6 tipp, hogy sikeres legyen a tavaszi nagytakarítás

Forrás: Shutterstock -
tippek magazin tavaszi nagytakarítás nagytakarítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyílnak a virágok, csicseregnek a madarak, már érezhető a tavasz közelsége. A téli hónapok után egy igazi hagyománnyá vált a tavaszi nagytakarítás, amely lehetővé teszi, hogy felfrissítsük az otthonunkat és magunk mögött hagyjuk a szürke, hideg, bekuckózós napokat. Most mutatunk hat tippet, amelynek segítségével gyerekjáték lesz a tavaszi nagytakarítás.

Haladjunk szobáról szobára

A takarítás akkor lesz alapos és nem utolsósorban sikeres, ha valamilyen rendszer mentén végezzük azt. Érdemes egy listát készíteni azokról a teendőkről, amelyeket mindenképpen el szeretnénk végezni. A legjobb, ha szobáról szobára haladunk és azon belül is előre meghatározzuk, mit szeretnénk megcsinálni. A lista segít abban, hogy ne vesszünk el a teendők sokaságában és lássuk, hogy éppen hol tartunk a folyamatban.

Uraljuk a káoszt

A tavaszi nagytakarítás egyik legnehezebb része a rendetlenségtől való megszabadulás. Ebben nyújthat nagy segítséget az, ha három kategóriába soroljuk a szanaszét hevert holmikat. szemét, ajándék, pakolás. A szemét kategóriába tartoznak azok a dolgok, amelyek már olyan állapotban vannak, hogy nem lehet azokat használni, vagy esetleg továbbadni. Az ajándék kategóriába sorolandók azok, amelyeket mi már nem használunk, de továbbadhatjuk családtagoknak, barátoknak vagy rászorulóknak, akik biztosan örülnének neki. A pakolásra szánt holmikhoz tartoznak a ruhák, cipők, játékok, könyvek, amelyeket alapvetően használunk a mindennapokban, csak nem minden esetben kerülnek vissza használat után a helyükre.

Forrás: Shutterstock

Tegyük élvezhetővé a takarítást

Sokan azért nem állnak neki a tavaszi szelektálásnak, takarításnak, mert egy kötelező feladatnak érzik, ami sokszor monoton, egyhangú, magányos teendő. Ezen azonban könnyen lehet változtatni. Kevésbé leszünk magányosak, ha a család többi tagját is bevonjuk a takarításba és mindenki számára a korához illő feladatokat osztunk ki. Ezen felül pedig kevésbé lesz monoton a pakolás, ha zenét hallgatunk. A jól elvégzett munka után pedig miért ne járthatna egy kis jutalom? Ha végeztünk, pattanjunk biciklire és együnk egy gombóc fagyit a családdal vagy kezdjünk bele egy új könyvbe a friss és illatos otthonunkban.

Sok kicsi sokra megy

A tavaszi nagytakarításnak nemcsak arról kell szólnia, hogy kimossuk a függönyöket vagy kicseréljük az ágyneműt; ha már úgyis évszakváltás van, a szezonális teendőinket is felírhatjuk a listánkra. Cseréljük le a téli ruhatárunkat, végezzük el a szabadtéri munkákat is, mint például a terasz és a kert rendberakása. A dekorációról se feledkezzünk meg, egy friss vágott virág vagy éppen egy cserepes zöld növény csodákat képes művelni a környezetünkkel.

Forrás: Shutterstock

Csökkentsük a tisztítószerek használatát

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy számtalan -féle és mennyiségű tisztítószert leemelnek és megvásárolnak a boltok polcairól. A leghasznosabb és környezetkímélő módszer, ha beszerzünk egy univerzális tisztítószert és egy mikroszálas törlőkendőt, amelyekkel az otthonunk bármely helyiségében, bármelyik felületről eltávolíthatjuk a koszt és a baktériumokat.

Alakítsunk ki új takarítási szokásokat

Egy tavaszi nagytakarítás remek alkalom arra, hogy új takarítási szokásokat alakítsunk ki. Az első és legfontosabb az, hogy a fejünkbe véssük: nem kell mindent azonnal és egy nap alatt megcsinálni. A teendőlista elkészítése után tűzzük ki magunk elé, hogy mi az, amit szeretnénk ma elvégezni és arra koncentráljunk: ne hergeljük magunkat feleslegesen azzal, hogy még mennyi teendő áll előttünk. Végezzünk alapos munkát, és ne akarjunk mindent összecsapni két nap alatt. A végeredmény mindenképpen megéri majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.