Jobb vigyázni: hazánkban is megjelent a halálos kórt terjesztő kullancs

Forrás: Afp -
terjesztés Magyarország kullancs halálos kór
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője egy interjúban beszélt arról, hogy Magyarországon is megjelent egy halálos kórt terjesztő kullancs.

Jakab Ferenc a Pénzcentrumnak nyilatkozva kifejtette, hogy bár a koronavírus-járvány talán már a végéhez közeleg, újabb veszélyes fertőzések jelenhetnek meg.

Elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben kiadja a potenciális világjárványról szóló jelentését, amelyen jelenleg 8 tétel szerepel. Ezek között van a krími–kongói vérzéses láz is, amellyel már az 1960-as évek óta foglalkoznak a kutatók.

Képünk illusztráció. Forrás: Afp

A fertőzés elsősorban kullancscsípés útján terjed, és magas lázzal, izomfájdalommal, fejfájással indul, a későbbi fázisban azonban már bőrvérzést, a kapilláris erek szétesését is okozhatja. Jakab Ferenc szerint a betegség halálozási aránya emiatt magas, mintegy 30 százalékos.

A betegséget terjesztő kullancsfaj nemrég Magyarország déli határainál is megjelent, ezért a betegség kutatására nagy energiát fektetnek a pécsi laboratóriumban.

Korábban már írtunk arról, mit kell tenned, ha kullancsot találsz magadban, erről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.