Diéta önsanyargatás és mozgás nélkül? Így fogyj vércsoport diétával

Forrás: Shutterstock -
diéta vércsoport táplálkozás magazin vércsoportdiéta emésztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valljuk be őszintén, senki sem azért sanyargatja magát, mert az jólesik. Emberből vagyunk, olykor hiúak is, és a változás jegyében sokan hajlandóak vagyunk drasztikus életmódváltásra is rászánni magunkat.

Szükséges ez egyáltalán, vagy létezik olyan módszer, ami összességében jótékonyabb és az ősidőktől kezdve működik?

A vércsoport diéta egy kevesek által ismert életmódforma. A módszerre sokan humbugként gondolnak, mégis mindenki ajánlja, aki már kipróbálta. Valóban trendibb a minden mentes finomságok között elveszni és csinos edzőcuccban a teremben feszíteni, de a vércsoport alapján történő étkezés hosszú távon sokkal kifizetődőbb, és higgyük el: megéri kipróbálni.

Még egy fogyókúra?

Nem teljesen, ugyanis hiába van benne a nevében, hogy diéta, a köznapi értelmében a módszer nem a súlyproblémák kezelésére irányul. Ahogy a görög eredetű szó is adja, melynek jelentése: életmód, a vércsoport diéta alapja nem más, minthogy a vércsoportunknak megfelelő ételeket fogyaszjuk.

Az egészségünket képesek vagyunk egyensúlyba hozni, ha olyan táplálékot viszünk a szervezetünkbe, amely kompatibilis a vércsoportunkkal.

A vércsoport diéta alapja nem más, minthogy a vércsoportnak megfelelő ételeket fogyaszjuk Forrás: Shutterstock

Honnan származik a feltevés, hogy ez valóban működik?

Dr. Peter D'Adamo

A Torontói Egyetem által készített 2014-es kutatásban a módszer sikerességének kimutatása érdekében 1455 embertől vettek vért, ám tudományos alapokon igazolható bizonyítékot nem találtak. Ez mégsem jelenti azt, hogy nem működhet a feltevés. A kutatók, Dr. Peter D'Adamo és Catherine Whitney írtak egy könyvet a témában, melynek címe: Táplálkozz egészségesen vércsoportod szerint. Hiába érte őket számtalan kritika, az általuk javasolt életmód világszerte népszerűvé vált: a kötetet 52 nyelvre fordították le és már több mint hétmillió példányt adtak el belőle.

A vércsoport diéta alapja a megfelelő mikro- és makrotápanyag-bevitel. Az étrend sikeressége ettől, valamint attól függ, hogy kellő mennyiségű kalóriát képes-e biztosítani. D'Adamo szerint a módszer az egyén emésztésének és vércsoportjának függvényében, de bizonyos élelemforrásokra specializálódott.

Dr. Peter D'Adamo Forrás: Facebook/D'Adamo Personalized Nutrition

Ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek a vércsoportunk alapján a legjobbak az emésztésünknek, akkor nem csupán a rossz közérzet szűnhet meg, de beindul a súlyvesztés, illetve számtalan krónikus betegség is megelőzhető így.

A kutatók megközelítése szerint

A 0-as vércsoport egy olyan ősi típus, mely abban az időben alakult ki, amikor a táplálékszerzés forrása a halászat és a vadászat eredményességétől függött, így nekik sok állati eredetű ételt kell fogyasztaniuk. Mégis van, ami számukra nem túl jótékony: érdemes kerülniük a húsfélék közül a libát, a kacsát és mindent, ami füstölt.

Az A-s vércsoport táplálkozása a zöldség és gyümölcs alapú, vegetáriánus életmódra fókuszálódik. Érzékeny az immunrendszerük, ezért inkább organikus, friss és teljes értékű ételeket fogyasszanak.

Az A-s vércsoport táplálkozása a zöldség és gyümölcs alapú, vegetáriánus életmódra fókuszálódik Forrás: Shutterstock

A B-s vércsoportúak a nomád vándorlás következtében sok tejterméket fogyasztottak, így rájuk is ez lesz jellemző. A magvakat, mogyoróféléket, búzát, lencsét, paradicsomot és csirkét azonban el kell kerülniük.

Az AB vércsoportúakra a fentiek keveredése lesz jellemző. Számukra a húsmentes étrend sem okoz kihívást és kevés ételtípustól kell tartózkodniuk. Viszont náluk sok esetben kevés a gyomorsav, ezért érdemes kerülni a koffeint és az alkoholt egyaránt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.