A kerékpárok típusa sem növekszik gyorsabban, mint az elektromos bicikliké. Az új márkák (pl.: Volta, Hi-Flying, vagy Evolio) megjelenésével megfizethető online vásárlási lehetőségeket kínálnak. A formatervezés folyamatosan javul, a technológia megbízhatóbbá válik, a képességek pedig bővülnek. Az e-bike tervezése villámgyorsan felszabadult a szokásos kerékpárokra vonatkozó megkötések némelyike alól, mint például a súly és az áttétel.

Két fontosabb elektromos bicikli kifejezés, amit tudni érdemes

Nyomaték

A newtonméterben (vagy Nm-ben) mért nyomaték az erő forgási mérőszáma – és az a szám, amelyre figyelni kell, ha egy elektromos bicikli motor teljesítményéről szeretne képet kapni. A nagyobb nyomaték jobb teljesítményt jelent, és hatékonyabb lendületet ad a pedálozásnak. Minél nehezebb a kerékpár, annál erősebb nyomatékra van szüksége. A könnyebb országúti kerékpárok   forgatónyomatéka általában 30-40 Nm, a trail és cargo modellek általában legalább 80 Nm és a legtöbb városi kerékpár valahol a kettő közé esik.

Wattóra

Az elektromos biciklik akkumulátorának méretét wattórákban (vagy Wh-ban) mérik, ami az akkumulátorban tárolt energia mennyisége és hogy óránként hány wattot tud leadni. Minél magasabb a szám, annál nagyobb a hatótáv, de minél gyorsabban halad, annál kisebb a hatótáv. Képzeljük el, hogy egy 504 Wh-s akkumulátor 500 wattos motorral párosítva egy óra menetidőt biztosít a legmagasabb rásegítés mellett, akkor ennek a teljesítménynek körülbelül a felével megduplázódik a hatótávolság.

Forrás: pixabay.com

A kerékpárok új típusa az összecsukható elektromos bicikli

Azzal legyünk tisztában, hogy egy elektromos bicikli nem olcsó, a hazai online boltokban a kínálat 250 ezer és majd 3 millió forint közötti, a Volta kerékpárok Shimano  összecsukhatóváltozatát már 244 ezer forintért megvásárolhatjuk.

Az elektromos bicikli 250W-os motorral, Li-Ion akkumulátor 36V-8.8Ah, 5 vezetési móddal és LCD kijelzővel, levehető akkumulátorral, illetve kettős fékezési rendszerrel ideális választás lehet.

Az elektromos kerékpárok közül ez a típus nagyon könnyen összecsukható, az intelligens akkumulátor levehető, beépített lopásgátló rendszerrel rendelkezik, és jól integrálható.

Kétség sem fér hozzá, hogy az elektromos bicikli a legjobb felszereltséget biztosítja, és akár 110 km-es hatótávolságot érhetünk el vele az asszisztált üzemmódban (pedálos támogatással),  de 120 kg-os a maximális terhelése. Mindezek mellett tartozik hozzá egy kijelző, amely mutatja az akkumulátor töltöttségi szintjét, a segédfokozatot, valamint a megtett távolságot. Arra figyeljünk oda, hogy az akku töltési ideje hozzávetőlegesen 4-6 órát vesz igénybe, ezt követően hagyományos módon és elektronikusan segítve egyaránt tekerhetünk.

A kerékpárok és tartozékaik

Szélesebb gumiabroncsok

Mivel az elektromos biciklik nagyobb sebességre képesek hosszabb ideig, mint a normál kerékpárok, ezért extra irányításra van szükségünk.

A szélesebb gumiabroncsok jobb tapadást biztosítanak, a rugózási villa pedig segít „megszelídíteni” az esetleg felfedezett durvább utakat. A jó tárcsafékek szintén nélkülözhetetlenek egy nehéz kerékpár nagy sebességgel történő lassításához. Ezzel nem szabad spórolni, hiszen sok esetben életet menthet vagy elkerülhetőek a veszélyes szituációk.

Integrált lámpák

Egyes elektromos biciklik beépített világítási rendszerrel készülnek, amely bekapcsol, amikor elindítjuk a kerékpárt. A sok nagyszerű kerékpáros lámpának köszönhetően ugyanolyan egyszerűen felszerelhetjük sajátunkat. Azt kell eldönteni, hogy alapból ilyen felszereltségű kerékpárok közül válasszunk, vagy a nekünk tetsző lámpát külön vásároljuk meg.

Egy biztos a közkedvelt kerékpárok közül  az e-bikeok kevesebb erőfeszítést igényelnek, és gyorsabban eljuttatják használóját a kívánt helyre, illetve menet közben kevésbé fáradunk el, mint a hagyományos tekerésnél. Aki a kényelmesebb kerékpárokat részesíti előnyben egy elektromos bicikli ideális választás.