Tömeges házasságoktól a névtelen versekig számtalan különös Valentin-napi gesztust tesznek a különböző országok lakói, de egy dolog közös mindegyikben: a cél, hogy kifejezzék szeretetüket.

1. Dél-Korea és a szinglik napja.

Dél-Koreában minden hónap 14. napján a szeretetet ünneplik, de a februári és a márciusi a legnagyobb és legköltségesebb ezek közül. Valentin-napon a nők csokoládét ajándékoznak a férfiaknak. Ezt a gesztust nem azonnal viszonozzák, hanem egy hónappal később, Fehér-napon (március 14.), amikor az urak adnak csokit a hölgyeknek. 

Egy hónapra rá pedig jön a Fekete-nap – a szinglik ünnepe. Akik az előző hónapokban nem kaptak édességet, azok összegyűlnek, hogy Jjajyangmyeont, azaz fekete szószos tésztát egyenek a hajadon barátaikkal.

Jajangmyeon esznek a szinglik Dél-Koreában a Fekete-naponForrás: Shutterstock

2. Norvég verses játék

Norvégiában a titkos hódolók gaekkebrevnek nevezett verseket küldenek szívük választottjának. A gaekkebrev a címzett számára annyi támpontot tartalmaz, hogy az írója nevének minden betűjét egy-egy pont jelöli a vers végén. Ha a levelet kapó fél kitalálja, hogy kitől van a vers, húsvétkor hímestojást kap tőle. Amennyiben a hölgy elakad, és nem tudja megfejteni, ki lehet titkos hódolója, a férfinak fel kell fednie kilétét, és így ő kap majd tojást a nőtől.

 

3. Észtország és a „legyünk csak barátok"
„Legyünk csak barátok!" - Minden hódoló rémálma, főleg, ha ezt pont Valentin-napon hallja.  Azonban Észtországban a Valentin-napot Sōbrapäevnek, azaz barátok napjának nevezik. Az emberek kis ajándékokat és lapokat adnak a barátaiknak, és boldog barátságnapot kívánnak.

Észtországban a Valentin-napot Sōbrapäevnek, azaz barátok napjának nevezikForrás: Shutterstock

4. Walesi szerelemkanalak
Walesben kicsit hamarabb, már január 25-én megünneplik a Valentin-napot. És a hagyományuk is teljesen más, hiszen ők szerelemkanalat ajándékoznak egymásnak. Ez egy ősrégi hagyomány, mely szerint a walesi férfiak egy különleges kanalat faragtak annak a lánynak, akit meg akartak hódítani. Sokszor az evőeszköz dizájnja is szimbolikus és rejtett nyomokat tartalmazott. A rárakott gyöngyök száma például azt jelentette, hány gyermeket szeretne a férfi a szeretett nőtől.

 

5. Szerelemlottó Franciaországban
Nem is olyan régen még úgy ünnepelték a francia szinglik a Valentin-napot, hogy addig randizgattak az utcában lévőkkel, amíg mindenki meg nem találta a párját. Ha egy férfinak nem tetszett az adott hölgy, egyszerűen otthagyta, hogy más férfi vigye el. A hagyomány, amelynek une loterie d'amour a neve, nem garantált biztos párt: a nők gyakran ezután is partner nélkül maradtak. Az eredeti hagyomány szerint a magukra hagyott hölgyek máglyát gyújthattak, amin elégethették az őket faképnél hagyó srácok fényképeit és minden hozzájuk köthető tárgyat. A kormány azonban betiltotta ezt a fajta bosszúállást.

 

6. Szlovénia és a szerelemmadarak
Szlovéniában a Valentin-nap egybeesik a tavasz ünneplésével. Gregorjevokor, amikor a virágok kinyílnak és a madarak énekelnek, a hölgyeket arra buzdítják, hogy menjenek ki a szabadba, és minden kérdésükre az égen keressék a választ. Az első madár, amelyet meglátnak, el fogja mondani nekik, milyen férjet tartogat számukra a jövő.

Szlovéniában a madaraktól kapnak választ a nőkForrás: Shutterstock

7. A szerelem lakomája Irakban
Az iraki kurdok a Valentin-napot a „szerelem lakomájával" ünneplik. Piros almákat díszítenek ki, amellyel Ádámra és Évára, a legősibb szerelmi történetre emlékeznek. A bibliai történettől annyiban tér el az övék, hogy az alma számukra jólétet és szeretetet hoz, nem a földi paradicsom végét.

 

8. Mutasd ki érzéseidet mézeskaláccsal
Németországban a mézeskalács nem csupán karácsonyi édesség. Semmi nem mondja el jobban azt, hogy „Ich liebe dich", mint egy hatalmas, szívalakú sütemény. Ehhez általában tartozik egy szalag is, így a hölgyek nyakába lehet kötni az ajándékot.

Németországban szív alakú mézeskaláccsal fejezik ki  érzéesiket a szerelmesekForrás: Shutterstock

9. Tánc Guatemala utcáin
Guatemalában mindenki az utcákra vonul a Dia del Carino, azaz a szeretet napja alkalmából, amely egy igazi utcabál. Az idősek tollakba és álarcokba öltöznek, hogy így ünnepeljenek.

 

10. Tökéletes esküvő a Fülöp-szigeteken
A Fülöp-szigeteken nem mindenki engedheti meg magának, hogy megtartsa álmai esküvőjét, de Valentin-napon mindenkinek esélye van arra, hogy átélje a legszebb napot az életében. Az állam jóvoltából tömeges esküvőket rendeznek az ország minden részén, amelyen mindent, még a gyűrűt is biztosítják az esküdni vágyóknak.