5 romantikus hazai úti cél, amit mindenképpen látnod kell télen

Forrás:Magyar Turisztikai Ügynökség -
természet kirándulás túra tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarország télen is csodálatos, ezért attól még, mert beköszöntöttek a hideg hónapok, nem kell lemondanunk a belföldi utazás örömeiről. Az ezerarcú ősz után a hazai tájak télen új köntösben mutatják meg szépségüket, amit nem érdemes elszalasztani.

Ha szerencséd van, fehér lepelbe bújt városokat és falvakat is láthatsz, bár hazánk legszebb tájai enélkül is lélegzetelállító látványt tudnak nyújtani. Induljunk téli feltöltődésre, fedezzük fel ebben a hideg, mégis meghitt időszakban az élménydús és biztonságos belföldi utazási lehetőségeket. Íme 5 romantikus úti cél, ahol elbújhatunk a nyüzsgő városok zajától.

Mátrai falvacskák

Országunk legmagasabb hegységében azok is megtalálhatják számításaikat, akik nyüzsgésre vágynak, de most inkább azokhoz szólunk, akiket a vadregényes vendégházak, a megannyi kincset rejtő bükkösök, a békés pillanatok vonzanak. Mátraszentimre, Mátraszentistván és Mátraszentlászló meghitt hármasa tökéletes úti cél azok számára, akik szeretnének pár napra elbújni a világ elől. Cserépkályhával felszerelt mesebeli vendégházak várnak minket, hogy felmelegítsék a testünket és a lelkünket - ráadásul olyan természeti környezetben, ami páratlan szépséggel rendelkezik, és szinte hívogat, hogy barangoljuk körbe.

Ha túrázni indulunk, a Sas-kő és a Disznő-kő felé indulva a hegygerincen élvezhetjük a kilátást, majd a Kis-Rákóczi és a Rákóczi-túraútvonalakon érdemes visszatérni a Kékesre, itt található ugyanis Magyarország egyik csodás bükkös erdeje. Aki járt már bükkösben, jól tudja, hogy különleges atmoszféra járja át a fehéres-szürkés törzsű bükkfaerdőket. Ha van még erőnk, érdemes egy kitérőt tenni a Pisztrángos-tó felé is, ahol a Mátra legtöbb vizet adó forrását találjuk. Ha azonban nem vagyunk rutinos túrázók, akkor érdemes rövidebb útvonalat választanunk, ugyanis a Rákóczi-túra 43 km-es távja tapasztalatot igényel.

Mátraszentistván tökéletes úti cél azok számára, akik szeretnének pár napra elbújni a világ elől Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Lillafüred

Lillafüred egy, a Bükk-vidékén található település, ami számos csodás kirándulási lehetőséggel kecsegtet. Különlegessége, hogy minden évszakban tud mutatni valami újat, így bármikor is látogatunk el oda, biztosan nem okoz csalódást. Amit feltétlenül érdemes megnézni itt, az a Hámori-tó, ami a Szinva patak mésztufagátjának megépítése nyomán keletkezett. Ha valaki csak kisebb sétára vágyik, akkor érdemes körüljárnia a tavat, de a baloldalán egy túraút is indul, ha nagyobb kirándulásra szottyanna kedvünk.

Ajánljuk az Anna-barlang felkeresését is, illetve szintén páratlan élményben lehet részünk, ha ellátogatunk az erdei kohóhoz vagy más néven az újmassai őskohóhoz, hazánk egyik legjelentősebb ipari műemlékéhez. A fatüzelésű nagyolvasztót Fazola Frigyes építtette, sőt a Hámori-tó létezését is neki köszönhetjük, ugyanis a hámorok működtetéséhez víztározóra volt szükség, ezért duzzasztógátat kellett építeni, így jött létre a mai Hámori-tó.

Lillafüred egy, a Bükk-vidékén található település, ami számos csodás kirándulási lehetőséggel kecsegtet Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Zemplén

Ha a Zemplén felé vesszük az irányt, úton-útfélen középkori végvárak csábítanak meghódításra: Füzér, Regéc, Boldogkő és Sárospatak mind pompás úti célok a téli időszakban is, ha feledhetetlen panorámákat keresünk. A Zemplénben túrázók ne hagyják ki a füzérradványi erdők ölelte Károlyi-kastély megtekintését sem, a csodaszép épület mesés angolparkjával, az itáliai reneszánsz és a kora barokk stílusjegyeit magán hordozó tereivel az egyik legromantikusabb úti tippünk a térségben.

A füzéri várból elképesztő panoráma nyílik az odalátogatók előtt Forrás: Shutterstock

Pécs

Akik aktív élményeket keresnek Pécs környékén, megmászhatják a Nyugat-Mecsek legmagasabb és egyben legvarázslatosabb csúcsát, a 602 méter magas Jakab-hegyet. A hegyre vezető turistaúton télen a csupasz fák között messzire ellátni, források, pálos kolostorrom mellett visz az utunk, de a legérdekesebbek a vörös homokkőből kialakult bizarr sziklaformációk, kőtornyok. A Babás-szerkövekről és a Zsongor-kőről is lenyűgöző kilátás tárul a környékre.

A Pécs belvárosában található Széchenyi tér télen igazán gyönyörű Forrás: Shutterstock

Sopron

Sopronba látogatva beiktathatunk egy könnyű túrát a Lővérek erdeiben, melynek kijelölt turistaútjai között a könnyű sétára vágyók és a bakancsos turisták is találnak kedvükre valót. A soproni kirándulást összeköthetjük a közeli Fertőrákossal. A kőfejtő momumentális sziklaüregei szabadon bebarangolhatók, a kőfejtő területén kialakított Sziklai Benge tanösvény félóra alatt végigjárható, kilátóhelyeiről pedig csodálatos panoráma nyílik a Fertő tóra.

Sopronba látogatva beiktathatunk egy könnyű túrát a Lővérek erdeiben Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Az ország téli felfedezéséhez idén segítséget is nyújt a Magyar Turisztikai Ügynökség

2022. január 10. és február 28. között az ország számos helyén találsz kedvezményes ajánlatokat, szállodák, turisztikai attrakciók, éttermek és fürdők csatlakoztak a kampányhoz, és „Téli feltöltődés" néven különböző akciókkal várnak. A kedvezmények teljes listája itt található meg.

A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.