Érdekességek a Valentin-napról

Forrás: Shutterstock -
Bálint-nap hagyományok Valentin-nap ünnep
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közeledik a Valentin-nap, és ebből az apropóból összeszedtünk néhány érdekességet a neves ünnepről.

A február 14-ét többnyire Valentin-napként emlegetjük, pedig ha belenézünk a naptárba, azt láthatjuk, hogy aznap Bálint napja van. A Szeretlek Magyarország azt írja, tulajdonképpen nincs különbség a kettő között: a Bálint a Valentin magyar megfelelője, ezért nincs értelme azon vitatkozni, melyiket is ünnepeljük.

Szent Valentin állítólag február 14-én halt mártírhalált, pont akkor, amikor a pogány szerelmi sorsjátékokat is tartották. Halálához két legenda kapcsolódik, az egyik szerint vallásüldözés miatt kellett meghalnia és utolsó óráiban megírta barátainak, mennyire szereti őket. A másik legenda szerint Claudius császár kérése ellenére is összeadta a házasodni vágyó fiatalokat, ezért börtönbe került, és a börtönőr vak lányának írt búcsúlevelét úgy írta alá, hogy „A Te Valentinodtól".

Nézzünk néhány babonát, amely a Valentin-naphoz kapcsolódik:

  • A február 14-én reggel kapott szerelmes csók szerencsét hoz
  • A Valentin-nap előtti éjfélkor a lányok a temetőben megláthatják jövendőbelijüket
  • Ha a lányok aznap babérlevelet tesznek a párnájuk alá, megálmodják leendő párjukat
Közeledik a Valentin-nap Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.