerűek voltak és sok idős nő is indult rajtuk. A versenyzők egy függöny mögé bújtak, és csak a bokájuk látszott ki. Ezután egy bíró megvizsgált minden bokát úgy, hogy megérintette és megmérte őket, mielőtt kiválasztotta volna a győztest.

Az 1930-as évektől az 1950-es évekig Angliában és Franciaországban zajlottak a „legszebb boka" szépségversenyek Forrás: AFP

Miss Plasztika

Ahelyett, hogy eltiltották volna a nőket a plasztikai műtétektől, ez a szépségverseny megkövetelte, hogy részt vegyenek rajta. A Miss Plasztika versenyt tizennyolc és hatvankét év közötti nők számára rendezték, akik orvosi igazolással igazolták, hogy átestek legalább egy plasztikai műtéten. A szépségversenyre először és utoljára 2004-ben került sor.

Miss Óvszer

A thaiföldi óvszerversenyen 20 nő indult négy különböző országból. A verseny során a bírák azt figyelték, hogy melyik hölgy képes elkápráztatni őket az óvszerfújás terén. A versenyt azért rendezték, hogy a thai kormány felhívja a fiatal felnőttek figyelmét az óvszer használatának fontosságára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.