Ne pánikolj, ha hetekig nem mozdul a mérleg: lehet, hogy ez áll a háttérben

Forrás: Shutterstock -
diéta fogyás életmódváltás kiló pánik fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha valaki fogyni szeretne, hamar rájön, hogy nem olyan egyszerű, mint ahogy azt elsőre gondolta. Néhány kisebb változtatás elég lehet ahhoz, hogy szép lassan meginduljanak a kilók, azonban akadnak hullámvölgyek és megtorpanások. A legbosszantóbb, amikor hetekig nem mozdul a mérleg, ám ahelyett, hogy feladnád, érdemes kideríteni, mi áll a "mérleg stop" hátterében. 

Ha szépen haladsz célod elérése felé, felejtsd el, hogy egy kis stagnálás miatt feladod. Van, hogy a mérleg megmakacsolja magát, és minden erőfeszítés ellenére sem hajlandó megmozdulni. Jogosan érzel ilyenkor dühöt, elégedetlenséget és csalódottságot, ám ahelyett, hogy magadra rántod a hűtőt és az összes otthon fellelhető nasit megeszed, inkább tárd fel a háttérben meghúzódó okokat.

Kitartás nélkül nincs eredmény. Elcsépelt, de mégis így van, pláne, ha a fogyásról beszélünk. Amikor sikerült leadnod pár kilót, az olyan, mintha megnyertél volna egy háborút. De vajon mi az oka annak, hogy bár sportolsz, tartod a diétát, és nem "csalsz", egyszerűen megmakacsolja magát a mérleg, és bármit teszel, nem mozdul? Ennek jártunk utána.

1. 2-3 kiló mínusz még nem biztos, hogy valós fogyás

Senkit nem szeretnénk elszomorítani, de amikor szó szerint csak pár kilóval mutat kevesebbet a mréleg, az még nem biztos, hogy valós fogyás. Amikor elkezdünk odafigyelni arra, hogy mit, és mennyit eszünk, többet mozgunk és több vizet iszunk, automatikusan beindul a fogyás.

Az elején azonban a szervezet nem a zsírból veszít, hanem a felesleges vizet és salakanyagokat adja le. Ezért van az, hogy egy hét után már megmozdul a mérleg nyelve, az igazi fogyás azonban csak ezután indul be.

2. Az izom nehezebb, mint a zsír

A stagnálás oka sok esetben maga az új életmódprogram. Tegyük fel, hogy eddig heti kétszer edzettél, most pedig heti négyszer. A zsírtömeged lassan elkezd izommá alakulni, és bár formára jobban tetszik az, amit a tükörben látsz, a súlyod vagy stagnál, vagy ami még ijesztőbb, felfelé kúszik.

Forrás: Shutterstock

Ez azért van, mert az izom nehezebb, mint a zsír, és a fogyással egyetemben az izmok növekedése igencsak lelassíthatja a fogyás ütemét.

3. Változtass az étrendeden!

A szervezet idővel a rendszeres sporthoz és az új étrendhez is hozzászokik. Lehet, hogy a súlyvesztésed elején elég volt a változáshoz egy 1800 kalóriás étrendet tartanod, ám a súlycsökkenéssel egyenes arányban változik a kalóriaszükséglet is. Érdemes tehát a fogyás mértékétől függően a bevitt kalóriákat is csökkenteni, hiszen egy kisebb test kevesebb étellel is beéri.

Ha megtorpan a fogyás, csökkentsd 300-400 kalóriával a bevitt étel mennyiségét, ezzel jobb esetben újra lendületbe hozható a súlyveszteség.

4. Változtass az edzési szokásaidon!

Amellett, hogy az étkezési szokásaidon változtatsz, érdemes növelni a kardioedzések számát, időtartamát, és beújítani valami új mozgásformával. A lényeg a változatosság, hiszen a szervezet egy idő után alkalmazkodik, és nem fejlődik tovább.

5. Ne add fel!

Nagyon fontos, hogy amikor hetekig, esetleg hónapokig stagnál a súlyod, akkor sem szabad visszatérni rossz szokásaidhoz, és feladni a plusz kilókkal folytatott küzdelmet. Nem megoldás, ha bánatodban minden egészségtelen ételt megeszel, és az eddigi kőkemény munkával elért eredményedet semmibe veszed. Próbálkozz a fent említett változtatásokkal, de ne legyél türelmetlen, ezek sem egyik napról a másikra fognak eredményt hozni. Mérd a változást 3-4 hetes periódusokban, és gondold végig, mi változott az életedben azóta, hogy nem fogysz. A stagnálásnak lelki oka is lehet, ezért érdemes olyan tevékenységeket végezni, amelyek örömmel töltenek el, felhagyni a felesleges idegeskedéssel, és elegendő időt fordítani az alvásra.

Ha mégsincs változás, érdemes felkeresni egy dietetikust, vagy táplálkozási tanácsadót, aki egy egyénre szabott étrenddel segít további céljaid elérésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.