10 szokatlan Valentin-napi tradíció a világ különböző tájairól

Forrás: Shutterstock -
szokás Valentin-nap tradíció magazin Világ hagyomány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tömeges házasságoktól a névtelen versekig számtalan különös Valentin-napi gesztust tesznek a különböző országok lakói, de egy dolog közös mindegyikben: a cél, hogy kifejezzék szeretetüket.

1. Dél-Korea és a szinglik napja.

Dél-Koreában minden hónap 14. napján a szeretetet ünneplik, de a februári és a márciusi a legnagyobb és legköltségesebb ezek közül. Valentin-napon a nők csokoládét ajándékoznak a férfiaknak. Ezt a gesztust nem azonnal viszonozzák, hanem egy hónappal később, Fehér-napon (március 14.), amikor az urak adnak csokit a hölgyeknek.

Egy hónapra rá pedig jön a Fekete-nap – a szinglik ünnepe. Akik az előző hónapokban nem kaptak édességet, azok összegyűlnek, hogy Jjajyangmyeont, azaz fekete szószos tésztát egyenek a hajadon barátaikkal.

Jajangmyeon esznek a szinglik Dél-Koreában a Fekete-napon Forrás: Shutterstock

2. Norvég verses játék

Norvégiában a titkos hódolók gaekkebrevnek nevezett verseket küldenek szívük választottjának. A gaekkebrev a címzett számára annyi támpontot tartalmaz, hogy az írója nevének minden betűjét egy-egy pont jelöli a vers végén. Ha a levelet kapó fél kitalálja, hogy kitől van a vers, húsvétkor hímestojást kap tőle. Amennyiben a hölgy elakad, és nem tudja megfejteni, ki lehet titkos hódolója, a férfinak fel kell fednie kilétét, és így ő kap majd tojást a nőtől.

3. Észtország és a „legyünk csak barátok"


„Legyünk csak barátok!" - Minden hódoló rémálma, főleg, ha ezt pont Valentin-napon hallja. Azonban Észtországban a Valentin-napot Sōbrapäevnek, azaz barátok napjának nevezik. Az emberek kis ajándékokat és lapokat adnak a barátaiknak, és boldog barátságnapot kívánnak.

Észtországban a Valentin-napot Sōbrapäevnek, azaz barátok napjának nevezik Forrás: Shutterstock

4. Walesi szerelemkanalak


Walesben kicsit hamarabb, már január 25-én megünneplik a Valentin-napot. És a hagyományuk is teljesen más, hiszen ők szerelemkanalat ajándékoznak egymásnak. Ez egy ősrégi hagyomány, mely szerint a walesi férfiak egy különleges kanalat faragtak annak a lánynak, akit meg akartak hódítani. Sokszor az evőeszköz dizájnja is szimbolikus és rejtett nyomokat tartalmazott. A rárakott gyöngyök száma például azt jelentette, hány gyermeket szeretne a férfi a szeretett nőtől.

5. Szerelemlottó Franciaországban


Nem is olyan régen még úgy ünnepelték a francia szinglik a Valentin-napot, hogy addig randizgattak az utcában lévőkkel, amíg mindenki meg nem találta a párját. Ha egy férfinak nem tetszett az adott hölgy, egyszerűen otthagyta, hogy más férfi vigye el. A hagyomány, amelynek une loterie d'amour a neve, nem garantált biztos párt: a nők gyakran ezután is partner nélkül maradtak. Az eredeti hagyomány szerint a magukra hagyott hölgyek máglyát gyújthattak, amin elégethették az őket faképnél hagyó srácok fényképeit és minden hozzájuk köthető tárgyat. A kormány azonban betiltotta ezt a fajta bosszúállást.

6. Szlovénia és a szerelemmadarak


Szlovéniában a Valentin-nap egybeesik a tavasz ünneplésével. Gregorjevokor, amikor a virágok kinyílnak és a madarak énekelnek, a hölgyeket arra buzdítják, hogy menjenek ki a szabadba, és minden kérdésükre az égen keressék a választ. Az első madár, amelyet meglátnak, el fogja mondani nekik, milyen férjet tartogat számukra a jövő.

Szlovéniában a madaraktól kapnak választ a nők Forrás: Shutterstock

7. A szerelem lakomája Irakban


Az iraki kurdok a Valentin-napot a „szerelem lakomájával" ünneplik. Piros almákat díszítenek ki, amellyel Ádámra és Évára, a legősibb szerelmi történetre emlékeznek. A bibliai történettől annyiban tér el az övék, hogy az alma számukra jólétet és szeretetet hoz, nem a földi paradicsom végét.

8. Mutasd ki érzéseidet mézeskaláccsal


Németországban a mézeskalács nem csupán karácsonyi édesség. Semmi nem mondja el jobban azt, hogy „Ich liebe dich", mint egy hatalmas, szívalakú sütemény. Ehhez általában tartozik egy szalag is, így a hölgyek nyakába lehet kötni az ajándékot.

Németországban szív alakú mézeskaláccsal fejezik ki érzéesiket a szerelmesek Forrás: Shutterstock

9. Tánc Guatemala utcáin


Guatemalában mindenki az utcákra vonul a Dia del Carino, azaz a szeretet napja alkalmából, amely egy igazi utcabál. Az idősek tollakba és álarcokba öltöznek, hogy így ünnepeljenek.

10. Tökéletes esküvő a Fülöp-szigeteken


A Fülöp-szigeteken nem mindenki engedheti meg magának, hogy megtartsa álmai esküvőjét, de Valentin-napon mindenkinek esélye van arra, hogy átélje a legszebb napot az életében. Az állam jóvoltából tömeges esküvőket rendeznek az ország minden részén, amelyen mindent, még a gyűrűt is biztosítják az esküdni vágyóknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.